gilgalad

    kendinden emin bir arkadaş bir o kadar da kararlı , yapılan eleştirilere açık . bu açıdan gelişmeye meyyal . hem kendi adına hem sözlük adına sağlam bir kişilik
    (25.07.2006 21:26)

elit

    dilimize başka dillerden geçen sözcüklerden biri . alıntı diğer kelimelrin akibetine uğramış bir sözcüktür kendileri. kelimenin aslı elite olmasına rağmen türkçe de elit kullanımıyla yaygınlaşmıştır. bu kullanım hem okunuşta hem yazım da bu şekildedir. elite ; seçkin , türlerinin içinde özellikleriyle öne çıkan anlamındadır .
    (25.07.2006 21:20)

gece yarısı

    saat 00.00 ı geçtikten sonraki her saat için kolayca kullanılan kelime . gecenin bir yarısı diye başlanır genelde söze ve devam edilir ...
    (23.07.2006 00:06)

aşk

    aşkın kendisi bir isimdi. üstelik aşkın manası tek olmadığı için, tek ismi de yoktu. çit sarmaşı aşeka kökünden gelirmiş. ''aşk ve sarmaşık '' , birbirine çok uzak ama bir o kadar da yakın iki kelime. sarmaşık dayandığı her neyse ona sımsıkı sarılıyor ve bir yerden sonra artık biz sadece sarmaşığı görmeye başlıyoruz. yani karşımızda iki farklı nesne değilde birbiriyle bütün olmuş tek bir nesne kalıyor. aşk ise insanın gönlüne düşüyor sonra tüm bedeni yavaş yavaş sarıyor tıpkı sarmaşık gibi sonra iki beden sadece bir aşkta çarpmaya başlıyor. mecnunu çölde bulan leyla ona dönüp ben geldim diyor .mecnun umursamıyor.leyla çok üzülüyor bu duruma ve ben geldim uğruna çöllere düştüğün leylan geldi diyor. mecnun leylaya dönüp eğer sen leyla isen ya ben kimim , ben mecnun isem sen kimsin diyor. bizim için bir ikilik iki beden söz konusu değil demek istiyor ben senim sen de ben diyor. başka bir yer şöyle geçiyor: '' bir söz ki leyla değil duymakta fayda yoktur. bir söz ki leyladır , gönlüme ciladır, ruhuma şifadır. gayrısını istemem ve istemeyi de istemem... ana , ata, hep hikaye... ille leyla ille leyla '' diyor. aşk budur işte dedirtiyor bize. herkese göre bir isim herkese göre bir tariftir aşk.

    (18.07.2006 02:58)

platonik aşk

    karşınızda bir insan vardır ve ona aşıksınızdır , ancak karşınızdaki insanın sizden ve sizin duygularınızdan haberi yoktur. karşınızdaki kişi sizin için vazgeçilmezdir çünkü siz onu istediğiniz kalıplara sokmuş , istediğiniz şekle şemale bürümüşsünüzdür. o sizin aklınızda yarattığınız mükemmel diğer yarınızdır. bu yüzden en güzel aşkı platonik olduğu zaman yaşarsnız. karşınızdaki insanın haraketlerinden ve sözlerinden imalar çıkarır, mutlu olur ya da hayatı kendinize zindan edersiniz. yani tek kişilik aşktır bu kurguya dayanır senorya aşığın elindedir herşeyi hayal dünyasında senaryolaştırır.
    (18.07.2006 02:22)

alfred adler

    bir dönem freud un öğrencisi olan sonra kendine özgü bir kuram olan bireysel psikolojiyi kuran ve freud un eserlerini eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmeye başlayan ünlü avusturalya lı psikiyatr dır. erkek egemen bir toplumda normal olaral ortaya çıkan erkeksi başkaldırı , organik aşağılık ve telafi teorilerini geliştirdi . adler insan davranışını toplum, iş ve cinsiyet ilişkisi bağlamında incelmektedir .
    (17.07.2006 01:09)

osmanlıca

    arap alfabeli türkçedir . belirli bir dönem ilişkilerin yoğunluğu nedeniyle kültürel ilişkilerin kurulduğu toplumlardan bolca kelime alınarak ( arapça ve farsça başta olmak üzere ) ortaya konulmuş olan osmanlı türkçesidir. türkçede dil isimleri milliyet adının sonuna getirilen -ça , - çe , - ca , -ce ekleriyle yapılamktadır. bu durumda osmanlıca kelimesinin kullanılışı yanlıştır çünkü osmanlı türkçesi bağımsız bir dil değildir. bu yanlış türkçe nin lehçeleri içinde yapılmaktadır. kırgız türkçesine kırgızca , özbek türkçesine özbekçe demek kadar sakat bir durumdur. arap alfabesi kullanılmıştır ancak osmanlı türkçesinde bu alfabe birebir aynı şekilde kullanılmamaktadır. bir takım sesler eklenmiştir. ( p ,j ,f gibi) . doğru kullanımın osmanlı türkçesi olduğu görüşündeyiz.
    (15.07.2006 16:14)

intihar

    hayata karşı bir başkaldırıdır . içinde olmadığınız , dışında kalınca da yalnız kaldığınız yaşam parçasına karşı tercih hakkınızı kullanmadır .' çemberin ya içinde ya da dışında yer alınır .' dışda yer almak seçim yapmaya zorlar. yaşamın zıttını kişinin kendi iradesi veya bilinçsizliği esnasında seçmesidir.
    (15.07.2006 16:06)

