sami yusuf

    türk halkı kendisini kral tv gibi kendini popa adamış bir televizyon kanalı sayesinde tanımıştı.

    müziğinde ve kliplerinde aşırı islami öğeler kullanmayarak günümüz şartlarına da hitap etme yolunu seçmiştir.

    aynı klip içersinde, hem camide namaz kılarken çekilmiş görüntü, hem de konservatuarda müzik eğitimi alan bir görüntü kullanarak diğer ilahi sanatçılarından farklı bir tarz oluşturduğunu kanıtlamıştır.
    (30.01.2007 17:00)

köroğlu

    kör yusuf'un oğlu ruşen ali.

    16-17. yüzyılda, bolu ve gerede çevresinde yaşadıği bilinmektedir.

    bolu beyi'nin seyisi olan babası yusuf'un gözlerine bolu beyi tarafından mil çekilip kör edilmesinin ardından, babasının intikamını almak üzere bolu beyi?ne savaş açmıştır.

    ---

    benden selam olsun bolu beyi?ne
    çıkıp şu dağlara yaslanmalıdır
    ok gıcırtısından kalkan sesinden
    dağlar seda verip seslenmelidir

    düşman geldi tabur tabur dizildi
    alnımıza kara yazı yazıldı
    tüfek icad oldu mertlik bozuldu
    eğri kılıç kında paslanmalıdır

    köroğlu düşer mi yine şanından
    ayırır çoğunu er meydanından
    kırat köpüğünden düşman kanından
    çevrem dolup şalvar ıslanmalıdır
    (29.08.2006 06:00)

kartalkaya

    bolu'nun yaklaşık 25 km. kuzeyinde yer alan, uludağ'dan sonra türkiye'nin en büyük kayak ve kış turizm merkezi.
    (29.08.2006 05:53)

yedigöller

    bolu ili, merkez ilçe sınırları içinde, bolu'nun yaklaşık 60 km. kuzeyinde yer alan, 7 gölden oluşan, özellikle sonbahardaki doğal güzellikleriyle ünlü turizm cenneti.
    (29.08.2006 05:51)

bolu

abant

    bolu ili mudurnu ilçesi sınırlarında bulunan, doğal güzelliklerle çevrili göl ve bu gölün bulunduğu bölgeye verilen isim.

    abant, yaz ve kış tüm mevsimlerde kendine özgü güzellikleriyle yurt içi ve yurt dışından turistler çekmektedir. abant'a bolu dağı'ndan 22 km yol aldıktan sonra ulaşılmaktadır. yol boyunca çam ormanlarıyla dolu, yeşil doğayı seyredebilirsiniz. istanbul ile abant arası yaklaşık 3 saattir.

    abant'ta kalmak isteyenler için iki tane 5 yıldızlı otel ile bir tane köşk bulunmaktadır. otellerin fiyatları 150,00 ytl ile 250,00 ytl arasında değişmektedir.

    abant gölünün çevresi yaklaşık 7 km.'dir. bu yolu ister yürüyerek, ister faytonla, isterseniz bisikletle katedebilirsiniz. abant gölü çevresine yakın bir zamanda vagonlu bir sistemin kurulması ve araç trafiğine kapatılması planlanmaktadır.
    (29.08.2006 05:39)

izzet baysal

    bolu'nun babası, hayırsever insan.

    1907 tarihinde bolu'nun karaçayır mahallesinde doğdu. ilk ve orta öğrenimini bolu'da tamamladıktan sonra, 1926 yılında istanbul'da mekteb-i sultan-i nefise'ye (bugünkü ismi ile mimar sinan üniversitesi) kayıt oldu. 1927 yılında babası ahmet canip efendi'nin ölümünden sonra çeşitli işlerde çalışarak, okulunu 1931 yılında tamamlamış ve mimar olarak mezun olmuştur.

    memuriyet hayatına, bolu nafia (bayındırlık) müdürlüğü fen işlerinde mimar olarak başlamıştır. daha sonra ankara'ya gider ve milli müdafaa vekaleti hava müsteşarlığı'nda mimar olarak çalışmaya başlar. bu dönemde eskişehir hava meydanı inşaatının koordinatörlüğünü yapmıştır.

    1934 yılında ankara'daki bu görevinden istifa ederek eskişehir belediyesi'nde fen işleri şefi olarak göreve başlar. 11 ekim 1934 tarihinde coğrafya öğretmeni olan refika pınar hanımefendi ile evlenir. eskişehir'deki görevi 1936'ya kadar sürer. eskişehirde bir sinema salonu ve birkaç özel bina projesi yapmıştır.

