hileli iflas

  1. tacirin iflasından önce veya sonra, alacaklılarını zarara sokmak maksadıyla hileli muamelelerde bulunmasından ibaret eylemdir. icra ve iflas kanunu'nun 311. maddesinde hileli iflasa sebep olabilecek hileli muameleler örnekseme yöntemiyle sayılmıştır.

    buna göre bir kimse, alacaklıların müşterek rehini makamında olan mallarını tamamen veya kısmen kaçırır, gizler veya tahrip ederse; alacaklıların zararına olarak gerçeğe aykırı makbuzlar verir veya yazı ile borç ikrar ederse; muvazaalı satışlar, muameleler yahut bağışlamalar yaparsa; evlenme mukavelesinde hakikaten getirilmemiş bir çeyizi getirilmiş gibi tanır ve karı da bu mukaveleyi kocasının alacaklılarına karşı istimale kalkışırsa; gerçeğe aykırı borç ikrar etmek yahut muvazaalı muameleler ve mukaveleler yapmak suretiyle alacaklılarını zarara sokarsa; borcu mevcudu ile alacağından ziyade olduğunu bildiği halde ehemmiyetli kıymeti haiz ticari mallarını yahut fabrikasının mahsullerini hem satış gününün piyasasından, hem de malolduğu veya satın alındığı kıymetten pek aşağı bir fiyatla satmak suretiyle mevcudunu israf ederse; konkordato mukavelesi haricinde alacaklıya hususi menfaatler temin ederse; gerçeğe aykırı muhasebe ve sahte bilançolarla aktifini hakikatte olduğundan fazla veya noksan gösterirse hileli müflis sayılır ve Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre cezalandırılır.

    az evvel de ifade ettiğimiz gibi, icra iflas kanunu'nda yazılı bulunan bu hileli muameleler sınırlı sayıda değildir. bu eylemde iki önemli unsur bulunmaktadır: alacaklıları zarara sokmak kastı ve bu amaca ulaşmak için hileli muamelelerde bulunulması. bu iki unsurun tamam olması icra ve iflas kanunu bakımından hileli iflas fiilinin oluşması için yeterlidir, ancak türk ceza kanunu bakımından yeterli olduğunu söyleyemeyiz.

    gerçekten de türk ceza kanunu'nun "hileli iflas" kenar başlıklı 161. maddesi uyarınca; hileli iflasın varlığı için; alacaklıların alacaklarının teminatı mahiyetinde olan malların kaçırılması, gizlenmesi veya değerinin azalmasına neden olunması, malvarlığını kaçırmaya yönelik tasarruflarının ortaya çıkmasını önlemek için ticari defter, kayıt veya belgelerin gizlenmesi veya yok edilmesi, gerçekte bir alacak ve borç ilişkisi olmadığı hâlde, sanki böyle bir ilişki mevcutmuş gibi, borçların artmasına neden olacak şekilde belge düzenlenmesi, gerçeğe aykırı muhasebe kayıtlarıyla veya sahte bilanço tanzimiyle aktifin olduğundan az gösterilmesi gerekir.

    ceza hukukunda suçların ve cezaların kanuniliği esas olduğundan, 161. maddenin kıyas yoluyla genişletilebilmesi mümkün değildir. dolayısıyla madde metninde sayılan dört fiil, sınırlı sayıda olup, bu fiillerden birinin işlenmesi suçun oluşumu için yeterlidir. başka bir ifadeyle benzer yahut başkaca bir hileli muamelenin türk ceza kanunu bakımından hileli iflas suçunu oluşturacağı söylenemez.
    (de jure 15.09.2010 15:45 ~ 15.09.2010 15:46)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.