mevsim

    yılın, ortak iklim koşullarına göre ayrılarak oluşan bölümleridir. tek bir mevsime dahil edilebilen büyük coğrafyaların yanında, aynı anda farklı mevsimler yaşayan küçük coğrafyaların da oluşu, genelde kutuplara ve ekvatora olan uzaklığa bağlanmakta; ekvatorda ve kutuplarda uzun mevsimli büyük coğrafyalar görülürken, daha ara kısımlarda kısa mevsimli küçük coğrafyalar yer almaktadır.

    gelişen teknolojik koşulların doğallığı ve sağlıklılığı tartışılır biçimde gittikçe yok ediyor olmasına rağmen, "mevsim - bitki örtüsü" ilişkisi hala geçerli olup, tüketilen bitkisel besinler de mevsimlerle birlikte değişmekte; bir yıl içinde dört mevsimi yaşayan ülkemiz bu noktada bitkisel besin üretim ve tüketimi konusunda şanslı bir coğrafya olarak konumlanmaktadır.
    (12.03.2007 11:27)

sezon

    ingilizce season* kelimesinden türemiş olup; türkçede, belli bir amaca ya da sürece ayrılmış dönem anlamında kullanılmaktadır.
    (12.03.2007 11:16)

diabolus in musica

    müzikteki şeytanları ve şeytanlıkları iyi bilen ve aktaran şeytandır. çok az insanda görülen azim ve kararlılık onda yoğunlaştırılmış halde bulunmakta ve yeri geldiğinde seyreltilerek, yeri geldiğinde de macun kıvamında evrene akmaktadır. her sorunun cevabını ya bilir ya bulur; ki ikisinin arasında en fazla 1 hafta oynar. "imkansız biraz zaman alır" sözünün hakkıyla taşıyıcısıdır; bir nevi supermendir. ve tabi ki candır, canım kardeşimdir, uğruna göze alınacakların tahayyülü olmayandır.
    (16.02.2007 02:41)

12 bar blues

    geleneksel cazdaki temel formlardan biridir. ilk dört bar* ana tonun 1. derecesi üzerine kurulmuş dominant akor üzerindeki melodi ya da soloyla gider. 5. ve 6. barlarda 4. derece üzerindeki dominant akor çalınırken, 7. ve 8. barlarda 1. dereceye geri dönülür. 9. barda 5. derece, 10. barda 4. derece, 11. barda 1. derece ve 12. barda geri dönüş hissi yaratma amacıyla 5. derece dominantı kurulur. minör blues çalınıyorsa dereceler değişmemekle birlikte 5. derece haricindeki tüm akorlar dominanttan minör yedili akora çevrilir.
    (06.02.2007 12:49)

melodi

    bir parça içinde kulağa bütün olarak gelen nota gruplarıdır.

    (bkz: ezgi)
    (18.07.2006 16:09)

doğuşkan

    müzik lugatında harmonik veya selen olarak da geçmekte olup yaylı çalgılarda telin 2, 3, 5, 8... gibi fibonacci sayılarına bölündüğünde çıkan noktalarına hafifçe dokunulup telin çekilmesiyle elde edilebilen sesleridir. doğada herhangi bir sesin içinde doğuşkanları zaten bulunmaktadır ve akustik açıdan verimli ortamlarda rahatlıkla duyulmaktadır. üst doğuşkanlar ve alt doğuşkanlar ayrı ayrı bulunmakta olup hep beraber basıldıklarında ait oldukları ana ses basılmamış olsa bile o sesi oluşturarak duyurabilmektedirler.
    (17.07.2006 20:32)

harmonik

yapay harmonik

    herhangi bir yaylı enstrümanda perdeleri kontrol eden elin bir parmağı tele ve perdeye basarken, diğer bir parmak telin enstrüman tabanına yakın ucuyla basılı perde arasında kalan tel uzunluğunu 2, 3, 5, 8 gibi fibonacci sayılarına bölen noktalardan birine hafifçe dokundurulup, diğer elin bir parmağıyla tel çekildiğinde ortaya çıkan harmoniklere verilen addır.
    (17.07.2006 20:19)

güzin abla

    tam adı güzin sayar olan; yıllarca hürriyet gazetesinde okurlarının dertlerine çare aramış, hatta dert dinleyen kişilere takılan lakap olacak kadar tanınmış, 1998 yılında hastalığı sebebiyle köşesini kızı feyza algana teslim etmiş ve dün akşam itibariyle vefat etmiş olan gazetecidir. toprağı bol olsun...
    (17.07.2006 19:41)

besle kargayı oysun gözünü

    verilen emekleri karşılıksız bırakmakla birlikte üstüne hoşa gitmeyen başka eylemler de ekleyen kişilere karşı duyulan hayal kırıklığı ve kızgınlığı anlatmak için kullanılan deyimdir.

    (bkz: koynumda yılan beslemişim)
    (15.07.2006 02:47)

kinder surprise

    tat, boyut ve fiyat dengesi en başarılı kurulmuş çikolatadır; bu yüzden de çok tutulmuştur, tutulmaktadır, tutulacaktır. bir bakkala ya da markete giren müşterinin gözüne çarptığı andan itibaren satın alınmaması ihtimali hayli düşüktür.
    (15.07.2006 02:39)

hepsi

    hepsi adını tercih etmelerinin sebebi tam bir spice girls takipçisi olabilmek için çıkışlarında pepsiyi sponsor alabilmek olan ama ne yazık ki bunu başaramamış; amerika ve avrupadan* çıkan kız gruplarının yanından bile geçemeyecek bir müzikalitenin üstüne yarım yamalak çalışılmış dans figürleriyle dolu klipler de eklenince işini özensiz yapmaya meyilli türk mantalitesiyle çıkan kız grubu bu kadar olur dedirten topluluktur.
    (13.07.2006 12:58)

canpare

    vampircik sözlükte 70 küsur puanlık karmaya atanmış niteliktir.
    (12.07.2006 19:30)

kronos quartet

    on yıllardır birlikte çalan, özellikle çağdaş bestecilerin eserlerine yer vermeleriyle tanınan, grammy ödüllü amerikalı* yaylı dörtlüdür. klasik ve çağdaş repertuar yorumlarının yanında caz ve rock da çalmaları ve bu çalışmalarla dahi büyük bir kitlenin beğenisini elde etmiş olmaları da dörtlünün diğerlerinden farkını açıkça ortaya koyan bir unsurdur.
    (11.07.2006 10:48)

yaylı dörtlü

    oda müziği enstrüman gruplarının en köklü ve tercih edilir olanlarındandır. iki keman, bir viyola ve bir viyolonselden* oluşur. batı müzik tarihi boyunca popülerliğini hiçyitirmemiş, en çağdaş repertuarlarda bile yerini almıştır. en ünlülerinden ikisi, kronos quartet ve arditti quartettir.
    (11.07.2006 10:41)

sayfa: 1-2-3-4...-18

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.