tarih

  1. bir olayın olus zamanının belirtilmesi için kullanılan isim.ayrıca cogu ogrencını sevmediği bir derstir kendisi.
    (vegmas 27.03.2006 19:21)
  2. tekerrür ettiği kesin olarak belirlenen, bizi affetmeyeceği söylenen ve bazı futbol takımlarının yazdığı olgusal döngü..
    (bkz: galatasaray)
    (usmenaga 05.05.2006 15:11)
  3. fen öğrencilerinin korkulu rüyası olan ezbere dayalı fakat eğlenceli olduğunu düşündüğüm , dersler içinde en gerekli olan derstir.
    (ezgore 22.05.2006 00:45)
  4. tarih yanılsamadır. gerçeklerin sudaki kırılması gibi, taş attığınız sudaki dalgalanma ile herkes farklı birşey görür. tarihçi aslında hikaye yazarıdır yalnızca elindeki kaynaklar da başka hikayelerdir. yani %100 hayal ürünü diyemeyiz yazdıklarına ancak yanlıdır tarih, taraftardır hatta bazen holigandır. kitlelerin görmesi istenen resmi çizer genelde, bazı ufak şeyleri ise ört pas eder. yazılı tarih, yazan kişilerin altında kaldığı baskıdan dolayı ki vakanüvisler (vak'anüvis) her an kellelerinin uçurulmasıyla burun burunaydılar, yazılanlar şüphe doludur. diğer taraftan oral tarih ise, subjektiftir, herkes bulunduğu yerden gördüğünü anlatır oysa ki olan farklı olabilir.
    ancak tarihin en güzel yanı işte tam buradadır, onca subjektif olaydan objektif bir pay çıkarılmaya çalışılmasıdır. bilimsel yöntem olarak amprisizme benzer. aynı şekilde farklı olaylardan bir genel çıkarılır.
    yine de unutulmamalıdır gerçekleri tarih yazar tarihi de galatasaray*.
    (soulburn 06.07.2006 12:04)
  5. mehmet âkif ersoy'dan:

    "geçmişten adam hisse kaparmış... ne masal şey!
    beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?
    "tarih"i "tekerrür" diye tarif ediyorlar;
    hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi?"
    (hashacip 29.01.2007 18:34)
  6. tuhaf bir kelimedir. zira şapkayı hangi harfe koyduğumuza göre birdenbire anlam değiştiriverir.
    târih yazarsanız, bu bildiğimiz târih ilmidir. ancak şapkayı a'dan alıp i'ye giydirirseniz (tarîh) işe yaramaz, bir kenara atılmış şey mânâsı kazanıverir.
    velhasıl târih, tarîh olmayacak kadar mühim bir şeydir.
    (ikili tekrar 06.07.2007 02:40)
  7. sosyal hazinedir.toplumsal kişiliğimizi bize hatırlatabilicek tek daldır.antropolojide var aslında...
    (nhilante 18.07.2007 04:17)
  8. tarih subjektif yorumlamalarla sürekli taciz edilen bilim dalıdır.

    ucuz bireylerin elinde siyasi malzeme olmuş ve eğitim düzeyi belirli bir toplumun önüne kendi ecdadını " katil, kanlı, eşcinsel " tanıtabilecek kadar acımasızca kullanılan, koz olarak orada burada karşımıza ağzı dolu bir silah olarak çıkmıştır. tarihin bu derece inkar eden bir kısım kitle ile daha karşılaşmadım.

    sözün özünü ahmet cevdet paşaya bırakalım ;

    tarih bilmeyen diplomat pusuladan anlamayan kaptana benzer, her iki durumda da karaya oturmak tehlikesi yüksektir.

    (edmond dantes 01.08.2007 10:50 ~ 11.08.2007 21:33)
  9. ingilizce'deki karşılığı history'dir. he is story cümlesinden türediği de söylenmektedir.

    biz de ise tarih takvim gibi bir anlamı olsa da ingilizce'deki yukardaki tanımın verdiği anlama; tarihi kazananlar yazar önermesi ile ulaşılır.

    konuya örnek olması bakımından bkz: (bkz: vakanuvis), (bkz: türk tarih kurumu)..
    (mancene 26.08.2007 13:01 ~ 26.08.2007 14:56)
  10. asla gerçeğin bilinemeyeceği bilim dalı. bir tarihte olanlar var bir de bize öğretilenler. yok inanmıyorum araştırmakla da bulunmaz , çünkü o duygu ve o zamanlar olanlar tamamen dönemin şartlarından etkilenen ya da o şartları yaratan şeyler olabilir. daima görecelidir bu yüzden. birinin zaferleri , başkaları için katliamdır , birinin başarısı, bir başkasının sonudur ... insan öğesini barındırdığı için içinden çıkılmaz.
    (mistaneek 24.10.2007 20:01)
  11. inşallah hayırlısıyla bu yıl son kez görmeyi planladığım ders. hayır anlamıyorum neden hep atatürk'ün ölümüyle kalakalıyoruz tarihte? ikinci dünya savaşından "ıı evet şey yahudiler işte, filmler falan var ilgili almanlar normandiyalar pöl halbır vs kem küm aa yaz tatili de gelmiş lgs öss" diye bahseden hocalar darbeyi falan nasıl anlatsın? 1939 yılındayız da benim mi haberim yok? o zamanlardan günümüze hiçbir şey olmamış gibi davranılıyor derste hep. neden? siyaset konuşmak yanlış ya, hoca azıcık bi partiye meylediverir de öğrencileri etkileyiverir, hocanın başına iş açılır sürülür vs vs. sonra vay efendim qt siyasetten anlamıyormuş, yok efendim qt bilinçsz bir seçmenmiş, yok efendim oturup araştırsınmış her kaynak önündeymiş, çok meraklısıysa eşit ağırlık seçseymişmiş... laf efendim laf. 1950 sonrasında ne oldu onu anlatın siz bana.

    (queen tinorfithiel 21.12.2008 22:06)
  12. Bir sayısalcı olduğum halde inanılmaz derecede keyif aldığım bir sosyal bilimdir. Tarih okurken günümüzde yaşanan sorunların asıl köklerinin bazen taaa yüzlerce yıl önceye gittiğini görmek, geçmişin olaylarının aslında bugünkinden çok da farklı olmadığını görmek, hayret verici ve büyüleyici. İnsanın gözü açılıyor sanki; dar bir pencereden baktığı olayların altındaki esas nedenleri anladıkça olan biteni çok daha anlamlı bulmaya başlıyor: Çünkü, bütün teknolojik ilerlemelere rağmen, insan, hep aynı insan...
    (itaatsiz 03.07.2011 07:01)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.