sosyomat com

    gerici ve faşist zihniyetteki site yöneticileri tarafından sol içerikli yazılar yazan üyelerinin bir e-darbe ile üyeliklerine son veren site. sosyomat, darbelerin de 21. yüzyıla uygun hale getirilebileceğinin bir örneğini sergilemiştir sergilemesine ama tıpkı öncelleri gibi nafile...

    cellat uyandı yatağında bir gece
    "tanrım" dedi "bu ne zor bilmece :
    Öldürdükçe çoğalıyor adamlar
    ben tükenmekteyim öldürdükçe..."

    ataol behramoğlu
    (09.03.2007 21:53)

le salaire de la peur

    georges arnaud'nun romanından senaryolaştırılan, yönetmenliğini henri-georges clouzot'ın yaptığı; yves montand, charles vanel, peter van eyck ve antonio centa'nın oynadığı 1953 yapımı fransız filmi. az bir paraya en degerli varlıklarını -canlarını- ortaya koyan insanların öyküsün anlatan birinci sınıf bir gerilim filmi. nitrogliserin taşıyan kamyoncuların öyküsünü başarılı bir şekilde anlatır...
    (05.03.2007 18:31)

çarşı

    kendine özgü söylemi, özgün tarzı ve güncel politik konulara duyarlılığıyla "futbol sadece futbol değildir" sözünü gerçekleyen bir taraftarlar bütünüdür. abd'nin ırak işgaline karşı "beşiktaşlıyız savaşa karşıyız, çarşı savaşa karşı" pankartı ile tepkilerini koyarken; hakem ali aydın'ın pascal nouma'ya "zenci futbolcu" sözleri üzerine "hepimiz zenciyiz" pankartıyla tribünlerin din, dil ırk ve renk ayrımına geçit vermediğini göstermişlerdir.
    beşiktaş teknik direktörü rıza çalımbay'ı ve onun şahsında emeği aşağılamaya yönelik asılan "rıza efendi iki ekmek bir süt" pankartının karşısına çarsı grubu herkese ders veren pankartlarla (halkın takımıyız. hepimiz kapıcıyız. İnsanların efendisi topluma hizmet edendir. hepimiz emekçiyiz, halkız, beşiktaşlıyız) çıkmış hatta sahiplenmişliği göstermek için bir de beste yapılmıştır.
    işkenceyle Öldürülen gazeteci metin göktepe'nin afyon'daki duruşmasına tepkilerini ortaya koyan yine kendilerine özgü pankartla katılırken nükleer santrallere karşı "çarşı nükleere karşı" pankartıyla seslerini duyurmuşlar, mehmet ağar'ın fatih terim için "imparator" tanımlaması üzerine "imparatorluk değil tam demokrasi" diye panktart açarak tavır sergilemişlerdir.
    ne demiştik; futbol asla sadece futbol değildir...
    (05.03.2007 18:20)

adolf hitler

müştemilat

    bir binanın çevresinde ona ait olan diğer ek binaları. kimi zaman köşk ve benzeri binalar için çalışanlarını da* ifade eder.
    (03.03.2007 22:04)

çamlıca kız lisesi

    lisenin ilk binası küçük çamlıca'daki dört katlı ahşap binadır. bu bina ii. abdülhamit devrinin son yıllarında hicaz umum valisi mühşir ahmet ratip paşa* tarafından köşk olarak yaptırılmıştır. bina çok değerli ve zengin malzeme ile yapılmıştır. merdivenleri kesme ve çok değerli bakara kristallerindendir. bütün kapıların ve pencerelerin üzeri usta oymacılar tarafından kalem işi olarak oyulmuştur. binanın mimarı, ankara gazi enstitüsü'nün de mimarı olan mimar kemalettin'dir.

    1908 meşrutiyeti'nin ilanından sonra bina, bahçesi ve bütün müştemilatıyla birlikte dönemin maarif nazırı Şükrü bey tarafından satın alınmıştır. daha sonra da devlete devredilmiştir. ii. meşrutiyet devrinin ilk yıllarında bina yatılı kız lisesi olarak açılmıştır. almanya'dan schwesterler ve kadın öğretmenler getirtilmiş, okul malzemeleri ve mobilyalar alman eğitim modeline uygun ve çok lüks olarak hazırlanmıştır. ancak bu okul bir süre sonra kapatılmıştır. bir kaç yıl sonra bu defa Çamlıca inas sultaniyesi adıyla yatılı olarak tekrar açılmış ve 1923 yılına kadar eğitim yapılmıştır.

