tasarruf

  1. gelirden tüketimin çıkartılması ile elde edilir. az miktarda tasarruf kendinden biraz daha büyük ölçüde bir yatırım, o yatırımda kendinden biraz daha büyük bir ölçüde istihdama olanak sağlar. bu açıdan tasarruf önemli bir kavramdır.
    (fleur de lis 17.05.2006 11:28)
  2. sahip olma durumu..(bkz: mutasarrıf)
    (hashacip 02.03.2007 07:12)
  3. şimdi yapabileceğimiz bir harcamayı erteleyerek gelecekte daha iyi şeylere sahip olabilmek için fedâkarlık etmektir.


    (iktisat 24.09.2007 14:33)
  4. (bkz: tasavvur)
    (bkz: tasavvuf)
    (kimsekim 08.02.2010 13:49)
  5. gençleri tasarrufa yöneltmeyen bir milletiz biz. bir de gani gönüllüyüz galiba. "çocuğum mu istedi, harca gitsin, ver gitsin, savur gitsin; ondan kıymetli mi yeaaaa!" kıymetli olduğundan değil, ona gelecek için bir yaşam anahtarı sunma adına tasarrufu öğretmek gerekiyor. tasarruf da "harçlıklarını biriktir, canının istediğini al" değil asla. "suyu boşa akıtma, bu kentte hala susuz mahalleler, dünyada susuz ülkeler var", burnunu bir mendille temizleyebiliyorsan, ikinciyi harcama. o mendiller kağıttan, kağıt da ağaçlardan yapılıyor, unutma" "şu açık bıraktığın ışıkları kapatır mısın? ben üzülüyorum o ışıklar boşa yanınca. başka birinin hakkı olan elektriği harcıyormuşuz gibi geliyor." "tabağına bir bak bakayım, bu yemek yeterli mi sana? fazlaysa söyle, doldurmayayım. atılsın istemiyorum" vs vs gibi cümlelerle çocuğa ekonomi ve tasarruf adına ilk terbiyeyi vermek gerekiyor, bunu bilir bunu söylerim.

    ben çocukken, istanbul'un kayda değer semtlerinde bile aileler çocuklarını yaz aylarında çıraklığa verirdi. bunların çoğu bir akrabanın yanında çalışırdı, kimi de oto sanayide, tornacıda. şimdi bakıyorum, çocukların alayı kursta, dersanede. ya tamam, elbette gitmesinler, öyle olmasın, eski sistem daha iyiydi filan diye saçmalamıyorum ama çocukları ve gençleri para konusunda bu kadar bilinçsiz ve bilgisiz yetiştirmek de doğru mu herkesle tartışırım. eğitim sistemine dönüyorum ister istemez ve gönül müfredata konuyla alakalı bir ders konsun istiyor. gerçi "eğitim cehil alır, eşeklik baki kalır" sözü de karşımda duruyor ama yine de birşeyler yapılması gerektiğini düşünüyorum. belki de bu konuyu talim-terbiye üstadlarına havale etmek gerekir, bilemiyorum...
    (hazeyame 07.11.2010 02:10)
  6. (bkz: İşten artmaz, dişten artar)
    asıl anlamı: kullanma, harcama yekisi olan; tutum para biriktirme anlamında kullanılan söz.
    (diyojenist 22.01.2012 20:40 ~ 05.03.2013 20:42)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.