wolfgang amadeus mozart

    mozart 40. senfonisini osmanlı'nın viyana kuşatması sırasında besteler. çünkü top sesleri ve mehteran bölüğünün çaldığı havalar onu derinden etkiler.
    (06.09.2006 15:41)

iclal aydın

    ıclal aydın deyince benim aklıma 2000'lerin duygu asena'sından başka bir tanım gelmiyor. her dönem basın kendi kadın ve erkek kahramanlarını yaratır, malum. ıclal aydın da 2000'lerin ürünüdür ve başkası ona bu sıfatı vermeden kendine 'yazar', 'edebiyatçı' vs diyebilecek kadar alicenaptır.
    (06.09.2006 15:37)

akhilleus

    anadolulu hektor'u öldüren barbar kahraman. herkes destanlarda kahramanları kayırdığı için, achilles (ki izninizle ben ona akhilleus demeyi tercih ederim) 'adı anılan' olur ve öyle de kalır nedense. oysa savaşın daha en başında ölen hektor'u kimse umursamaz. akhilleus ne kadar yabaniyse, hektor o kadar uygardır, akhilleus yarım kan tanrıdır ama hektor özbeöz insandır. bu yüzden zaten tanrılara has o mitolojik dönekliği yapmaz: helen artık onun halkına aittir ve kendi gitmek istemedikçe geri verilmeyecektir. uğruna savaş çıksa bile... bu açıdan bakınca, hektor merttir. akhilleus'un bu tarz bir mertliği anlaması için hektor'u öldürmesi gerekir. savaş alanında mağlup edenle yenilen karışır o anda. akhilleus, hektor'un cesedine sarılıp gözyaşı döker. konunun uzun ve ayrıntılı bir incelemesi azra erhat'ın mitoloji sözlüğü'nden okunabilir.


    (06.09.2006 15:35)

öde babam öde

    kredi kartı borçları söz konusu olduğunda bu tanım daha bir derin anlam kazanıyor. "ayda 12 lira yav, nooolucak" denerek küsürat adet harcama yapmanın ve her bir kalem harcamanın da 'teneşir vade' olmasının acı sonucu.
    (06.09.2006 14:59)

forrest gump

    forrest gump, amerikan tarzı eblehliğin sinema dilinde tercümesidir. hollywood'un benzeri pekçok kahramanı vardır. life is a chocolate box'ın türkçesi'ne (ne çıkarsa bahtına...) iltifat etmeyen kitlelerin bu filmi neden bu kadar yücelttiğini şahsen hiçbir zaman anlayamamışımdır. yine de zevk meselesidir, saygı duyulur vs vs...
    (06.09.2006 10:52)

8 mart dünya kadınlar günü

    8 mart, eski doğu bloku ülkelerinde ve orta asya türk cumhuriyetlerinde hala anneler günü olarak da kutlanır.
    (06.09.2006 10:47)

queen

    queen, kelime anlamıyla ıngiliz argosunda eşcinsel erkek demektir ve tahminen freddie mercury'nin cinsel tercihleri nedeniyle (biseksüeldi) grup bu adı almıştır. queen listelerde aylar boyu kalan birbirinden ilginç pek çok albüm yaptıysa da innuendo'ya kadar liste başına ulaşabilmiş tek bir single'ı bile olmamıştır ve çok çok ikincilikle yetinmiştir. freddie mercury de (bilgidiğim kadarıyla) kıbrıslı değil zanzibarlı'dır ve orası da kuzey afrika'da eski bir sömürgedir.
    (05.09.2006 18:10)

habertürk yarın gazetesi

    ufuk güldemir'in yönettiği habertürk haber portalı ve habertürk kanalının ardından yayın hayatına başladı. tam da irak savaşı sıralarında abd'yi desteklemek gibi bir gaflette bulunan yayınlarıyla negatif ilgiye mazhar oldu. hatta o sıralarda gazetenin idarecilerinden olan hakan aygün'ün omzunda abd bayrağıyla işe geldiği söylenir. aradan birkaç ay geçip de tiraj dibe vurunca, genellikle tirajı dibe vuran gazeteleri kurtarma üstadı olan tevfik yener ve ekibi imdada yetişti. 50 binlerde gezinen tiraj, birkaç ayda 125 binlere fırladı. elemanlarına para vermeyen, yiyecek ve suyu geçtim, temiz tuvalet bile sunmaktan aciz bir idari yapının ilginç bir özelliği daha vardı: yarın gazetesinde arşiv yoktu. bilgi işlemcilerin 'lokalinizde saklayın' uyarılarının ardından arşiv belli aralıklarla siliniyordu! yarın gazetesinin ömrü haliyle epey kısa oldu. ekibin üzerine başka bir ekip getirilerek ve bol keseden vaatlerde bulunularak yarın'a gelen yılmaz Özdil ve şürekası, yolun sonunu erken farkedip mekandan uzadı. gazete topu topu 10 kadar kişinin emeğiyle 2 hafta kadar daha yayınlandıktan sonra kapandı. eski çalışanlarının alacaklarının üstüne oturuldu, bazıları da dava açtı. yarın gazetesi de böylece türk basın tarihinin çöplüğündeki yerini aldı...
    (05.09.2006 17:58)