    1939 yılında tekrar açılan okul çamlıca kız lisesi adını almış ve uzun süre boş kalan binanın malzemesi ve bütün labarotuvar eşyası yeniden düzenlenmiştir. köşk bir süre sonra kullanılamayacak hale geldiğinden bahçeye ek binalar yapılmış ve lise bu binalara taşınmıştır. bugün yatılı ve gündüzlü olarak
    eğitime devam etmektedir.

    bir de çok abartılı bir marşı vardır;*
    çamlıca liseler içinde tektir
    bütün arzularımız onu sevmektir**
    havası sağlam, rüzgarı tatlı
    bizim güzel lisemiz kartal kanatlı

    adınla çınlasın toğrağın sesi
    çamlıca lisesi gençlik ülkesi
    fırtına, bora sükun bulacak
    sana bütün liseler selam duracak*

    lise gençleriyiz biz
    ata'nın çocukları
    gözlerimiz ileri
    başlarımız yukarı

    bütün dünya dinlesin
    bu ses gençliğin gür sesi
    adınla sen çok yaşa
    çamlıca kız lisesi

    (03.03.2007 21:58)

medya

    günümüz itibariyle bir nevi uyuşturucu...
    (03.03.2007 10:19)

sosyalizm

    sosyalizm,
    yani şu demek ki dayı kızı
    sosyalizm
    senin anlayacağın yani
    el kapısının yokluğu değil de
    imkansızlığı.
    ekmeğimizde tuz
    kitabımızda söz
    ocağımızda ateş oluşu hürriyetin
    yahut, başkası yel de
    sen yaprakmışsın gibi titrememek
    bunun tersi yahut...
    sosyalizm
    devirmek dağları elbirliğiyle
    ama elimizin öz biçimi
    öz sıcaklığını yitirmeden.
    yahut, mesela
    sevgilimizin bizden ne şan, ne para
    vefadan başka bişey beklemeyişi...
    sosyalizm
    yani yurttaş ödevi sayılması bahtiyarlığın
    yahut, mesela
    -bu seni ilgilendirmez henüz-
    esefsiz
    güvenle
    emniyetle
    gölgeli bir bahçeye girer gibi
    girebilmek usulcacık ihtiyarlığa
    ve hepsinden önemlisi
    çocukların ama bütün çocukların
    kırmızı elmalar gibi gülüşü...

    nazım hikmet ran
    (03.03.2007 10:13)

the mothers of plaza de mayo

özgür yazılım ve açık kaynak günleri 2007

    bu yıl beşincisi düzenlenen Özgür yazılım ve açık kaynak günleri, 3-4 mart günlerinde İstanbul bilgi Üniversitesi'nde yapılacak. bilginin tekelleşmesine karşı yaratılan özgür yazılım hareketi dolayımında birçok sunumun, seminerin ve atölyelerin yapılacağı "free days" kapsamında özellikle "fikri mülkiyet" meselesi ve "bilgi güvenliği" konularında dikkat çekici seminerler var. 2 günlük etkinlik programının tamamına ulaşmak ve giriş için parasız kayıt yaptırmak için http://open.bilgi.edu.tr/freedays/index.php adresini kullanabilirsiniz.

    etkinlikler, 3-4 mart günleri saat 10:00-17:30 arasında İstanbul bilgi Üniversitesi dolapdere kampüsü'nde gerçekleştirilecek. etkinlikler süresince ödüllü bir "capture the flag" yarışması da yapılacak. web zayıflıkları, gnu/linux işletim sistemi ve wireless konularında zayıflıkları olan sisteme ilk ulaşanın kazanacağı bir yarışma bu.

    atölyeler kapsamında yapılacak "bilgi güvenliği: Özgür yazılım tarzında" isimli atölyede ise nmap, hping, netcat/socat ve scapy gibi özgür yazılım güvenlik araçlarının kullanımına değinilecek.
    (01.03.2007 05:04)

plaza de mayo anneleri

    arjantin'de 1976-1983 arasında hüküm süren askeri faşist cunta rejimi boyunca kaybedilen 30 bin çocukları için,13 nisan 1977 günü cunta merkezine 100 metre uzaklıktaki plaza de mayo meydanında yürüyüşlerine başlayan annelerdir. önce 14 kişiydiler. 14 beyaz baş örtülü kadın, bu tarihten sonra her perşembe günü öğlen saatlerinde meydanda toplanmaya ve ortadaki piramidin çevresinde ikişer ikişer tur atmaya başladı. ikinci hafta 25'e çıkan annelerin sayısı, 77 sonlarına doğru 300'ü bulmuştu.

