sait faik abasıyanık

    edebi tarz anlamında çehov'un türkçe'deki karşılığıdır sait faik. yazdığı mektuplarda bile öykülerindeki genç adalı havası hakimdir. 40 küsür yaşındayken yazdığı ve yaşının kemale erdiğini sık sık vurguladığı bir mektubunda bile hayalimde 40 yaşında bir adam canlanmamıştı. aynı mektupta bir de kendisinin örnek alınacak bir öykücü olmadığını anlatıyordu. ancak bunu da o kadar samimi anlatıyorduki öykülerini okumasam neredeyse inanacaktım.

    öykülerini genelde varlık dergisinde yayımlatırmış. bir ara büyük doğu dergisinde de bir kaç öyküsü basılmış ancak mevzubahis dergi sait faik'in bir öyküsünü değiştirip yayınladığı için, bu anlayış sait faik tarafından laubali bulunmuş. sanırım bir daha da yazı göndermemiş.
    (14.09.2008 00:45)

memleketimden insan manzaraları

    kitap haydarpaşa garı'nda başlar. nazım hikmet trenin sefere başlamasıyla hareketlenen kitap boyunca ırgat, şark kurnazı, memur, asker, siyasetçi, gurbetçi, evsiz, zengin, fakir vs bir çok sıfata sahip karakterlere ilişkin gözlemlerini sunar. yarı roman, yarı şiir tarzda yazılmış, tuğla ebadında bu eserde bu kadar çok farklı kişinin bu kadar çarpıcı anlatılmasına şaşarsınız ve nazım gözünüzde bir kat daha büyür.
    kitaptaki bölümlerin bazıları kuvâyi milliye destanında da yer almıştır. sanırım radikal gezetesinin ölmeden önce okunması gereken 40 kitap listesinde yer almıştı. liste nelere dayanılarak hazırlandı bilmiyorum ama ben bu kitabı okuduğum ve böyle bir şairin usta dilini tattığım için çok memnunum.
    (14.09.2008 00:35)

revolution

    artık sözlükte yazacak olan vampir.

    yazma ve tartışma ihtiyacımı dizginleyemediğimden bir zamanlar veri tabanını işgal etmiş olduğum yere tekrar dönüyorum. giderken yazdıklarımı silmiştim. iyi ki de silmişim. daha iyilerini yazmak için güzel bir fırsat yaratmışım. camiamıza hayırlı uğurlu olsun.
    (14.09.2008 00:19)

revolution

    artık sözlükte yazmayacak olan vampir.
    (03.04.2007 10:09)

sayfa: 1...-22-23-24

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.