kilit taşı

    kubbeli yapıların, özellikle cami, köprü, han girişleri gibi, inşasının ve ayakta kalışının en büyük sırrı kilit taşındadır. eski zamanlarda, özellikle çimento ve benzeri yapı malzemeleri kullanmadan, taşlar bir kubbe şeklinde merkeze kadar dizilir, ve yapının tamamlandığı noktaya bu son taş yerleştirilirdi. öyle ki, yüzyıllar öncesinde yapılmış köprülerin, camilerin günümüze kalmasını sağlayan bir tekniktir. aynı şekilde geniş kapı girişlerinin tam ortasında, genellikle boyalı ya da işlemeli bir taş olur, işte o kilit taşıdır. tüm taşlar dizildikten sonra özenle seçilip yerleştirilen bu taş, inanılmaz bir direnç noktasıdır.
    (20.07.2007 01:15)

baba hakkı

    asıl adı hakkı yeten' dir. ancak tüm beşiktaş taraftarları ve hatta futbol severler onu baba hakkı olarak tanır. beşiktaş' ın bugünkü durumunda çok büyük katkıları olmuş, beşiktaşın kilit taşı oyunculardan biridir.
    beşiktaş formasıyla gol kralı olmuştur. ancak, hakkındaki hikayelerden ya da efsanelerden biri de üşüdüğü günlerde maçlara formasının üstüne kolsuz hırkasını giyerek çıkmasıdır. ayrıca bir anı da; kırmızı kart gören futbolcunun önce baba hakkı'ya dönerek, "Çıkayım mı?" diye sorması ve o "evet" deyince çıkmasıdır.
    bu otoriter adam, 3 kere beşiktaş kulübü başkanlığı yapmıştır ve futbol camiyasında çok sevildiğinden baba hakkı olarak anılmıştır, anılmaya devam etmektedir.

    ek bilgilere http://tr.wikipedia.org/wiki/hakk%c4%b1_yeten adresinden ulaşabilirsiniz.
    (20.07.2007 01:07)

ufuk sarıca

    bir zamanların altın çocuğu. şimdilerde ismini duyulmuyor, hatta yeni yeni basketbol ile ilgilenenler ufuk sarıca' yı tanımazlar bile ancak efes pilsen' in 1996 yılında koraç kupasını kaldırdığı yıllarda takımını 3 sayılık basketleriyle sürükleyen eski forvet. 1999 yılına kadar efes pilsen basketbol takımında oynamıştır. daha sonra ise basketbolu yavaş yavaş ve kademe kademe bırakarak önce ülker sonra pınar karşıyaka ve darüşşafaka' da top oynamıştır. en son beşiktaş cola turka takımında yardımcı antrenör olarak yer almaktaydı. efes pilsen' in unutulmaz oyuncularından larry richard, tamer oyguç ve petar naumoski ile aynı takımda oynama şansını bulmuş ya da o kişilere, kendisiyle aynı takımda oynama şansını vermiştir.
    (20.07.2007 00:54)

maun

    aşağıdakiler alıntı bilgidir. kuyuda kalmasın maun. hepimiz mutlaka görmüşüzdür biryerlerde ancak tanımamışızdır. ancak ceviz, maun, gül ve abanoz mobilyacılıkta kullanılan çok güzel ağaçlardır. yine de tüketimine dikkat edilmesi hepimiz için iyidir (sosyal içerikli mesaj).

