tuomas holopainen

    power metal ve ex vokal tarja turunen denince akla gelen grup nightwish'in, grubu besteleriyle götüren kurucusu. çok yetenekli olmasýnýn yanýsýra nightwish'in mastermindý olmasý ve fevkalade fiziðiyle ön plana çýkmaktadýr kendisi. allah sahibine baðýþlasýndýr. þuradan bir göz atýlasýdýr:

    http://www.nightwish.hu/wp-content/uploads/2005/pictuomas10.jpg
    (24.10.2006 18:53)

a simple mistake

    evolutionýný * meraktan, þaþkýnlýktan, ne diyeceðini bilememezlikten kaynaklanan bir gözbebeði büyümesi refleksiyle izlediðimiz; yine de samimiyetlerine olan güvenimizden þüphelenmediðimizden olsa gerek hala saygý duyduðumuz grup anathema'nýn everything'inden sonra resmi sitesinde -baðýþ dileðiyle beraber- yayýnladýðý ikinci eserinin adý. eski anathema'ya everything'e nazaran daha yakýn olan þarkýnýn adý. daha az coldplay, daha çok tool olan þarkýnýn adý. hala kendini dinleten þarký.

    http://www.surrealm.net/anathema_zip/a_simple_mistake.zip


    think for yourself you know what you need in this life
    see for yourself and feel your soul come alive tonight
    here in the moment we share, trembling between the worlds we stare
    out at starlight enshrined, veiled like diamonds in

    time can be the answer, take a chance, lose it all
    it's a simple mistake to make to create love and to fall
    so rise and be your master you don't need to be a slave
    of memory ensnared in a web, in a cage

    i have found my way to fly free from the constraints of time
    i have soared through the sky seen life far below in mind
    breathed in truth, love, serene, sailed on oceans of belief
    searched and found life inside, we re not just a moment in time

    can be the answer, take a chance lose it all
    it's a simple mistake to make to create love and to fall
    so rise and be your master you don't need to be a slave
    of memory ensnared in a web, in a cage
    (22.10.2006 13:57)

þebnem ferah

ölüm sertliði

    þurada incelenmiþ: (bkz: rigor mortis)
    (11.10.2006 18:25)

ölüm katýlýðý

    þurada incelenmiþ : (bkz: rigor mortis)
    (11.10.2006 18:20)

þey

    ayrýca yazýda kullanýrken her türlüsünü ayrý yazmayý gerektiren sözdür. örneðin: her þey, hiçbir þey, bir þey, bu þey...
    (11.10.2006 18:14)

easy come easy go

doktor

    "týp doktorlarý"ysa eðer bahsi geçen; ülkelerin politikalarýný yöneten kurumlarýn / kiþilerin / topluluklarýn (ne derseniz diyin artýk) saðlýk alanýnda sessiz sedasýz verdikleri hayati kararlarýn saðlýk alanýndan yaptýðý götürülere çok fazla aldýrýþ edilmeden ondan bundan sorumlu tutulan; "herkes gibi" insanlar topluluðu.

