kalp kırmak

    her şekilde insanın kolaylıkla yapabildiği sadece konuşarak değil bir bakışla bile başarılı olabileceği bir eylemdir ki insanı bertaraf eder, beklenmedik birinden görülmesi daha da mahveder. *
    (07.10.2006 10:57)

mezar

    ölümün fiziğini yok etme çabası. var yok olması olmayanları var etmesi için açılan kapı kapanan mertek ve toprak sesi. son ses... toprak sesidir.
    (07.10.2006 10:49)

pentagram

    80 lerin türk metalidir. metal ve *rock müzik dünyasına bir sürü sanatçı kazandırmış bir mektep grubudur adeta. ülkemizin müziklerinden de faydalanmasını bilerek dünyada da en çok bilinen türk metal müzik topluluğu olmayı başarmış her haberi dört kulakla beklenen, sessiz grup.
    (07.08.2006 17:22)

güldünya

    zamanında medya da töre cinayetleri nin kınanması konusunda en çok okuduğumuz, duyduğumuz ve gördüğümüz kişinin ismini taşıyan fakat artık gülmesi gereken bir dünya, gülmesi gereken aileler, gülmesi gereekn kızlar olduğunu da vurgulamak için yazılmış bir aylim aslım şarkısıdır.
    (07.08.2006 17:03)

ali desidero

    en sevilen ve eğlenceli mfö şarkılarından bahsedilen kızın garipliği ali nin halktanlığı şarkıyı anlamaya başladığım yıllarda daha çok sevmeme neden olsa da bende herkes gibi minimal diğmama hıfz etmiştim bu şarkıyı hala da severim. hatta bu tür eğlenceli şarkıların başında turarım.
    (07.08.2006 16:59)

tdk

    diyarda yeni uçmaya başlayan en garip vampirlerden olduğunu düşündüğüm kişilik. dünyayı kendim keşfedeyim bırakmayan peşimden damlayan ve hala yanımda olabilmeyi başaran tek varlık, sabırlı, ince düşünen fakat kaba olmayı daha iyi beceren yeni yazarımız, kardeşim. * *
    (07.08.2006 16:50)

bodrum

    güneyimizin incisi diye tabir edilen yazlık mekandır. muğla ilimize bağlıdır, şehirleşme yolunda büyük adımlar atmasıyla yerli halkı karamsarlığa sürükleyen, uğruna şiirler yazılmış ve filozoflar barındırmış güzellikler diyarı. sabah serinliği ve dalgasız denizi, akşam isteyene sakinlik isteyene eğlencesiyle kucağını açan cömert tatil ortamı.
    (06.08.2006 01:05)

gazoz

    türkiye nin batılılaşma hareketleri esnasında gelişimde önemli payı olan diğer gündelik gazlı içeceklerin ilki sayılan hatıralarla dolu içecek. çocukluğumuzun sevilen bazen aileler tarafından yasaklanan ya da ödül olarak nitelendirilen serinletici, bugün popülaritesini kaybetmiş içimizde yaşayan içeceğimiz.
    (06.08.2006 00:45)

telli telli

    bebeklikten çocukluğa geçtiğimiz dönemlerin en kolay ezberlenesi, söylenesi müzik piyasasında tekrarlanan ve ilk olarak yeni türkü nün daha sonra mor ve ötesi nin coverlediği murathan mungan eseri.
    (06.08.2006 00:33)

evlenmek

    kalbinin bir yarısını takas ettiğin kimseyle ulaşılan son noktanın ilk adımıdır. izdivaçtır.
    (bkz: dünya evine girmek)
    (05.08.2006 20:20)

ekşi sözlük

diyalektik

    ertan yılmaz ın şiirlerinde sıkça kullandığı kavramdır.*
    (27.07.2006 15:48)

muhammed celaleddin i rumi

    sufizmin önemli isimlerinden, şair ve ilahiyatçı.

    bugün afganistan sınırları içerisinde yer alan horasan yöresinde, belh şehrinde doğmuştur. babası belh şehrinin ileri gelenlerinden olup sağlığında "bilginlerin sultanı" ünvanını almış olan hüseyin hatibi® oğlu bahaeddin veleddir. annesi ise belh emiri rükneddin'in kızı mümine hatundur.

    aile bazı siyasi olaylar ve yaklaşmakta olan moğol istilası nedeniyle 1212 (veya 1213) yılında aile fertleri ve yakın dostları ile birlikte belh'ten ayrıldı. ilk durakları nişâbur olmuştur. şehirde mutasavvıf feri®düddin attar ile de karşılaşmıştır. rumi küçük yaşına rağmen feri®düddin attar'ın ilgisini çekmiştir.
    sultanü l ulema, 12 ocak 1231 yılında konya'da vefat etti. mezar yeri olarak selçuklu sarayı'nın gül bahçesi seçildi. günümüzde müze olarak kullanılan mevlâna dergâhı'na bugünkü yerine defnedildi.


    konya'daki mevlana türbesi sultanüal ulema ölünce talebeleri ve müridleri bu defa mevlâna nın çevresinde toplandılar. mevlâna'yı babasının tek varisi olarak gördüler. gerçekten de mevlâna büyük bir ilim ve din bilgini olmuş, iplikçi medresesi'nde vaazlar veriyordu. medrese kendisini dinlemeye gelenlerle dolup taşıyordu.
    mevlâna ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak kabul ediyordu. o öldüğü zaman sevdiğine, yani allah'ına kavuşacaktı. onun için mevlâna ölüm gününe düğün günü veya gelin gecesi manasına gelen "şeb i arus diyordu ve dostlarına ölümünün ardından ah ah, vah vah edip ağlamayın diyerek vasiyet ediyordu.
    "ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız! bizim mezarımız âriflerin gönüllerindedir"
    der.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/mevlana



    (26.07.2006 18:58)

mevlana celaleddin-i rumi

kuantum fiziği

    kuantum * latince ne kadar anlamını taşımaktadır ve teorinin belirli fiziksel nicelikler için kullandığı kesikli birimlere gönderme yapar. kuantum mekaniği olarakta adlandırılabilir. kuantum mekaniğide, teorik fiziğin temel dallarından olup atom ve atomaltı seviyelerde klasik mekanik ve klasik elektromanyetizmin yerini almıştır. genel görelik kuramı ile birlikte modern fiziğin yapı taşlarındandır.
    (26.07.2006 18:50)

sayfa: 1-2-3-4...-16

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.