selimiye camii

  1. mimar sinan'ın ustalık eseri. 1575 yılında 2. selim adına yapılmıştır. mimar sinan selimiye camiinde inşaa ettiği her bir minarede şerefelere çıkan üç merdiven yapmıştır. bu merdivenler sarmal şeklinde yukarıya doğru çıkar. birinci merdivenden çıkan birinci ve üçüncü şerefeye, ikinci merdivenden çıkan yalnız ikinci ve üçüncü şerefeye, üçüncü merdivenden çıkan da doğrudan üçüncü şerefeye ulaşır. bu merdivenlerden aynı anda çıkmaya başlayacak üç kisi yukarıya varıncaya kadar birbirini göremez. ters lale motifinin de orada olma sebebi, bu caminin yerinde yaşlı ve aksi bir kadına ait bir lale bahçesinin bulunmasıdır. 2. selim rüyasında hz. muhamed'in camiiyi yaptırmak için o bahçeyi göstermesinden, camiiyi o bölgede inşaa etmek istemiştir fakat kadın ilk başlarda bahçeyi vermemiştir. sonra bir şart ile bahçeyi vermeyi kabul eder. o da camiide bir gül motifinin bulunmasıdır. mimar sinan da kadının inatçılığından laleyi ters bir şekilde işler. burada asıl benim dikkatimi çeken şey tek sözüyle cihanı titreten osmanlı hükumdarının o bahçeyi almak için uzun zaman beklemesidir ki bu da osmanlı adaletini bir kez daha gösterir.

    içerisindeki ters lale motifiyle, kubbesinin ihtişamıyla ve mimarisiyle bu cami beni kendine aşık eden belki de tek yapıttır ki sık sık hem bir kahvaltı etmek, hem dostlarla güzel şeyler paylaşmak amacıyla sabah namazına istanbul'dan edirne'ye gideriz. buradaki huzuru başka hiç bir yerde kolay kolay yakalayamam.
    (mrty 25.09.2006 15:26)
  2. Konya'da Edirne'deki ile aynı isimde olan camidir. Mevlana müzesinin hemen yanındadır. Yapımı 1570'lerde bitmiştir. Üst katına çıkış çok ilginçtir. İncecik bir minareye çıkıyormuş hissi uyandıran dar ve çok dik taştan merdiven ile çıkılır. Kapalı yer korkusu olanlar için tavsiye edilmez.
    (agopist 29.01.2010 15:55)


  3. Selimiye Camii denince ilk akla, Mimar Sinan'ın 'ustalık eserim' dediği Edirne'deki muhteşem eseri gelir.
    III. Selim tarafından 1789–1807 yılları arasında; muvakkithane, çeşme ve bir sebil ile birlikte, Üsküdar’da Selimiye Kışlası’nın karşısında da Selimiye adıyla yaptırılmış bir cami vardır.
    Bu camide dört yönden giriş verilmiştir. Geniş bir avlunun ortasında inşa edilen caminin yapımımda, dönemin batılı mimari tarzından etkilenilmiştir.
    İnşa edildiği ilk yıllarda cami minaresi çok kalın görüldüğü için minare taşları yontulup inceltilmeye çalışılmış ve 1823 yılında şiddetli bir lodos fırtınasında minarelerden biri tamamen, diğeri kısmen çökmüş ve daha sonra bu minareler tekrar yapılmıştır.
    (raptiye rap 14.03.2013 16:16)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.