    maun ağacının vatanı batı hindistan ve orta amerika'dır. afrika'da yetişir. sıcak iklim ağacıdır Çoğunlukla pazarlandığı yere veya gönderildiği limana göre isimlendirilir. Örneğin küba maunu, alaska maunu, bolivya maunu gibi. bazen de yapısal özelliğine göre isimlendirilir. sapeli maun, pramit maun, kırmızı veya sarı maun gibi.
    göbek odunlu bir ağaçtır. türüne göre bazen çok iri, bazen orta irilikte gözeneklidir. gözenekleri dağınık düzendedir. Özışınları belirlidir. Çizgili, benekli, yollu, dalgalı, parıltılı görünen değişik maun cinsleri vardır. dal diplerinden çıkarılan kaplaması, pratik maun adı ile satılır. piramit maun çok canlı damar süsleri taşır. afrika maunu veya sepeti maun adı verilen türü, yön değiştiren buruk büyümesi yüzünden ilginç bir yapısal özellik gösterir. yanar döner, uzun parıltılı damarlar yapan bu tür maunun masif ve kaplaması kullanıldığı asyaya canlı bir görüntü kazandırır. yılhalka sınırları belirli biçimde birbirinden ayrılmaz.
    dış odunu gri renklidir. İç odunu türüne göre sarı ile kırmızı kahverengi arasında değişir. kesildiği andaki rengi, havanın etkisi ile ve zamanla belirli oranda koyulaşır.
    sıkı yapılı, az esnek bir ağaçtır. kolay ve temiz işlenir. az çalışır, az çeker ve az çatlar. bol tanelidir. bu yüzden en iyi boyanan ağaçlardandır. İyi verniklenir. değişen hava koşullarında bile büyük dayanım gösterir. Çivi, vida ve tutkalla bağlanır kurma niteliği iyidir. böcekler ve mikroorganizmalar tarafından kolay yıkımlanmaz oyma ve tornada başarılı sonuçlar verir.
    hava kurusu maunun özgül ağırlığı yaklaşık olarak 0.50-0.60 gr/cm 3 tür.
    Çok değişik amaçlarla kullanılabilecek, üstün nitelikleri olan bir ağaçtır. yapıların iç ve dış bölümlerinde doğrama, parke, merdiven yapımında. gemicilikte, müzik aletlerinde, tornalı, oymalı, kakmalı işlerde, modern ve klasik bütün mobilyalarda masif ve kaplama olarak büyük bir kullanıma sahiptir.
    türkiye'de genellikle tomruk halinde getirilir. Çoğunlukla kaplama haline getirilerek satılır. kaplama üretiminde kullanılamayan artıklar masif olarak satılır. bunların belirli ölçüleri yoktur. bazen yurt dışından getirilen tomruklar kalas ve tahta halinde biçilerekte satılır. kalas ve tahtalar, sert kereste standart ölçülerinde biçilir

    not: doğrudan maun mobilyalar pahalıdır. genellikle kaplama olarak bulursunuz. malzeme olarak mdf ya da sunta kullanılır ve bunlar maun kaplanır. ayrıca doğal yapısındaki az hareketlilik ve işlerlik sayesinde özellikle tekne ve kotra yapımında tercih edilir.
    (20.07.2007 00:47)

işkembeden sallamak

    insan ağzı torba değil ki büzesin dedirten, seçim vaatleri denince aklımızda bir ampul yanmasını sağlayan deyimdir. kısaca atmak, atıp tutmak, gündeme gelmek için kendince malzeme yaratmak ve herşey hakkında bilip bilmeden söz söyleyebilmektir. aslı da "işkembe i kubradan atmak" olarak geçer ve doğru yerde kullanılırsa ağza pek bir yakışır, dolu dolu gelir insana.
    (20.07.2007 00:34)

prezervatif

    şapka olarak da tanımlandığı yerler vardır. malum, şapka da başı korur.
    (20.07.2007 00:26)

doruk noktasına ulaşmaktır

    doruğa ulaşmak olarak da kısaltabiliriz. en üst ve heyecanlı noktaya varmaktır. kısa sürer.
    (20.07.2007 00:24)

doruğa ulaşmak

    orgazm denebilir. seksin en ateşli noktasına varmak ve o noktayı aşıp rahatlamaktır, tıpkı hikayelerin en heyecanlı yerine ulaştıktan sonra düz bir seyir izleyip bitmesi gibi. sekste de hikayede de heyecanın en üst noktasına varmaya verilen isimdir. tabi ki tırmanıcılar için bir dağın en yüksek noktasına varmaya denir.
    (20.07.2007 00:22)

geko

    bir tür kertenkeledir. fallout oyununda sürekli karşınıza çıkar ve amansız mücadeleler vermenize sebep olabilir. hele de bu oyunda ateş püskürenleri vardır. canınızı fena yakarlar.
    ancak gerçekten farklı bir kertenkeledir gekolar. hepimiz biliriz ki kerkenkeleler çok seri hareket ederler ve neredeyse dik yüzeylerde bile yürürler. ancak normal bir kertenkeleyi cam ya da cilalı yüzeyde yürütmeye çalışırsanız, yüzeyi dikleştirdiğiniz takdirde, yukarı çıkamaz olacaktır. gekolar ise, inanılmaz bir ayak yapısına sahiptirler ve bu yapı sayesinde cilalı yüzeylerde dahi tam yapışma sağlarlar. bir gekoyu bir cam yüzeye koyun ve ters çevirin, kesinlikle düşmeyecektir. bir kertenkelenin sıradan bir kertenkele mi geko mu olduğunu anlamak için fena bir yol sayılmaz.