    1936 yılında ankara'da serbest olarak ticarete atılmıştır. 1939 yılında tek çocuğu olan kızı esin doğmuştur. 1939-1942 yılları arasında vatani görevini yerine getirmiştir.

    ankara etlik veteriner laboratuvarı, bolu devlet hastanesi, bolu lisesi (bolu atatürk lisesi), bolu ziraat bankası evleri, bolu kız enstitüsü (zübeyde hanım kız meslek lisesi), bolu kapalı cezaevi, düzce melen köprüsü inşaatı o dönemde yaptığı inşaatlardan bazılarıdır.

    1942 yılında eşi refika hanım vefat edince, elindeki mevcut işlerini tamamlayıp, 1943 yılında istanbul'a gider ve karaköy'de perşembe pazarı'nda sıhhi tesisat ve hırdavat üzerine çalışan bir mağazayı satın alır ve çalışmaya başlar. aynı zamanda kapı kilitleri imali için küçük bir atölye kurmuştur.

    1950 yılında türkiye'de özel teşebbüs olarak ilk mekanize döküm fabrikası'nı kurdu. bu fabrika, 1951 yılında izzet baysal döküm sanayii müessesi adı altında üretime başladı. 1957 yılında da bir aile şirketi haline gelerek izsal döküm sanayii a.ş. adını aldı. bu fabrika 1970'li yıllarda avusturya, almanya, yunanistan ve arap ülkelerine ihracata başladı.

    1980 yılı ortalarına kadar fabrikanın işlerini bizzat kendisi yürütmüş, daha sonra da haftanın 3-4 günü iş yerine giderek işlerini takip etmeye başlamıştır. bu sıralarda en büyük yardımcısı da yeğeni ahmet baysal olmuştur. ahmet baysal, izzet baysal'ın vefatından sonra da amcasının kuracağı izzet baysal vakfı'nın işlerini yürütecektir.

    izzet baysal ve kurduğu şirket, gelir vergisinde altın madalya ile ödüllendirilmiş, istanbul'da kurumlar vergisi veren şirketler arasında yer almıştır.

    1986 yılında ikinci eşi nafize hanım'ı da kaybetmiştir.

    izzet baysal'ın hayatının dönüm noktası olacak olan izzet baysal vakfı, 22 aralık 1986 tarihinde tescil edilerek, 16 ocak 1987 tarihinde izzet baysal tarafından kurulmuştur. bu vakfın özsermayesi izzet baysal'ın tamamının vergisi ödenmiş tasarruflarının vakfa aktarılmasıyla oluşmuştur.

    izzet baysal, 1994 yılında fabrikasını kiraya vererek, iş hayatından çekildi. tüm çabasını izzet baysal vakfı'nın hizmetlerine ayırdı. izzet baysal bu hizmetini son nefesine kadar sürdürdü.

    izzet baysal'a, şehri ve ülkesi için yaptığı hizmetlerden dolayı 2933 sayılı madalya ve nişanlar kanunu'nun 2 maddesinin c bendi uyarınca bakanlar kurulu'nun 04.10.1994 tarih, 94/6109 sayılı kararı ile "t.c. devlet üstün hizmet madalyası" verilmesi kararlaştırılmış ve bu madalya dönemin cumhurbaşkanı sayın süleyman demirel tarafından takdim edilmiştir.

    5 mart 2000 tarihinde ise hayata gözlerini yumdu.

    eserleri:

    izzet baysal ve izzet baysal vakfı'nın bolu başta olmak üzere bolu ilçelerinde sayısız eseri mevcuttur. bunlardan bazıları; abant izzet baysal üniversitesi ve üniversiteye bağlı fakülte, yüksek okul, tıp fakülteleri vb., bolu izzet baysal devlet hastanesi, sağlık ocakları, bolu izzet baysal huzurevi, bolu izzet baysal yaşlılar evi ve kız yetiştirme yurdu, bolu atatürk lisesi, bolu izzet baysal endüstri meslek lisesi, bolu izzet baysal anadolu lisesi, bolu zübeyde hanım kız meslek lisesi...

    linkler:

    www.izzetbaysalvakfi.org.tr
    www.izzetbaysal.com
    www.ibu.edu.tr

    ---

    bolu halkı tarafından "bolu'nun babası" ilan edilen ve "izzet baba" diye hitap edilen izzet baysal'a, almış olduğu ödüller içerisinde hangisinin daha değerli olduğu sorulduğunda verdiği cevap çok anlamlıdır: "halkımızın ve gençlerimizin bakışlarında hissettiğim sevgi, bunların hepsine bedeldir."
    (29.08.2006 05:19)

abant izzet baysal üniversitesi

    bolu'da, merhum izzet baysal tarafından 3 temmuz 1992 tarihinde kurulan, devlet üniversitesi statüsünde bir vakıf üniversitesidir. üniversite izzet baysal vakfı tarafından desteklenmektedir.

