pygmalion etkisi

  1. psikoloji bilimine kral pygmalion tarafından kazandırılmış kavram. efsaneye göre kral pygmalion yıllarca dünyanın dört bir yanında hayallerine uyan bir kadın aramış ancak bulamamış, bunun üzerine ülkesinin en ünlü heykeltraşına hayallerindeki kadının heykelini yaptırmıştır. kral pygmalion her gün saatlerce heykelin karşısına geçip onunla "canlanacaksın, benim olacaksın, canlanacaksın" diye konuşur. kralın bu çabaları sonuçsuz kalmaz, kralın bu yakarışlarına kayıtsız kalamayan tanrıça afrodit heykeli canlandırır. işte kralın bu davranışı psikolojide pygmalion etkisi olarak geçer ki, kişinin gerçekten olacağına inandığı şeylerin bir gün gerçekten gerçekleşmesi olarak açıklanabilir. örneğin, bir öğretmenin " aman zaten sen ne anlarsın, yüz yıl çalışsan da öss yi kazanamazsın " diye aşağıladığı bir öğrencisinin öss yi kazanamaması gösterilebilir. çünkü öğrenci çevresel beklentiler nedeniyle sınırlarını daraltır, " zaten yapamayacağım, niye uğraşayım ki? " düşüncesine girerek derslerini boşlar. bayanların eşlerine, sevgililerine "sen beni kesin aldatıyorsun, aldatıyorsun değil mi? " diye işkence etmeleri sonucu erkeğin " aman karım, sevgilim zaten onu aldattığımı düşünüyor, bari aldatayım da tam olsun" diye düşünmeleri de buna örnek gösterilebilir. işte bu yüzden başkalarına karşı olan beklentilerimizi mümkün olduğunca olumlu tutmalıyız, zira birşeyi kırk defa söylersen olur.

    (bkz: pygmalion)
    (kerberos 10.04.2006 22:41)
  2. pygmalion etkisinin bir diğer yüzü şudur: aynı heykeltraş pygmalion'un (bir rivayete göre kraldır) aşık olacağı bir kadın tahayyül edip ona fildişi heykelden bir beden giydirmesi gibi, bazen biz de hayallerimizden bir şahsiyet meydana getirir ve ona gerçek hayattan birinin şemailini uydururuz. sonra da sonu hayal kırıklığı olan bir hayranlığa veya bir aşka, iki farklı gerçeği birmiş gibi görerek büyük bir hevesle kendimizi kaptırırız. fakat bu hevesimizi gerçekle buluşturacak bir afrodit yoktur ve biz gerçeği gördüğümüzde, şanslıysak belki bu mecazi aldanış bizi gerçek aşka götürür. aksi halde afrodit de yalandır, heykel de...asıl olan aşktır.
    (notdra 09.10.2009 00:18 ~ 12.10.2009 00:18)
  3. farklı bir görüşe göre ise kişi kendi içinde aşık olabileciği kişinin portresini çizer. çizdiği portreyi gerçek hayatla somutlaştırır ve aşık olur.* * *
    (the yearning 09.10.2009 00:29)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.