![]() son beğenilen tanımları son kötülenen tanımları
genel istatistikler
doğru anlaşılsaydı bugün ülkemizde insanların hayatı bu kadar ucuz olmazdı, belki.
kendisine ülkemizden erişim yaklaşık bir hafta önce mahkeme kararıyla engellendi. engellenme sebebinin ne olduğu konusunda bir sürü söylenti var. bense bu olayın özetinin, youtube'da olduğu gibi, "delinin birinin kuyuya bir taş atması, bizim akıllıların da o taşı çıkarmaya çalışmak yerine kuyuyu kapatması" olduğunu tahmin ediyorum. wordpress'in kurucusu matthew mullenweg'in konuyla ilgili yazısı için: http://photomatt.net/2007/08/17/blocked-in-turkey/ o da şaşırmış tabî. insanları şaşırtmaya devam ediyoruz, bravo bize!
babası peter schmeichel'ın efsaneleştiği manchester united'ın ezeli rakibi manchester city'de oynuyor olması biraz ironik geldi bana. bu sezon ilk on birde oynuyor.
maviyle yeşilin buluşma noktasıdırlar.
rahatsız olan insanlar da; din düşmanı, türban karşıtı falan zaten. ya da kesin paranoyağız hepimiz. bu arada, sözkonusu resim için: http://img502.imageshack.us/img502/7581/screenshotlz4.jpg bir isteğim var, bu tanımı kötüleyecek olanlar ":(" ya da "katılmıyorum" falan yazıp bırakmasınlar, niye kötülediklerini yazsınlar.
yeşilçam türkçesinde, sesli harfle başlayan kelimelerin başına getirildiği gibi, sessiz harfle başlayan bazı kelimelerin de, başındaki sessiz harf yerine geçebilir. örnek: nayır, nolamaz... gibi.*
kına, oldukça ucuz bir bitki olduğu ve kolay bulunduğu için yoksul bölgelerde bir güzellik aracı olarak kullanılmakta. aslında birçok ülkede, birçok farklı nedenle kullanılıyormuş okuduğuma göre. mesela orta asya'da, kadınlar birbirlerini boyama törenleri düzenliyorlarmış. hindistan'da da, tıpkı türkiye'deki gibi, gelinlere kına yakılıyormuş. hatta gelin, evlendikten sonra, cildindeki kına tamamen kaybolana kadar çalışmıyormuş (çalışmamak isteyen gelinler durmadan gizlice kına yakar artık)*. fas'ta, hamile kadınların ayak bilekleri kına ile boyanıyormuş. cildin kına sürülen bir bölgesi, sertleşir, kolay kolay terlemez, sıcak havalarda da serin durur. bu yüzden, günümüzde kınayı bir süs veya gelenek olarak kullananların yanı sıra, ayak vb. gibi yerlerine (kokmasın diye) sürenler de vardır (gerçi tozunun kokusu da kötüdür, ama ayak kokusu kadar rahatsız edici ve yayılgan değildir). kına, hep kadınla özdeşleşmiş bir süs ve gelenek olsa da, eski mısır'da firavunlar da kınayla el ve ayaklarını boyuyormuş. ayrıca günümüzde de ortadoğu'da, sakallarını kınayla boyayan erkekler var. ayrıca güney asya, ortadoğu, güney afrika ve somali başta olmak üzere bazı ülkelerde yaygın olan ve benim ancak "kınayı cilde sürme sanatı" olarak tanımlayabileceğim* bir şey var, mehndi diye. bildiğimiz kına yakmanın da ötesinde bir şey. dövmelere taş çıkartacak desenler ortaya çıkıyor bunun sonucunda da.** bonus olarak, ilgili olabilecek başlıklar: (bkz: kına yakmak) (bkz: kına gecesi) (bkz: kınamak)* bir de, kuyuya taşı atanın belirttiği gibi, "bilmemnerene kına yak" diye bir deyimimiz var, bu da vücudun bu bölgesine yakılan kınanın yakıcı etkisi olduğu için kullanılıyormuş.* sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz. sözlük sistemi ile geliştirilmiştir. |