habertürk

    habertürk'e bağlı olarak yayınlanan gazetenin adı önceleri habertürk, sonra da habertürk yarın olarak değiştirildi. (bkz: habertürk yarın gazetesi)
    (05.09.2006 17:49)

gözaltı kremi

    gözaltı kremlerinin de cilt sıkılaştırıcı kremlerin de içeriğinde kürtajla alınan cenin hücreleri olduğu söylenir. hatta bir ara bu ceninlerin doğu avrupa ülkelerinden ithal edilip kozmetik firmalarınca kullanıldığı söylentisi yayılmıştır. aslı faslı bilinmemekle birlikte yeterince mide bulandırıcı bir 'malzeme' olduğu düşünülmektedir.
    (05.09.2006 15:32)

recep tayyip erdoğan

    türkiye cumhuriyeti'nin sporsever başbakanı. ıkide bir çıktığı için eklem yeri yalama olan kolunu topa başlama vuruşu yaptığında bile çıkardığı söylenir. ezeli fenerbahçeli olduğu bilinir. ayrıca kendisini takip eden basın mensuplarından dinlediğim kadarıyla inanılmaz bir karizmaya sahiptir. bu satırların yazarı, duyduklarını aktarmıştır, yorum yoktur!
    (05.09.2006 15:29)

isot

    ısotu diğer pul biberlerden ayıran en önemli özelliği bordoya yakın koyu rengi, damakta dengeli bir tad bırakan acısı ve ince kıyılmasıdır. çiğ köfte ve özellikle urfa mutfağı isotsuz düşünülemez!
    (05.09.2006 10:56)

a streetcar named desire

    tenessee williams'ın bizde de defalarca sahnelenen oyunu. arzu tramvayı, değişen toplumsal değerlerin kıskacında kalan bir kadının çağa uyum göstermedeki zorluğu ile boşveren ve günlük yaşayan insanların çelişkisini ortaya serer.
    (05.09.2006 10:54)

star wars

    george lucas, henüz kariyerinin başındayken eskizlerini kaleme aldığı star wars'un senaryosunu koltuğunun altına alıp yapımcıların kapısını çalar. sonuçta kimse böyle bir projeye para yatırmak istemez. çünkü 9 yaşında bir çocuğun başına gelenlerle kimsenin ilgilenmeyeceğini düşünürler. yapılan baskılara boyun eğen lucas, senaryosunu filme almaya hikayenin tam ortasından başlar... diğer bir anlatımla phantom menace, star wars serisinde hikayenin başlangıcıdır.

    star wars'da asıl konu, anakin skywalker adında babasının kim olduğunu annesinin bile bilmediği ('ben onu taşıdım ve doğurdum' der shmi) bir çocuğun hikayesidir. filmin altı bölümünün de asıl kahramanı anakin'dir gerçekte. star wars'ta iyi ile kötünün, haklı ile haksızın, zorba ile adilin savaşına; ama hepsinden önemlisi bir insanın vazgeçmeyi göze alamadığı tüm güzellikler uğruna adım adım kötülüğe ve kötü olmaya sürüklenişinin hikayesini izleriz. tema, dünyanın en eski temasıdır özetle: ınsanın içindeki iyi ile kötü birbiriyle çarpışırken, dışındaki dünyada da benzer savaş yaşanmaktadır.

    star wars'da obi van kenobi gibi, imparator gibi pek çok iki boyutlu karakterler de vardır. gerçekte anakin dışında hemen herkesi tanımlamak kolaydır. anakin ise iliklerine kadar insandır. sever, nefret eder, ağlar, alay eder, pişmanlık duyar, aşık olur vs vs... o, bu yüzden de aslında 'bize' yakındır. onun dışında ve en az onun kadar karmaşık karakter ise han solo olarak tanımlanabilir.

    star wars, bilinen pek çok sinema tekniğinin beyazperdede ilk uygulandığı filmdir. ses efektleri, kostüm tasarımları, makyaj vs için de özel kurulan pek çok ekip çalışmıştır. filmde kendine yer bulan tüm o yaratıklar, yapılan sayısız maket eskizinin arasından bizzat lucas tarafından seçilerek filmde yer almıştır. star wars'ın müziklerini besteleyen de john williams'tır.
    (01.09.2006 18:22)

trilogy

    triology'ye bir örnek de benden: star wars. ılk çekilen üç bölüm (a new hope, empire strikes back, the return of the jedi); o üç bölümü tamamlayan ve hikayenin başlangıcını oluşturan diğer üç bölüm (the phantom menace, attack of the clones, revenge of the sith)
    (01.09.2006 17:59)

sayfa: 1...-297-298-299-300-301

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.