    http://www.populerbilgi.com/hayvanlar/geko.php adresinden canlı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
    (20.07.2007 00:19)

gecko

    türkçesi geko olan bir kertenkele türüdür.
    (20.07.2007 00:13)

geck

    fallout oynamış olanların bilebileceği bir kısaltmadır. açılımı; garden of eden creation kit yani cennet bahçesi yaratma cihazıdır(aslında takım taklavatıdır).
    oyunda oradan oraya savrulurken bunu arar durursunuz ve dikkat etmek gerekir ki kısaltmanın sonuna bir "o" harfi eklenmesiyle gecko oluverir ve oyunda sizi zorlayabilecek olan çeşit çeşit geckoyla burun buruna gelmenize sebep olur.
    (20.07.2007 00:12)

despot

    dediğim dedik çaldığı düdük tanımına uyan insan tipine verilen genel ad. yalnız bu türler hem bildiklerini okur hem de bildiklerini zorla (hileyle değil, doğrudan zorlayarak) yaptırırlar. zorba, kaba, diktatör gibi kelimeler de despotu tamamlarlar.
    politik alanda, Ülke yönetim şekillerinden biri olan despotizm adını alır ve yönetenin mutlak hakimiyeti ve güç kullanımını vurgular.
    eski bizans mahkemelerine verilen isimdir ve kelimenin kökeni buradan gelmektedir.
    (20.07.2007 00:08)

boncuk

    vakti zamanında manhattan adasını alabilecek kadar değere binmiş, günümüzde kolye ve takı yapımı ile zirveye oturmuş ve aslında birçok alanda karşımıza çıkan irili ufaklı süsleme aparatlarının özellikle yuvarlak hatlı olanlarının genel adıdır.
    (20.07.2007 00:04)

anket tanım

    aşağıdaki açıklamada belirtildiği üzere, diyarda olmaması temenni edilmiş ancak daha sonra yumuşatılarak ya da görmezden gelinerek önü açılmış yazılardır (tanım değil).

    --- alıntı ---
    diyarın amacı:

    diyarın ana amacı tanımlar üzerine kurulmuş bir fikir topluluğu yaratmaktır. öyle ki özgür düşünce ve zihinsel aktivitelerin makul ölçülerle tanımlaştırılması esas alınmıştır.
    tanımlardaki üslub ve kelimelerin özenle seçilmesi beklenmektedir. anket, küfür, anlamsız başlıklar diyarda barınamaz. diyar bu gibi durumlarda kendisini korumak için belirli kurallar geliştirmiştir. bu kuralların bütününe vampircik sözlük konsepti denir.
    --- alıntı ---

    peki anket tanım nedir?
    anket tanım değil de sadece anket demek daha doğru olur aslında ya da anket başlığı. Öneriler, eleştiriler, tavsiyeler, beğeniler... bunların tümü anket verileridir. yorum katılarak yapılan tanımlardan öte, diğer kullanıcıların da alelade fikir belirtebileceği, tanım içeriği olmayan, kişiselliğe dönüşen yazıları, anektotları içerebilecek ibaredir.

    dipnot: bunları yazanlar haksız değiller, güzel notlar düşüyorlar, "köpek sahiplenmek isteyenlere tavsiyeler" gibi. Çok çok güzel notlar içeriyor, ancak bu güzelliği bu yazıyı aslında bir "tanım" hele de bir "eser" yapar mı...orası tartışılır...ama yazmış olanın ellerine sağlık.
    (20.07.2007 00:00)

soulburn

    epeydir dostlardan uzak köşesinde dinlenen vampirdir...
    aslında gözü buralardadır hep...merakta kalmasın kimseler...1' den sona kadar adı geçenler hep aklındadırlar bu vampirin...selam eder...
    (07.05.2007 03:33)

sayfa: 1-2-3-4...-22

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.