    arjantin'de işkencelerin, gözaltıların ve kayıpların birbirini izlediği bu dönemde bu 14 kadın ellerinde kayıp çocuklarının resimleri, yüzlerinde öfke ve kederle hükümet yetkililerinden, morglarda, mezarlarda arayıp bulamadıkları çocuklarının akibetini sormuşlardır. 3 ay süren gösteriler sonunda analar zulmün karanlığını yarabilmek için çalmadık kapı bırakmadılar. haziran 1977'de kayıp yakınlarının yargıç karşısına canlı çıkarılması için 159 başvuruda bulundular. arjantin hükümeti anaların bu talebi ve ısrarlı tutumları karşısında onlara "perşembenin delileri" adını taktı. sayıları çok geçmeden artan anneler de bir bir tutuklanmış ve kaybedilmiştir. ancak tüm baskılara karşı 1980 ağustos'unda bu defa 2000 kişiyle tekrar "plaza de mayo" meydanında toplanmaya başladılar. 1981'e gelindiğinde sayıları 50.000'i bulmuştu. artık sadece anneler değil, faşist rejime karşı herkes bu eylemlere katılıyordu.

    anaların mücadelesi, olağan üstü halin kaldırırarak sözde demokrasiye geçildiği 20 ekim 1983 yılına kadar aralıksız sürdü. onların mücadeleleri, arjantin faşizminin kaybettiği 30 bin evlatları içindi. 30 bin kayıbın çoğu cia yetiştirmesi cunta şefleri ve işkence uzmanları tarafından bugüne kadar 365 tanesi ortaya çıkan ama kaç 365 tane daha olduğu bilinmeyen gizli toplama kamplarında işkence ile katledildi, işkencede ölmeyenler ise uçaklardan okyanusa atıldı. kayıpların sorgularda, işkence tezgahlarında, kamplarda doğan çocukları ise işkencecilere evlatlık olarak verildi. bugün 22-29 yaşlarında olan bu çocuklar, babalarının, annelerinin katillerine, "baba-anne" diyerek büyüdüler.
    (01.03.2007 04:55)

yeşil çay

    kanser riskini düşürür.
    yeşil çay yemek borusu kanserini erkeklerde %57, kadınlarda %60 oranında önlemektedir.
    yeşil çay düzenli içilmesi halinde prostat kanseri riskini üçte iki azalmaktadır.
    yeşil çay deri kanserine yol açan ultroviyole ışınların zararından korur.
    tümörü küçültür.
    antioksidandır.
    kolestrolü düşürür.
    tansiyonu ayarlar.
    kan şekerini ayarlar.
    bakterileri öldürürür.
    grip virüsünü öldürür.
    ağız kokusunu önler.
    performansı etkiler,yorgunluk ve uyku halini ortadan kaldırır.
    idrar söktürücüdür. idrar söktürücü özelliğinden dolayı zayıflama rejimlerinde kullanılıyor.
    stresi azaltır.
    gribi önleyicidir.
    kan damarlarını güçlendirir.
    kan şekerini düşürür.
    diş çürümesini engeller.
    yaşlanmayı geciktirir.
    sigara kullanımının toksik etkisini azaltıyor.
    damar sertliğinden koruyor. kılcal damarları büzerek ödem oluşmasını önlüyor.
    kalp ve dolaşım sistemini olumlu etkiler ve, hastalıklarını azaltır.
    kilo verdirir.
    mide ve barsak problemlerini hafifletir.
    migreni geçiriyor.
    sürekli kullanımı, romatizmal hastalıkların tedavisinde fayda sağlar.
    vücuttaki yağların yakılma sürecini hızlandırarak diyetleri destekler.*
    (01.03.2007 03:20)

checkmate

    *satrançta mat olma durumunun ingilizce tercümesi... (bkz: şah mat)
    (25.02.2007 10:05)

şah mat

    *satrançta yapılan bir hamle sonunda karşı tarafın "şah"ının düşmesi durumu. oyun bitimi...
    (25.02.2007 10:03)

eşkenar üçgen

    eşkenar üçgenin her yüksekliği bir simetri eksenidir. yükseklikler, kenar orta dikmeleri, içaçıortaylar ve kenarortayları çakışık olduğundan; diklik merkezi, çevrel çemberin merkezi, iç teğet çemberin merkezi ve ağırlık merkezi aynı nokta olup yüksekliklerin kesim noktasıdır. eşkenar bir üçgenin iç bölgesinde veya kenarlarından biri üzerinde alınan herhangi bir noktanın, bu üçgenin bütün kenarlarına uzaklıkları toplamı sabit (değişmez) olup, yüksekliklerden birinin uzunluğuna eşittir.
    (24.02.2007 15:44)

sayfa: 1-2-3-4-5...-14

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.