serlevha

    eski osmanlı mezarlıklarında mezar taşının hemen üstünde görebileceğimiz allah'ın kudretine, ölümün mutlak son olduğuna dair osmanlıca ya da arapça yazılan metinlere verilen ad. ayrıca eski türkçede başlık ve anabaşlık kelimelerine karşılık geliyormuş.* asıl bahsetmek istediğim ise bazı kitaplarda bölümlerin başlarına iliştirilmiş küçük sözler ki bunlarada serlevha denmekte. bu sözler genelde o bölümde anlatılan konuyla ilgili ipuçları verir ve başka başka yazarların güzel sözlerini görmemizi, tanımamızı sağlar. elime aldığım bir kitapta olduğunu gördüğümde sevinirim böyle güneşli bir günde dondurmacı görmüş çocuk gibi.bazen sevimli bazen şaşırtıcı bazen akıl karıştırıcı sözlerdir, güzeldir.

    (09.04.2009 20:16)

zeki ama çalışmıyor

    kendisiyle çelişen cümledir. şöyleki; Zeki insan çalışmanın ya da çalışmamanın kendisine neler getiriceğini çok iyi bilir. zaten zeki olduğu için olaylar arasındaki bu bağlamı çözmek onun için zor değildir. çalışmayan çocuk ise bu bağlamı çözememiş olduğu için çalışmıyordur veya tembelliğinin sonuçlarını görebiliyor ancak yan gelip yatmak işine geliyordur. tembel çocuk günün birinde illaki önceden kabullendiği bu gelecekden hoşnut kalmayacak ve kararından dolayı pişman olacaktır.*o halde geleceğini göremeyen ve ona göre hareket etmeyen birinin zeki olduğunu söyleyemeyiz. yani söz konusu kişi aslında zeki değildir.**
    (05.04.2009 17:03)

pinhani

    ismi bir türlü doğru telafuz edilemeyen grup. sebebi eski bir kelime olması ve sıkça kullanıldığı zamanlarda arap alfabesi kullanıyor olmamız olabilir.*zira uzatma işareti diye bir şey var arap dilinde.

    şu tip diyalogların yaşanmasına sebep olabilir;

    a:pinhani değil, pinhânî.
    b:pinhaani... o ne öyle ya!
    a:yahu öyle değil ki! bir elif miktarı uzatacaksın; pinhânî.
    b:pinhaaani! oldu mu?
    a:hayır.
    b:uğraşma benimle!

    **
    (05.04.2009 16:40)

slumdog millionaire

babafingo

vampircik

    gün itibari ile üçüncü yaşı kutalanan, mutlu, huzurlu, bol tanımlı, çokça faydalı nice üç yaşlarının kutlanmasını dilediğimiz güzide diyarımız.*
    (28.03.2009 14:46)

lifehouse

    love of a lifetime adlı şarkılarının kesinlikle dinlenmesi gerektiğini düşündüğüm grup.*
    (28.03.2009 14:32)

love of a lifetime

    tam adı "I finally found a love of a lifetime" şeklinde geçen, lifehouse' un çok güzel bir şarkısı. hatta bence en güzeli. girişinin melodisini kulağım bir yerden ısırıyor* ama hala hatırlayabilmiş değilim.*ayrıca bu şarkıda solistin sesi, müziklerinin tarzı çok daha farklı sanki. bir gunsnroses havası sezdim ben.yanılmış da olabilirim.* vokali ve ritmi dışında anlamlı sözleriyle de dikkat çekebilir.

    sözleri;

    I guess the time was right for us to say,
    We’d take our time and live our lives together day by day.
    We’ll make a wish and send it on a prayer,
    We know our dreams can all come true with love that we can share.

    With you I never wonder, will you be there for me?
    With you I never wonder ... you’re the right one for me.

    I finally found a love of a lifetime,
    A love to last my whole life through.
    I finally found a love of a lifetime,
    Forever in my heart, I finally found a love of a lifetime.

    With every kiss our love is like brand new,
    And every star up in the sky was made for me and you.
    Still we both know that the road is long,
    But we know that we will be together because our love is strong

    I finally found a love of a lifetime,
    A love to last my whole life through.
    I finally found a love of a lifetime,
    Forever in my heart, I finally found a love of a lifetime.

    I finally found a love of a lifetime,
    A love to last my whole life through.
    I finally found a love of a lifetime,
    Forever in my heart, I finally found a love of a lifetime.

    I finally found a love of a lifetime,
    I finally found a love of a lifetime,
    I finally found a love of a lifetime,
    Forever in my heart, I finally found a love, of a lifetime.
    (28.03.2009 14:26)

bir şeyim yok

    serfademi sonrasında karşıdakinin inanmayan bakışlarına doğru dik dik bakılarak "vaaalllaaa!**" denir. bazen doğru ruh halini de yansıtıyor olabilir.
    (26.03.2009 17:34)

pushing daisies

    her bölümü "on yıl dokuz ay sekiz gün beş saat altı dakikadır..." şeklinde bir cümleyle başlayan,süper bir anlatıcıya sahip, masal dinliyormuş etkisi yaratan tatlı dizi.
    (24.03.2009 15:56)

ihsan oktay anar

    *25 nisan 2009'da bilgi üniversitesi santralistanbul kampüsünde kendi ismini taşıyan bir sempozyumla edebiyatı irdelenip, anlaşılmaya çalışılacak olan yazar.ayrıca penguen dergisi çizerleri tarafından tasarlanan 25 roman karakterinin maketleri, kitab-ül hiyel’deki üç makinanın maketleri, suskunlar’daki müzik aletleri ve roman karakterlerinin güzergâhlarının eski istanbul haritaları üzerindeki izlerini gösteren kolajların yanında anar'ın kendi çizimlerinden ve el yazmalarından örnekler bulunacakmış.daha ne olsun...
    sevenleri için kaçırılmaması gereken bir fırsat.*
    (24.03.2009 13:12)

the fountain

çavdar tarlasında çocuklar

e book

    kitabın içeriğinden bağımsız olarak insanın gözünden yaşlar dökülmesine sebep olabilen.soluksuz okumamak lazım
    (24.03.2009 09:30)

elif şafak

    son günlerde, yeni bir kitabı çıkmış olmasına rağmen daha çok bir önceki kitabı siyah süt ile anılan yazar. siyah süt kitabında adalet ağaoğlu ile yaptığı bir görüşmeyi anlatmaktadır yazar gayet samimi bir dille. ama adalet hanım bu anlatımda kendisinin çok yanlış yansıtıldığını düşünmekteymiş.*(haberi okuduktan sonra kitaba tekrar bir göz attım; adelet hanım biraz haklı olabilir ama elif şafak da yazarlık içgüdüleriyle yazmış gayet samimice.)sonuç olarak bu olayın yeni kitabına gölge düşürmemesi temennisinde bulunduğum süper yazar kişisi.
    (23.03.2009 18:14)

sayfa: 1-2-3-4...-13

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.