autekoloji

    tek bir türe ait birey ve bireylerin ortamlarıyla olan ilişkileriniinceleyen ekoloji dalıne verilen isim.
    (01.09.2008 04:19)

ikili isimlendirme

binominal nomenklatur

    (Nomenclatura binaris: Binominal sistem) ikili isimlendirme olarak bilinen bu yöntem, bilimsel olarak hayvanların isimlendirilmesinde ilki cins* adı, ikincisi ise tür* adı olmak üzere en az iki isim kullanılır. Bunlardan birinci olan cins adı büyük harfle başlarken, ikinci olan tür adı ise küçük ve genellikle italik olarak yazılır.
    (01.09.2008 04:16)

azoik bölge

    hayvansal organizmların yaşamasına uygun olmayan bölgelere verilen isimdir.
    (01.09.2008 04:08)

allopatrik tur

    yayılış sınırları birbirinden uzak olan türlerdir.
    (01.09.2008 04:07)

allopatrik

    tür ve populasyonların yayılım sınırlarının birbirinden uzak coğrafik alanlarda olmasına denir.

    (bkz: allopatrik tür)
    (01.09.2008 04:07)

moon elf

    yeni yaşına girmesine saatler kalmış vampir. nice mutlu ve huzurlu seneler dileğiyle iyi ki doğdun.
    (01.09.2008 01:45)

benim kalbim temiz

sonsuzluk trenleri

    Deniz Arcak'ın* 1996 yılında çıkmış olan ha bugün ha yarın adlı albümünün sevdiğim melodisi ile coşturan sözleri ile manidar manidar düşündüren parçalarından. sözlerini hemen aşağıda verelim:


    Çılgınım sensiz bir yanım
    Yine sol tarafımdan uyandım
    Bir dolu dışarda bir yağmur
    Sensiz deliyim
    Unuturum derken aslında
    Ne kadar abartmışım
    Anladım sonunda
    Hadi bitecekti aşk madem
    Yanarım ben harcadığım zamana
    Unuturum derken aslında
    Ne kadar abartmışım
    Anladım sonunda
    Fazla beklemez
    Bu sonsuzluk trenleri
    Ama yine herşeye rağmen
    Geri getirir gidenleri
    Fazla beklemez
    Bu sonsuzluk trenleri
    Ama bir de herşeye rağmen
    Yine ayırır sevenleri


    (25.08.2008 13:34)

düşünmek

    René Descartes'a göre bu olgu gerçekleştirildikçe var olunacağı söylenmiştir. bir çok şeyin geliştirilmesi için büyük, küçük fayda sağlamıştır. fakat devam ettikçe ilerledikçe bu olgu derinleştikçe var olmak yerine kişiyi yok etmeye, kendi kendisini tüketmesine sebep olmaktadır. bu durum ise istemli veya istemsiz olarak herhangi bir obje, hareket veya davranışın tetiklemesiyle gerçekleşmektedir çoğu zaman ya da aklın bir köşesine daha sonrası için*. sonuçta kaçınılmaz olan aklın sınırına dayanır ve başlar beşer düşünmeye farkında olmadan kendi kendisi ile başlayacağı iç çatışmaya. başladıktan sonra durduması zor bir olgudur, düşünmek. sürekli daldan dala atlar sabit bir noktası yoktur. her an her şey ile bağlantı kurarak tüm işleri zorlaştırmak için oradadır. ilerledikçe çıkmaza sokar ve bir noktadan sonra yenik düşürür tek başına bırakır benlikle saçmalama sözü akıldan geçerken. ama bitmez sürekli tekrar eder kendini baştan en başından geçmişten şimdiye ve belirsiz geleceğe kadar. bu olgu öyle güçlüdür ki hayat denilen hikayenizi bir anda siler ve baştan yazmanıza* sebep olur. o başladıkça yazmaya siz kaybolursunuz o satırlar arasında. üretir sürekli sizi türlü hallere sokar başka biri haline getirir ve içinde bıraktığı durumlarda ise sadece sessizce bir köşede bekler. bütün kimyanızı bozar, uykunuzu kaçırır özellikle en rahat olduğunuzu düşündüğünüz yatağınızda başınızı yastığınıza koyduğunuz belirli bir süre dünya ile ve hatta kendiniz ile tüm bağlantınızı kopardığınız o anda yakalar sizi. izin vermez bu güzel anı yaşamanıza ve sonunda başlar beşer düşünmeye tüm bu kördüğümü defalarca çözmek için uğraşmaya. ne yazık ki asla çözemez kişi bunu çözdüğünü zannetse de sadece bir köşeye kaldırmıştır unutulmuşlukla üstünü kapatmak çözdüğüne inanmak ve bir an önce kurtulmak için.
    (25.08.2008 03:25)

uykusuzluk

    uzun bir mücadele sonunda yenik düşülen. kendini zorlayıp başaramadığın ve sadece akılda dönen soru*.
    (23.08.2008 05:27)

marmara depremi

empyrean

matafora

    matafora bir nevi vinç. gemilerin veya teknelerin borda olarak adlandırılan yan kısımlarında bulunan kimi zaman hidrolik kimi zaman ise demirden ters bir "L" şeklini andıran kenarlara sabitlenmiş ucunda bir makara ve makaradan geçen ip, halat, çelik tel gibi malzemelerle filika, ağ gibi araç ve aletleri denizden, gölden, göletden vs. çıkarmaya yarayan sistem.
    (14.08.2008 20:32)

scrabble

    bildiğin ömür törpüsü. oynanışı harflerin bulunduğu torbadan 7 tane harf çekip eline aldıktan sonra oyun tahtasının tam ortasınıda bulunan ve genelde o karenin içinde bir adet yıldız bulunan yere bir harf koyarak kelimeyi yazmanız ile başlar bu işkence. sonrasında bu oyun tahtası üzerinde bulunan karelerin çoğu yeşil renkledir ama bazıları ise değişik renklerden bulunmamaktadır. bu değişik renk barındıran karelerin bazı özellikleri vardır. bunları sayacak olursak:

    - üzerinde bulunan harfin puanını 2 ile çarpar
    - üzerinde bulunan harfin puanını 3 ile çarpar
    - üzerine yazılmış kelimenin harf puanları toplamını 2 ile çarpar
    - üzerine yazılmış kelimenin harf puanları toplamını 3 ile çarpar

    bunları bildikten sonra iş büyük dikkat ve haliyle kelime dağarcığın baya bir yüklü olmasına kalmakta*. tabi hızlı davranmakta gerekli. çünkü el size geçtiği vakit belirtilen süre içinde bir kelime yazmanız gerekli. yazacak kelime bulamazsanız pas diyebilir veya elinizde bulunan işe yaramadığını düşündüğünüz taşları değiştirebilirsiniz. ama unutmamanız gereken üst üste 4 el boyunca hiç kelime yazmadan pas der veya harf değiştirirseniz oyunu kaybedersiniz.
    (14.08.2008 19:57)

sayfa: 1-2-3-4-5...-38

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.