istiklal caddesi

    dünyada günün 24 saatini de dolu geçiren başka bir cadde varmıdır diye düşünmüşümdür hep. özellikle öğrenci kesiminin yada bitlilerin takıldığı barlar bu caddenin ara sokaklarındadır. hertarafını öğrenmek uzunca zaman almaktadır*. bu caddede yürümek insanlara bende bu dünyada yaşıyorum hissi vermektedir, çünkü çok kozmopolit bir yapıya sahiptir. bazılarının babaları "kızımın göbeği istiklalde düşmüş" diyerek onlarla kafa bulmaktadır*. istiklal'in girişinde taksim meydanı, diğer ucunda ise galata kulesi vardır. bu özellikleri itibariyle de yanında kız arkadaşı olan istanbul bilmeyenlerin rağbet ettiği yerlerdendir.
    (18.12.2006 17:29)

kürşat özmen

    çok garip bir şekilde bazı sözlük yazarlarının egolarını tatmin etmek için bu platformu kullandığını anladığım başlık. olay şu an itibariyle brezilya dizilerini aşmıştır arkadaşlar. ayrıca bu artı, yada eksi oyların yazarlar üzerinde nasıl bir etki bıraktığını hala anlayabilmiş değilim. bana gelen oyların yarısı ideolojik, diğer yarısıda kişisel nedenlerle gelen oylar. bunları kafaya takmak bile garibime gidiyor.
    (18.12.2006 16:35)

bademcik

    bademcikler, boğazımızın her iki yanında bulunan yapılardır. bademcikler, boğaza giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalarlar ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı maddeler olan antikorları üretirler. bademcik iltihabı (tonsillit), bademciklerin mikroplarla karşılaşması ve şişmesi sonucunda gelişir. devamlılık arz etmeye başladığında çok sinir bozucu bir durum oluşur. doktorlar böyle durumlarda alınmasını önerebilirler ancak bazıları* üşenirler ve cezasını 4-5 gün hayattan izole olarak çekerler.
    (18.12.2006 16:05)

syd barrett

    7 temmuz 2006 tarihinde öldüğü açıklandı. ölüm nedeni gurup sözcüsü tarafından açıklanmadı.
    (17.12.2006 13:18)

wish you were here

    gurubun* bas gitaristi roger waters'ın fransız le monde'a verdiği demeçte gurubun eski solisti syd barrett için "wish you were here" şarkısını değil "shine on you crazy diamond" şarkısını yazdığını tekrar dile getirmiştir. ancak gurubun dinleyicileri "wish you were here" şarkısını hep syd ile özdeşleştirmişlerdir**.
    (17.12.2006 13:15)

tophane

    bursanın en güzel manzarasına sahip, osmangazi ve orhangazi'nin mezarlarının bulunduğu semtin adıdır. özellikle genç aşıkların uğrak yeridir.
    (17.12.2006 00:10)

tez

    üniversitenin son sınıfında bitirme tezi olarak alınan bir proje vardır. proje bittikten sonra güzel bir sunum ile hocalara takdim edilir ve proje kitap haline getirilerek tez hocasına sunulur. çok zahmetli ve stresli bir iştir.
    (16.12.2006 22:37)

seni seviyorum

    rafet el roman'ın ilk çıkış parçasının adıdır. sözleri çok anlamlı güzel bir şarkıdır. sözleri aşağıdadır:

    sen bilemezsin ne cektigimi,
    yoklugun bana sevgilim
    bitmez sorular, uzar geceler,
    o düsünceler, üzüntüler.

    sen gencligimin büyük parcasi
    sen gencligimin an.
    biz neler neler yasadik beraber,
    kalin bir roman kitap gibi.

    sen gittigin an, caresiz kalir,
    aklim karisir rahat edemem.
    moralim bozulur, canim sıkılır,
    sen bilemezsin daha neler.

    bak ne diyorum, gizlemiyorum,
    sensiz yasamak zor geliyor bana.
    her an icimdesin, her an kalbimdesin,
    seni seviyorum seviyorum.
    sensiz yasayamam, sensiz hic olamam,
    sensiz yasamak zor geliyor bana.
    her an icimdesin, her an kalbimdesin,
    seni seviyorum seviyorum.

    ve o an gelirde,
    iste o an, ben yasayamam...

    hangi yönünü cok seviyorum,
    biliyormusun sevgilim.
    biraz icince, basin dönünce,
    anlatinca bana o halini.
    sonra dalinca, derin bakisinca,
    gözlerindeki o sevinc.
    bana sarilinca, sonra sorunca,
    ne kadar seni sevdigimi?