kemalettin tuğcu

    her türk çocuğu mutlaka en az bir kitabını okumuştur ve anlamam nasıl bir mantıktırki bu şahsın kitapları çocuk edebiyatı serisi içinde yayınlanır ve satılır. ebeveynler çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırmak için bu kitaplardan alırlar ve böylece çocuklarının hem okuma alışkanlıklarının gelişeceğini hemde dünya görüşlerinin , hayal güçllerinin ilerleme kaydedeceğini düşünürlerdi. evet gerçekten hem dünya görüşrü hem de hayal gücü açısından çok faydalı olurdu kitaplardan herhangi birini her okuyuşumda acaba benim ailem gerçekten öz ailem mi değilse gerçek ailem beni ne zaman gelip bulacak , bir gün beş parasız sokak ortasında kalırmıyız , annem ya da babam bizi terke edip gider mi biz karnımızı doyurmak için çöp karıştırmak ya da bir tamirci yanında çalışmak zorunda kalır mıyız v.s. gibi bir çok saçma sorunun ve kabusların içinde boğulurdum . bir eğitimci adayı olarak artı bir edebiyatçı olarak ergenlik öncesi çocuklara bu kitapları tavsiye etmiyorum . çünkü çocukları hayat hazırlamak bu değildir. güzel hayatlar anlatılarak da beyinler gerçek dünya ile tanıştırılabilir ya da hayat sadee acı çeken insanlarla dolu değildir.
    (13.07.2006 16:00)

vulgata

    litaratürde günlük dil anlamında kullanılan terim. bunun dışında öz metin anlamında da kullanılıyor. eski ahidi in aziz hieronymus ' un latince incil çevirisi olarak da bilinir.
    (13.07.2006 13:31)

süt kalesi

    elazığ harput ta bulunan süt kalesi urartular dönemimden bu güne kadar varlığını hala korumaktadır. kalenin isminin süt kalesi olarak bilinmesinin ilginçbir hikayesi vardır. kale yapıldığı dönemde su açısından sıkıntılı bir dönem geçirilmekteymiş. su kıtlığı yaşanınca duvarlarda kullanılan harç süt ile karıştırılmış ve böylece kale tamamlanmış. işte kale bu sebepten süt kalesi olarak bilinir.
    (12.07.2006 21:13)

carpe diem

    ölü ozanlar derneği kitabını okuyunca beynimize kazınan değişik bir felsefe . 'günü yakala ' anlamına gelen söz öbeği belki birileri için bir anlam ifade edebilir ancak felsefenin sadece anlık bir uğraşı ifade ettiği kanısıyla hareket edersek ve geçmiş ve bugünle uğraşmak yerine geleceğe bakmak felsefesine yakın insanlarsak bize bir öğüt verdiği düşünülemez . gariptir ki bir dönem bir çok nesnenin üzerinde bu söz öbeğiyle karşılaşırdık ve nesneyi üzerinde taşıyan kişinin gurula bir felsefeye sahip olduğu fikriyle ezilir belkide ona imrenirdik ... günden öte şeylerin olduğunun farkına varınca bu düşüncenin de anlamsızlığını kavramış olduk. yeni felsefemiz günden ötesini düşün olmalı galiba .
    (11.07.2006 21:30)

yağmur

    rahmetli attila ilhan ın en güzel şiirlerinden birine ilham olmuş olan doğa olayı :




    yağmur kaçaği
    elimden tut yoksa düşeceğim
    yoksa bir bir yıldızlar düşecek
    eğer şairsem beni tanırsan
    yağmurdan korktuğumu bilirsen
    gözlerim aklına gelirse
    elimden tut yoksa düşeceğim
    yağmur beni götürecek yoksa beni
    geceleri bir çarpıntı duyarsan
    telaş telaş yağmurdan kaçıyorum
    sarayburnu'ndan geçiyorum
    akşamsa eylülse ıslanmışsam
    beni görsen belki anlayamazsın
    içlenir gizli gizli ağlarsın
    eğer ben yalnızsam yanılmışsam
    elimden tut yoksa düşeceğim
    yağmur beni götürecek yoksa beni.

    (09.07.2006 20:08)

toprak kokusu

    önce yağmur esmer tenini ıslatmadan duyarız o kokuyu daha sonra ıslanınca tüm şiddetiyle çarpar yüzünüze toprağın kokusu . şöyle bir içinize çekersiniz mis gibi ... yağmurda yürümenin verdiği en güzel zevklerden biri de bu kokudur işte. yürürken hep şunu düşünürüm ben topraktan geldiğim için mi bu koku benim öz kokum olduğu için mi bu kadar güzel gelir bana ve kendisine bu kadar çeker bizi...
    (09.07.2006 20:05)

papatya

    doğada hiçbir gayrete gereksinim duymadan ; masumca , beyazın saflığıyla , gösterişsiz ve süssüz boy gösteren en güzel çiçek ... doğallağın ifadesi gibi kendine has ve asilce salınan yeşillikler arasında. ne iddialı ne de müşkül pesent öylesine bir güzellik işte...
    (09.07.2006 14:16)

sayfa: 1-2-3-4

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.