    üniversiteye bağlı 8 fakülte, 3 enstitü, 5 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu ve 4 araştırma merkezi bulunmaktadır. abant izzet baysal üniversitesi, 900 öğretim elemanı ile 18200 öğrenciye eğitim vermektedir.

    üniversitenin ana kampüsü bolu'ya 8 km. uzaklıkta, gölköy sünni gölü'ne ve bolu'ya manzaralı doğal güzelliklerin içinde kurulmuştur.

    merhum izzet baysal ve vakfı, abant izzet baysal üniversitesi için yaklaşık 70.000.000.- ytl (42.000.000 dolar) tesis, donanım ve teknolojik yatırım yapmıştır.

    www.ibu.edu.tr
    (29.08.2006 04:37)

aibu

yahudilik

    musevilik. allah'ın, kitabı tevrat ve peygamberi hz. musa vasıtasıyla göndermiş olduğu din.
    (29.08.2006 01:34)

hristiyanlık

    isevilik, nasranilik. hristiyan inancı. allah'ın, kitabı incil ve peygamberi hz. isa vasıtasıyla israiloğullarına gönderdiği din.

    tüm müslümanlar ve hristiyan iken bu dinden dönmüş olan rahip dan barker, tom harpur, timothy freke, arthur weighall gibi kişiler hristiyanlığın tahrif edildiğini savunurlar. başta müslümanlar olmak üzere hristiyanlığın tahrif edildiğini savunan kişilerin en büyük destekçisi ise incil kitabının hz. isa'nın ölümünden sonra çeşitli kişiler tarafından yeniden yazılması ve içeriğinde eski yunan ve pagan öğelerin bulunmasıdır.

    günümüzde en çok okunan inciller matta, markos, lukka ve yuhanna incilleridir. bu inciller dışında onlarca incilin daha mevcut olduğu bilinmektedir. bu incillerin birbirinden farklı olması, hristiyanlık dininin tahrif edildiğinin en büyük kanıtı olduğu kanaatini uyandırmaktadır.

    başta amerika, fransa, ingiltere gibi hristiyan dinine mensup insanların en çok yaşadıkları ülkelerde hızlı şeklide artan islam nüfusu da hristiyanlık dininin içinde bulunan tahrifatları fark eden kişilerin hristiyanlık dininden dönmelerini açık şekilde ifade etmektedir.
    (29.08.2006 01:24)

tevhid

    allah'ın varlığına ve bir olduğuna inanma, bir sayma. başta islamiyet olmak üzere, sonradan bozulmuş hristiyanlık ve yahudilik te olmak üzere tüm semavi dinlerin aslı.
    (29.08.2006 01:07)

asgari ücret tespit komisyonu

    işçi, işveren ve devleti temsilen görevli kişi ve kurumlar tarafından oluşturulan; fakat her defasında özellikle işveren temsilcisinin borusunun öttüğü, bir işçiye verilecek olan en düşük ücreti temsil eden asgari ücreti tespit eden komisyon.
    (29.08.2006 00:44)

asgari ücret

    işçi, işveren ve devleti temsilen görevli kişi ve kurumlar tarafından oluşturulan asgari ücret tespit komisyonu tarafından tespit edilip "hadi buyur, yaşayabilirsen yaşa" diye işçiye ödenen en düşük ücret.
    (29.08.2006 00:41)

vergi

    günlük hayatımızın her dakikasında karşımıza çıkan devletin en büyük gelir kaynağı.

    içtiğimiz (ki, ben içmiyorum o zıkkımı) sigara, yediğimiz ekmek, içtiğimiz su, yürüdüğümüz yol, bindiğimiz otomobil, otobüs, tren ve uçak, duş yaparken kullandığımız elektrik, aldığımız asgari ücret te olsa maaş gibi her türlü hayatımızla ilgili faaliyette farkında olmasak karşımıza çıkmakta ve hayatımızı zehir etmektedir.
    (29.08.2006 00:37)

sayfa: 1-2-3-4-5...-7

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.