türkiye direyi


    --- alıntı ---
    türkiye direyi birçok farklı hayvan türünü barındırması ile dikkat çeker. anadolu'nun asya ile avrupa arasındaki konumu bunda başlıca etkendir. farklı iklim özelliklerinde coğrafi bölgelere sahip olduğu için, biteyinin diğer orta doğu ülkelerine göre daha zengin (850 cins altında toplanan 9.000 tür bitki) olması ise diğer önemli etkendir ve bu yüzden, farklı iklim ve besin ihtiyacı olan birçok hayvan türü kendisine uygun yaşam alanı bulabilmektedir.

    böylece, türkiye'de yalnızca akdeniz direyinin değil, orta ve doğu avrupa, orta doğu, kafkaslar ve arap yarımadası direylerinin de tipik türleri bulunmaktadır. ayrıca avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında, çok daha fazla memeli tür barındırır ve bu da türkiye direyinin ne tipik avrupa direyine ne de tipik orta doğu direyine kategorize edilebildiğini gösterir.

    türkiye direyine ait 160 memeli, 418 kuş, 120 sürüngen, 22 kurbağa, 127 tatlı su balığı, 384 deniz balığı olmak üzere toplam 1.230 civarında omurgalı tür tanınır. ama bu türlerin bazıları tamamen tükenmek üzeredir, bazıları da tehlike altında bulunmaktadır.
    --- alıntı ---
    (20.03.2008 18:26)

türk mutfağı

    türk mutfağı, Çin ve fransız mutfaklarıyla beraber dünyanın en zengin mutfaklarındandır. coğrafyası ve tarihi gereği, türk mutfağı çok büyük bir çeşitlilik oluşturur. türk mutfağı, mezopotamya ve balkan mutfaklarıyla etkileşime girmiştir, İstanbul osmanlı saray mutfağı da türk mutfağının önemli bir kısmını oluşturur.

    osmanlı saray mutfağı'ında çok çeşitli çorba, zeytinyağlı sebze, etli yemek, balık, börek, tatlı mönüleri mevcuttur. saray mutfağı, bizans İmparatorluğu'dan osmanlı'ya yüzyılların saray zevki ve tecrübesiyle oluşan elit bir mutfaktır. o dönemlerde, halk ve köy mutfağı ise sade ve basittir.

    her yörenin ve köyün kendine özgü yemekleri bulunmaktadır.

    günümüzde, saray kültürü ile halk kültürünün karışımı bir "türk mutfağı" ortaya çıkmıştır. birçok saray yemeği, halk tarafından benimsenmiştir.

    türk mutfağı;

    akdeniz kültürü
    doğu kültürü
    saray kültürü
    bozkır kültürü olarak kategorize edilmektedir.Ülkemizden ayrılan insan için en çok özlenecek şeylerden biridir.
    (20.03.2008 18:23)

laos

    laos, güneydoğu asya'da, tayland'ın kuzeydoğusunda, vietnam'ın batısında yer alan resmi adı "lao demokratik halk cumhuriyeti" ve başkenti vientiante olan fransadan 1949 da bağımsızlığını kurtarmış bulunan ülke.

    (20.03.2008 18:16)

şarkı

bullshit

    Dublajlı filmlerde "kahretsin" olarak çevirilen amerikan filmlerinde çoklukla duyabilceğimiz söz..
    (20.03.2008 17:16)

ogün sanlısoy

    "hadi beni güldür biraz!" sözleriyle daha çok sevdiğimiz çok kaliteli sözler yazan müzisyenimiz..
    (20.03.2008 17:14)

drama

    kişisel gelişime katkısı olduğunu düşündüğüm sanat türüdür;bazı özel ilk okul ve liselerde bazı üniversitelerde ders olarak işlenilmektedir..
    (19.03.2008 21:21)

ayşe

    "ayşecik ..sen bu oyundan çık" gibi bir tekerlemenin arasında küçültme eki alarak kullanılan çok tercih edilen bir isimdir..
    (19.03.2008 18:23)

humus

    humus arapçada nohut anlamına gelen ülkemizde tarsus'ta ve antakya'da ünlenen ortadoğu mezesidir.abd ve bazı avrupa ülkelerinde cipsle birlikte tüketilir.pastırmalı humus, tatmayanlara şiddetle tavsiye edilir..
    (19.03.2008 18:11)

kelaynak

    Ddt(böcekleri öldürmek için tarımda kullanılan ağır kimyasal kelaynakların ana besin maddesi olan çekirgeye karşı kullanılır) ilacının uygulamasından sonra ,birecik'te 1962 yılında kelaynakların toplam sayısı 130 çifte kadar düşmüş bu düşüşün önüne geçilememiş günümüzde korumalarla birlikte dünya üzerinde maalesef 500 kadar kalmıştır.
    (19.03.2008 18:04)

havyar

    balık yumurtasıdır.siyah havyarıyla nam salmış restoranların öncelikli tercihi mersin balığıdır(sturgeon).nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğundan bazı bölgelerde avlanması yasaktır.genelde hazar denizinde yetiştirilen bir balıktır.
    (12.03.2008 16:59)

levrek

    "rakı-balık" ikilisindeki o meşhur balıktır.her türlü pişirmede de lezzetli olan(tercihim ızgaradır),çok asil bir balıktır.
    (12.03.2008 16:48)

kefal

    otçul bir hayvan olduğundan balıktan anlayanların pek tercih ettiği balık türü değildir ama büyük,kanal ağızlarında olmayan,akarsu ağızlarında büyümeyen açık kefallerinin lezzeti çoğu "bunun gibi balık yemedim" denilen balıkları cebinden çıkarır..ayrıca bu balığı avlayan çok fazla balık vardır mesela en bilinenlerinden levrek,kefali yerken suyun içinde kırılan iskeletin sesini duyabilirsiniz(bu sesi duymak ayrıcalıktır..)
    (12.03.2008 16:43)

çukurova

    Çukurova, çöküntü alanlarında seyhan ve ceyhan nehirlerinin getirdiği alüvyonların yığılması ile oluşmuş türkiye’nin en büyük ve en verimli delta ovasıdır.adana ovası da denir.
    (06.03.2008 22:20)

sessiz sinema

    okullarda ender de olsa öğretmenlerin iyi gününe gelip "hadi çocuklar biraz oyun filan oynayalım ya da biri şarkı söylesin" dediğinde öneri olarak getirilen oyunların başında gelir.her ihtimale karşı diyardakilere destek amaçlı bir iki tane zorlayacak film isimleri:"centilmenlik antlaşması","kanunun kuvveti","Şark ekspresinde cinayet","gurur ve önyargı"...(bu filmlerin hepsi oscar ödüllü filmlerdir,oyunumuza kalite katalım..)
    (06.03.2008 22:05)

sayfa: 1-2-3-4

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.