aaa

    soylu bir arayışın tanımlanması, anlamlı serzeniş.
    (28.03.2008 22:14)

ıtlak

    ıtlak mutlak kelimesi ile de alakalıdır ancak anlam, mana verme anlamında kullanılır.
    (27.03.2008 21:19)

baldız

babam ve oğlum

    çağan ırmak'taki pedro almodovar etkisinin (aşırı dercede!) tavan yaptığı filmdir *.sosyal demokrat çevrenin koruması altına giren film hakkında tabi ki de hiçbir şüpheye yer bıraklımamıştı.
    (12.03.2008 19:47)

yıldırım bayezid

    daha şehzade iken bile, savaşlarda kılıcını tüy gibi kullanabilerek yıldırım lakabını alaraktan, ordunun sevgisini kazanmış padişah.sadece kendisi değil orduyla birlikte hareket ederken de çok hızlı harekettiği ve ettirdiği bilinmektedir.
    kendisi torunu ii murad gibi(ki kendisi timurun torununun üstünlüğünü kabul ederek varna zaferini ona mal etmiştir.) timur'un hükümranlığını kabul etseydi ne bir ankara savaşı ne fetret devri ne de tekrar bir kuruluş çabası gerecekti.
    Ölümü hakkında şirpence hastalığına yakalandığı, yüzüğündeki zehri içerek intihar ettiği gibi çeşitli spekülasyonlar olmasına rağmen en mantıklı görüneni verem hastalığına yakalanarak vedat etmesidir.
    not:ankara savaşından sonra timur kendisine çok iyi davranmıştır.
    (26.12.2007 21:17)