    sen gittigin an, biter cesaretim,
    uzar hederflerim, haylarime
    bitmez sorular dinmez kederim,
    o düsünceler üzüntüler.

    bak ne diyorum, gizlemiyorum,
    sensiz yasamak zor geliyor bana.
    her an icimdesin, her an kalbimdesin,
    seni seviyorum seviyorum.
    sensiz yasayamam, sensiz hic olamam,
    sensiz yasamak zor geliyor bana.
    her an icimdesin, her an kalbimdesin,
    seni seviyorum seviyorum.

    ve o an gelirde,
    iste o an, ben yasayamam.............
    (16.12.2006 21:11)

tansaş

    öğrenci milletinin mutfak alışverişi yaptığı yer. migros pahalı geldiği , pazara gitmeye üşenildiği için genelde tansaş tercih edilir.
    (16.12.2006 15:54)

ağa

    gençler arasında sık sık kullanılan lan,olum'un bir başka türevi. örnek: "aga naber?"
    (15.12.2006 20:51)

kürtçe

    türkçe ural-altay, arapça sami, farsça da hint-avrupa dil ailesindendir. bu dillerden yalnızca farsça kürtçe ile aynı dil grubunda yer almaktadır. ancak ilginç olan, yalnızca arap ve fars resmi otoritelerinin kürtçenin varlığını ve kendi başına bir dil olduğunu kabul etmeleridir.

    evliya çelebi, seyahatnameÂ'sinde, kürtçeden ve kürtçenin lehçelerinden söz eder. kürtçenin zengin ve kadim bir dil olduğunu; farça, ibranice'den ayrı olduğunu vurgular.

    kürtçede lehçe ve şivelerin varlığı bir gerçekliktir. bu gerçeklik yalnızca kürtçeye ait bir özellik de değildir. tüm dillerde lehçe, şive ve ağızlar vardır. dilde standartlaşmadan söz ediliyorsa bu, yazı dilinde aranır. hangi dilde hem konuşma, hem de yazı dilinde birlik sağlanmıştır ki! standart bir dil için ise her açıdan elverişli koşullara ve zamana, modern kurum ve kuruluşlara ihtiyaç vardır.

    kürtçenin Â"karma ve derleme bir dilÂ" olduğunu söylerler. tümüyle arı ve öz bir dilin varlığını hangimiz ileri sürebiliriz ki? her dilde yabancı sözcükler vardır. bu konuyla ilgili ilginç bir örnek verilebilir. bütün müslüman toplumların dillerinde arapçanın etkisi göze çarpacak denli fazladır. hıristiyan dinine mensup ulusların dillerinde aynı etki latin dili için söz konusudur. bu etkinin kaynağı dinseldir. öte yandan, bütün komşu halklar birçok ayrı nedenden ötürü, dil açısından birbirlerinden etkilenmişler ve sözcük alışverişinde bulunmuşlardır. günümüzde bile türkçe, kürtçe ve farsçada birçok arapça sözcüğe rastlamaktayız. bir zamanlar fars edebiyatı etkileyici olduğu için kürtçe, türkçe ve arapçaya farsçadan birçok sözcük geçmiştir. bu son derece doğal bir olgudur.

    url: http://ku.wikipedia.org/wiki/ziman%c3%aa_kurd%c3%ae merak eden arkadaşlar wikipedia'nın kürtçe kısmındaki kürtçe başlığına bakabilirler. ben şahsen türkçeye çok benzettim*.
    (15.12.2006 20:25)

saba

    "saba çok iyi televizyon" sloganına sahip televizyon markasıydı.
    (13.12.2006 16:35)

tüm şehir ağladı

    sözleri, müziği mükemmele yakın aslı parçası. özellikle yanlız kalındığında bağıra bağıra şarkıya eşlik edildiği de görülmüştür. parçadaki gitar tınısı çok içtendir. arka arkaya, tekrar tekrar dinlenesi bir aslı klasiği.
    (12.12.2006 19:55)

beni beğenmiyor musun

    avrupa yakasındaki gaffur tiplemesinin meşhur sözü. şöyle karizmatik bir duruş* ve arkasından söz gelir "beni beğenmiyor musun?".
    (12.12.2006 19:47)

çakkıdı

    şarkıyı duyunca *şimdi gaffur çıkacak bir yerden dedirten tiky şarkısı. arabalarda up tıs'lı müzik eşliğinde de dinlenmesi çok yaygındır.
    (12.12.2006 19:39)

sayfa: 1-2-3-4...-12

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.