faiz

    Faiz bütün bir ekonomik sistemi menfi yönde etkileyen; Çökerten bir araçtır. Ama faiz sadece ekonomik değildir. Aynı zamanda toplumu ahlaki olarak da çökertir. Ama hangisi önce gelir; bozuk ekonomimi ahlak bozar yoksa bozuk ahlak mı ekonomiyi bozar. Çözemedim açıkçası.
    (26.05.2008 15:09)

diyarbakır cezaevi

    Burada yapılanları insan insana yapmıştır. Normalde insan hayvana dahi yapmaz. Peki bu nasıl bir iklimdir ki böyle insanları yetiştiriyor. Bunun adını koymak lazım.
    (21.05.2008 16:30)

tüketim toplumu

    Tüketim toplumunun sürekli tüketmeye kurulmuştur. Bu çarktan kurtulmanın şartlarından biride tüketime etik ilkelerden dolayı alternatif tüketim kanalları bulup bunları kullanmak değildir. İhtiyaç kadar tüketmektir.
    (02.05.2008 19:32)

amak-ı hayal

    Kahvenizi (tercihen türk kahvesi) hazırlayıp öyle okumaya başlayın.
    (02.05.2008 19:10)

kontra bisiklet

    Kontrapedal derdik. Zincirin teker kısmındaki dişlinin değişmesiyle herhangi bir bisikler kontrapedal olurdu.
    (02.05.2008 18:57)

ali ural

    Burç fm'de hafta içi 9:30'da program yapıyor. Gayet güzel dinleniyor.

    Düzeltme: Dursun Gürlek'le karıştırdım. 9:30 program yapan Dursun Gürlek'tir.
    (01.05.2008 17:26)

modernizm

    Aslında modernizm denince iki yorumdan bahsetmek gerekiyor. Hristiyan toplumlarda modernizm. Müslüman toplumlarda modernizm. Bunları birbirinden ayırmak gerekiyor. Hristiyan toplumlarda modernizme geçiş ihtiyaçtan doğmuştur. Ama Türkiye özelinde modernizme geçiş tamamen taklit ve kültür savaşları sonucunda bir geçiş hali vardır. Geçiş hali tamamlanmamıştır.
    (01.05.2008 17:12)

biyodizel

    Biyodizel her ne kadar ilk bakışta çevre dostu gibi gelsede aslında çevre felaketinin ikinci perdesidir. Neden?
    -Yiyecek olarak kullanılan bitkilerden elde edilir. Bunun anlamı parası olan arabasına binsin olmayan açlıktan ölsün. Örnek Afrika kıtası.
    -Petrole miktar olarak eşdeğer biyodizel veya biyoyakıt üretmek için kullanıcak toprak+su rakamları uçuk seviyededir. O zaman napalım gelsin gdo tohumlar, kapitalist toprak sömürüsü ve başa dönüş.
    -Biyoyakıtta kullanıcak yağlı tohum ve bitkiler topraktan kendiliğinden çıkmıyor. Bunun için de sonuçta bir üretim faliyeti (dolayısıyla yakıt tüketimi) gerektiriyor. Bunlar hep gözardı ediliyor.
    -"Hammadde sürekli yetirilebilir." Bu yanlış bir düşünce. Nadasa bırakmak, Toprağın çoraklaşması, çölleşme, su sorunu vb. durumlar bunun yanlış olduğunu açıklamak için yeterli.
    Bu maddeleri uzatmak mümkündür. Ama işin sonucu araç yakıtını (benzin,mazot gibi) insan kullanamayacaksa insan yakıtını da (yiyecekler) araçlar kullanmasın.
    (01.05.2008 17:05)

filistinin kahraman kadınları

    Evet annedir onlar. Ama nasıl! Her gün çoçuklarını toprağa verip bir bahar havasında yeniden yeşermesini beklemek. Mazlum ama boyun eğmeden direnmenin öğretmenleri.
    Ama sonuçta annedir onlar. Çocuklarına ağıt yakan; ve ağıt dilini anne olmadan anlayamayacağımızı hissettiren.
    (01.05.2008 12:13)

kanepe

    Yer minderleri ve divanlar demode olmasından değil, yüksekte oturma ihtiyacından eskiden kullanılan çekyat tarzı genellikle tahtadan yapılan oturma yeri çekyattan farkı çekip açacak yeri olmaması ve tahta kısmın ayrı döşeme kısmın ayrı olması. Genellikle insanlar kendileri tahtadan yaparlardı. Bu bakımdan ekonomiktir. Tabi çekyatlar icat olunca ekonomi şartların iyileşmesiyle kayboldu.
    (30.04.2008 19:00)

hüseyin üzmez

    Bu adam üzerinden olayın eleştirisi yapılırken mağdur olan kız hiç bir zaman unutulmamalıdır. Şimdi bu durumda bazıları üzmez üzerinden İslam'a saldıracak kimileri de İslam'ı savunalım diye bu tür olaylarda bazı argümanları (dinsel gerekçeler vb.)savunacaktır. Hayır efendim bu yapılanın İslam'la alakası yoktur. Yapanın kendini islam temsilcisi gibi sunması (böyle bir sunum yaptığını hatırlamıyorum.) bizim algı yanlışımızdır. İslamın bunların temsiline ihtiyacı yoktur. Bir müslüman olarak bu adamın yaptığı iddia edilen şeyler karşısında ben ekstradan hesap vermek zorunda değilim.
    İddialar eğer gerçekse İslam dini ve müslüman olarak ben bu adamdan uzağız.
    En iyi ihtimalle komplo olsa dahi h.üzmezin savunacak tarafı yoktur.
    (28.04.2008 17:54)

islam da kadın kavramı

    İslamda kadın kavramını anlayabilmek için yetkin kaynaklardan önyargısız bir okuma yapmanın gerekliliği bugün daha iyi anlaşılmaktadır. Çünkü kavram adına yapılan açıklamaların burada yeterli olduğuna inanmıyorum. Ama birşeyi anlamadan sırf itiraz kaydıyla yapılan açıklamaları kabul etmek mümkün değil.
    4 ay 10 gün iddet müddetinin yasla karıştırılması, kavvam kavramının hakim anlamına yorulması diğer açıklamaları ise değerlendirmeye gerek yok.
    Aslında bütün bunlara gerek yok modern ideolijelerin kadına biçtikleri rolden ve bugünkü kadınların halinden memnunmuyuz?
    (28.04.2008 15:04)

sayfa: 1-2

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.