hint deniz seferleri

    ---www.aktifpaylasim.com sitesinden alıntı ---
    osmanlıların, hint denizindeki portekiz hakimiyetini kırmak için giriştikleri deniz seferleri.
    on beşinci asrın son yıllarında portekizliler, Ümit burnunu geçip hindistan kıyılarına ulaşan deniz yolunu keşfettiler. bu durum, hindistan ticaretinin yolunu değiştirdi. o zamana kadar hindistan'dan yüklenen mallar, basra körfezi ve kızıldeniz yoluyla İskenderiye veya suriye limanlarına geliyor, venedik gemileri ile avrupa'ya ulaşıyordu. hint ticaretinin portekizlilerin eline geçmesi, memlûklar'ın ekonomisini sarstı. ancak portekizlilerin hakimiyetinin kırılması için yaptıkları çalışmalar, donanmaların güçsüz olması sebebiyle, yetersiz kaldı. mısır ve suriye osmanlılar'ın eline geçince (1517), kızıldeniz ve basra körfezi ağızlarının portekizlilerde bulunması siyasî ve iktisadî yönden mahzurluydu. mısır beylerbeyi hadım süleyman paşanın teklifi ile, 1530'da süveyş'te bir donanma inşasına başlandı. süleyman paşa, donanmayı 1532 yılı başlarında sefere çıkacak hâle getirdi. ancak süleyman paşa, alman ve irakeyn seferlerine katılmak emri aldığı için, hindistan seferi gecikti. 1535'te, gücerât hükümdarı bahadır Şah, İstanbul'a gönderdiği elçi ile, padişahtan portekizlilere karşı yardım istedi. mısır beylerbeyi hadım süleyman paşa, hindistan sularına kuvvetli bir sefer yapmakla görevlendirildi.
    hadım süleyman paşanın komutasındaki osmanlı donanması, 1538 haziranında hareket etti. İlk olarak kızıldeniz'in kapısı olan aden'i zaptetti. süleyman paşa, hindistan'a diyu şehrine ulaştığında, bahadır Şah, portekizlilerce öldürülmüş ve yerine yeğeni Üçüncü mahmud geçirilmişti. mahmud, portekizlileri tutuyordu. süleyman paşa, diyu şehrini muhasara etti. fakat yirmi gün sonra, portekiz donanmasının yardıma gelme tehlikesi üzerine kuşatmayı kaldırıp geri döndü. yemen'de zebîd'i ele geçirdi. yemen beylerbeyliği kuruldu (1540). bu sefer neticesinde, hint okyanusundaki portekiz üslerine, kuvvetli bir korku verilmiş oldu.
    portekizliler, osmanlıların hint sularında güçlü bir donanma ile görünmesini, iktisadî ve dinî vaziyetleri için çok tehlikeli gördüler. portekiz'in yeni genel valisi, 1541 yılı başlarında, güçlü bir donanma ile, kızıldeniz'deki osmanlı donanmasını yok etmek üzere yola çıktı. ancak bu sefer, bir miktar coğrafya bilgisi öğrenmenin yanında kızıldeniz'de osmanlı tahkimatının artmasından başka bir işe yaramadı. portekizlilerin bu seferden sonra başlayan barış teşebbüsleri, osmanlıların işlerine yaradı. doğu afrika ve güney arabistan limanları, portekiz baskısından kurtuldu. osmanlı gemileri, huzuru temin etti. 1500'lü yılların başından beri, portekiz baskısıyla aksamış olan mısır-hindistan ticareti, osmanlıların kızıldeniz ve hind okyanusunda güçlenmeye başlaması üzerine tekrar canlandı. ayrıca osmanlılar, hint okyanusuna basra körfezinden de yeni bir yol açmayı planlıyorlardı. bu arada aden, portekiz taraftarı yerli bir emîrin eline geçti ise de, yemen beylerbeyi ferhad paşa tarafından geri alındı (1548). osmanlıların kızıldeniz'den sonra basra körfezinden portekizlileri atma çalışmaları, iki devletin arasını açtı. osmanlılar, bir hint seferine karar verdiler. pîrî reis, hint kaptanlığına tayin edildi. basra beylerbeyi kubad paşaya da 15 000 asker ve gemilerle hazır bulunması emredildi. pîrî reis, maskat'ı vurduktan sonra, hürmüz'ü kuşattı (1552). ancak basra'dan kuvvet almadan bu işe girişmesi, başarısız kalmasına sebep oldu. Üç kadırga dışında, askerlerini basra'da bırakıp, süveyş limanına döndü. hürmüz kuşatmasındaki tedbirsizliği, pîrî reis'in idamına sebep oldu.
    pîrî reis'in idamından sonra, hint kaptanlığına katif sancak beyi murat reis atandı (1552). pîrî reis'in başlattığı seferi sonuçlandırmak ve basra'dan aldığı donanmayı süveyş'e götürmek için yola çıktı. ancak, hürmüz boğazında, portekiz donanması ile yaptığı mücadelede çok zayiat verip basra'ya geri döndü.
    basra'da yeniden hazırlanan osmanlı donanması, seydi ali reis'in komutasında yola çıktı (1554). hürmüz boğazını geçtikten sonra, umman kıyılarında karşılaştığı portekiz donanmasını bozguna uğrattı. Üslerine yakın olan portekizliler, hazırlanıp yeniden saldırdılar. yapılan savaşta her iki taraf da çok zayiat verdi. portekizlilerin yanında dalgalar ve fırtınalarla da uğraşan seydi ali reis, elinde kalan dokuz gemi ile gücerat sultanına sığındı. yorucu bir yolculuktan sonra İstanbul'a döndü (1556). bu hadiselerden sonra küçük çapta bazı çarpışmalar olduğu görülmektedir. açe sultanı alâeddin'in isteğiyle (1565) yola çıkarılan kurdoğlu hızır reis komutasındaki donanma, yemen'de çıkan isyan üzerine bir yıl tehir edilip, bilâhare, seyyid kemal reis komutasında açe'ye yardım gönderildi.
    hint seferleri sonunda, önceden portekiz denetiminde olan kızıldeniz, basra körfezi ve hint okyanusu sularında, artık, osmanlıların mevcudiyeti tartışılmaz hâle geldi. bilhassa, bölgedeki portekiz idaresinin sarsılmaya başlaması, tutumlarının yumuşamasına yol açtı ve osmanlı ile portekizli idareciler, anlaşma zemini aramaya başladılar. nitekim, 1560-1566 yılları arasında akdeniz'de ticarî faaliyetler canlandı; kızıldeniz ve basra körfezi de daha işlek hâle geldi. bu düzen, on yedinci yüzyılın başlarına kadar devam etti.
    --- alıntı ---
    (13.12.2007 20:00)

