kuyruklu yıldız

  1. eski yunancadan türeyen bu sözcüğün cismi, içinde gaz, toz, buz* ve birazda alkol bulundurur**, bir çok dünya sonu komplo teorilerine aktörlük etmişlği vardır, kendisinden türeyen sayısız** bakınızlar açmak mümkündür:
    (bkz: yıldız)
    (bkz: kuruklu yıldız altında bir izdivaç)
    (bkz: halley)
    (bkz: cancamdan kalp)
    (deep 25.01.2007 05:15)
  2. züzeneb de derlermiş eskiden kuyruklu yıldızlara*
    (breegadoon 03.09.2008 01:37)
  3. yakın zaman önce ülkemizden görülebilen bir kuyruklu yıldız için (bkz: c/2006 w3 christensen)

    kuyruklu yıldız isimlendirmeleri şu şekilde olmaktadır:

    http://mehmeteminozel.net/mimarsinan.html

    --- alıntı ---

    Kuyruklu Yıldız (comet) isimlendirmelerinin de profesyonel astronomlar tarafından pek sevilmeyen, ancak de facto kabul edilen bir sistemi vardır: Kuyruklu Yıldız’ı ilk gören ve bir telgrafla (artık e-mail ile!) IAU’ya bildiren ve bu buluşu daha sonra başka gözlemcilerce doğrulanan kişi (veya kişiler) bu ayrıcalığa sahip olmaktadırlar. Bu durum amatör astronomlar için büyük bir çalışma şevki oluşturmaktadır. Burda bir miktar rahatsız edici nokta, genelde amatör ruha aykırı şekilde bir takım oluşturan bazı amatörlerin yaptıkları çok sayıda keşiftir. Bunun en bilinen örneği, asteroid isim ve keşifleri listesinde sıkça adı geçen karı-koca Eugene and Carolyn Shoemaker’lar ile amatör astronom David Levy’nin oluşturduğu ‘becerikli’ ekiptir. Jupiter’e çarparak tarihe geçen Shoemaker-Levy 9 kuyruklu yıldızı bu ekibin 12. bulgusudur.

    Bunu biraz değiştiren bir kural olarak, Eylul 1994’te, IAU, kuyruklu yıldız isimlendirmelerine bir yenilik getirdi: KY’ların da ‘sırası numarası/yıl’ şeklinde isimlendirilmesini, bulanların isimlerinin ise ancak bunu takip eden bir parantez içinde verilmesini kabul etti. İsimlendirme kuralında, yılın her ½ aylık 24 bölümü A’dan Y’ye kadar harflenmekte (bu harflemede, 1 rakamı ile karışabileceği düşünülen I harfi kullanılmamaktadır) ve yarım aylık dönemde keşfedilenler keşif sıra numarası ile sıralanmaktadırlar. Keşfenin adı ise, en sonda, parantez içinde verilmektedir. Mesela, 1985 Ağustos ayında Maury tarafından keşfedilen KY, 115P/1985 Q1 (Maury) şeklinde isimlendirilecek. Yani bu, keşfedilen 115. kısa dönemli (periodu 200 yıldan kısa olan, P) kuyruklu yıldızdır, 1985’te keşfedilmiştir ve Ağustosun ikinci yarısında (Q) keşfedilen ilk (1) kuyruklu yıldızdır.

    Ülkemizde bir kuyruklu yıldıza ismini vermiş amatör veya profesyonel astronom, henüz yoktur. Ancak, kuyruklu yıldızlarla ilgili olarak, edebiyatımızın tanınmış ismi Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın ‘Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç’ adlı eseri [11], ülkemize uluslararası alanda da bir miktar popülerlik kazandırmıştır[12].

    --- alıntı ---

    (breegadoon 07.10.2009 01:15)
  4. (bkz: Ahter-i Dünbaledar)
    (diyojenist 26.03.2017 20:23)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.