hayatın anlamı

    1 . canlı, sağ olma durumu.
    2 . yaşam:
    "hayat sahnesinde yetmiş üç yaşın basamaklarındayım."- h. f. ozansoy.
    3 . hayat biçimi, içinde yaşanılan şartların bütünü, yaşantı:
    "köy hayatı. gece hayatı."- .
    4 . meslek:
    "uzun dualardan sonra bana denizcilik hayatını anlatmaya başladı."- r. n. güntekin.
    5 . geçim şartlarının bütünü:
    "hayatımı yazılarımla kazanırım."- h. e. adıvar.
    6 . canlılığı gösteren hareket, kaynaşma:
    "bu köyde hiç hayat yok."- .
    7 . din b. (***) yazgı:
    "hayat onları bir türlü birleştirmedi."- .
    8 . yaşamayı sağlayan şartların bütünü:
    "ayda hayat yok."- .
    9 . bir kimsenin tarihsel biyografisi, hayat öyküsü, hayat hikâyesi:
    "atatürk'ün hayatı."- .

    (06.12.2007 01:37)

mukabil

    karşı, zıt.mükabil taraf; karşı taraf.kıble kelimesinden geliyor.
    (05.12.2007 23:52)

münavebeli

    karşılıklı, nöbetleşerek.
    (05.12.2007 23:51)

hasan sabbah

    pek güvenilmeyesi fitne fücur amin maolouf'un semerkant adlı romanında ve mustafa necati sepetçioğlu'nun kilit adlı romanında kendisinden tam zıt iki bakış açısından bakılarak baya baya bahsedilen kişi.
    (04.11.2007 11:42)

haşhaşi

    hasan sabbah'ın alamut kalesini aldıktan sonra yetiştirdiği adamlarına verilen isim.adamlarını kendi emrinde tutmak için haşhaşla uyuşturduğu söylentisi sebebiyle bu ismi almışlardır.İngilizce'deki assasin kelimesi de buradan türemiştir.sabbah bu adamlara kafaları zinde olsun diye içinde bal,ceviz,kişniş olan bir karışım da yedirirmiş.
    (04.11.2007 11:41)

korkmak

    fiziki bütünlüğüne bir zarar gelmesi ihtimali arttığında vücudun gösterdiği * tepki.kişiyi tehlikeden uzaklaşmaya yönelik her türlü harekette şiddetlice destekliyor.belki de insan nefsinin ne menem arsız bişey olduğunu gösteriyodur.faydalanmak lazım aslında ama ne bileyim nasıl.
    küçükken de hep kendini cesurmuş gibi gösteren insanları cesur sanıp korktukları zaman korkularından korkmayıp üzerlerine gittiklerini sanıyodum şimdi anladığım ise onlar korkularından korkmuyor değiller aksine belki de çok korkuyolar ama üstesinden gelmek için üzerine üzerine gitmek gerektiğini kavradıkları için korkuyu farkedince daha da korkmak için üzerine gidiyolar.
    (04.11.2007 11:31)

tembellik

    herşeyden hoşnutsuzluk hali, sevgi emek ister.
    (30.10.2007 16:12)

kuşçubaşı eşref bey

    teşkilat-ı mahsusa'nın en önemli bir kişisi.kurtlar vadisindeki arslan beyin de dedesi oluyor.
    (17.10.2007 23:43)

the elephants can remember

sayfa: 1-2-3-4...-12

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.