    karmaþýk insan biyolojisini "anlamak", "ezberlemek", daha doðrusu ezberledikten sonra anlamak, sorunu, çözümü, çözümün mantýðýný, içinde bulunulan koþullara uygun olanýný seçmek, (sözgelimi caným yurdumun her yanýnda ayný deðildir hiçbir zaman imkanlar; her ücra köþesi ankara , izmir, istanbul deðildir çünkü; yahut sosyal devlet anlayýþýyla hareket edilmemektedir artýk günümüzde, mesela henüz 1 temmuz 2006'da alýnan "saðlýkta reform yasasý"nýn paket programýnýn sonuçlarý görülmeye çok az baþlanmýþtýr, devamý da gelecektir malesef) 6 yýl boyunca deðil bir ömür boyu hiyerarþinin alasýnýn boyunduruðu altýnda okumak (ki okurkenki zorluklara deðinmek bile istemiyorum; zaten sýnýrlý tecrübemle de yakýþýk almaz) yetmez; ssk'de ya da devlet hastanelerinde çalýþýyorsa zaten günaþýrý nöbete kalýr; günde yüzlerle ifade edilen sayýda hastayla görüþür, 36 saat uykusuz yaþayabilen bir organizma olur, kaybedilen hastaya mesleki baþarýsýzlýk gözüyle baktýðýndan deðil, hasta bir "insan" olduðundan üzülür, olmadý kaybedilen hastadan daha hasta olan yakýnlarý tarafýndan gözünün yaþýna bakýlmadan canýna kýyýlýr, birkaç dakika önce girdiði evinde ya da zaten sýnýrlý olan tatilinde aldýðý bir telefonla her insan evladý gibi aldýðý planlarýný iptal ediverir, enfeksiyondan enfeksiyona koþar (saðlýk çalýþanlarýnýn azýmsanmayacak ölçüde büyük bir kýsmý hepatit b enfektedir), ýþýk hýzýndan daha hýzlý geliþen teknolojinin getirdiði imkanlara kavuþma ihtimali olanlarý 24 saat boyunca kendini bir üst modeliyle upgrade etmek zorunda kalýr, hata yapma yetkisi yoktur çünkü, özel hayatýný gerçekten de bir tarafa býrakýr, zevklerinden büyük ölçüde vaz geçer; [tüm bunlarýn dýþýnda bir de zorunlu hizmet yasasýndan çok fazla bahsetmek istemiyorum, aðlaya sýzlaya, tüm düzeninizi bozarak, isteðiniz dýþýnda da gönderilseniz bu memleketin her köþesi bu memleketindir çünkü] yine de günah keçisi ilan edilir, sevilmez (sevilmek gibi bir kaygýsý da kalmaz artýk zaten), çok paparazzi ve magazin tipler ya da kendini tanrý zannedip kibriyle tiksindiren, çalýþtýðý devlet hastanesinde karþýlaþtýðý hastasýný hastanenin imkanlarýný kullanarak, sýrasýný öne kaydýrarak, kýsacasý ona imtiyazlar sunarak bizzat muayenehanesine davet eden örnekleri sayesinde (ki zamanla bu örnekler de kalmayacak çünkü devletler artýk halklarýnýn saðlýk giderlerini karþýlamama eðiliminde) alayý "kimseyi ciddiye almayan, 'paran varsa ne ala yoksa sana güle güle' tripleriyle dolaþan" bir güruh yaftasýyla etiketlenir, kongreden kongreye koþup club yapmakla, yaptýklarý hatalarýn bedellerini ödememekle itham edilirler, *, * * dövülmeyi , sövülmeyi geçtim, bu uðurda hayatlarýndan olurlar.

    ancak;

    peþin hüküm yararý olduðu kadar zararý da olan bir kavramdýr.

    kategorizasyon hoþ bir þey deðildir; hele ki mesleklere göre yapýlacak iþ hiç deðildir; sözgelimi parasýný bastýrýp kendi verdiði özel derse gelmeyen öðrencisinin yüzüne bakmayan öðretmen yok mudur?

    vicdan mesleki eðitim dahilinde öðretilen bir þey deðildir; aldýðýnýz mesleki eðitim sayesinde vicdanlý ya da acýmasýzýn teki olmazsýnýz.

    ve son olarak; bu taným kimseye ayar vermek amacýyla yazýlmamýþtýr; bilakis ayar almýþlýðýn ya da yalnýzca bir kýrýlmýþlýðýn dýþavurumudur, belli baþlý önyargýlarýn yýkýlmasýný ve empati kurulmasýný özendirmek amacý gütmektedir daha çok. hekim diyip ötekileþtirdiðiniz de sizin gibi insandýr; üstüne üstlük siz hakkýnda ne düþünürseniz düþünün size hizmet etmek boyutunda yardým etme sözü vermiþ ve halen de saygýlarýný sunan insandýr.

    (11.10.2006 07:24)

fazilet

    (bkz: erdem)
    (08.10.2006 08:01)

artikulasyon

    (bkz: eklem)
    (08.10.2006 07:39)

izometrik kasýlma

    hareketin aktif birimleri olan (ki pasif birimleri de kemiklerle eklemlerdir) ve kasýlma ilkesiyle çalýþan kaslarýn kasýlma esnasýnda boyunda deðiþme olmadýðý kontraksiyon türüdür.

    bir de (bkz: izotonik kasýlma)
    (08.10.2006 07:37)

izotonik kasýlma

    bir kasýn kasýlma iþlemi esnasýnda boyunun kýsaldýðý tür kasýlmasýna verilen addýr. kelime anlamý baðlamýnda "izotonik kasýlma" eþ güçle kasýlma demek olmakla beraber izotonik kasýlma sadece kasýn kýsaldýðý kasýlma türüne verilen ad olarak kullanýlmaktadýr; uzadýðý türde kasýlmalara "lengthening contraction" adý verilmektedir.

    ayrýca bu da vardýr: (bkz: izometrik kasýlma)
    (08.10.2006 07:35)

izoton

çok eþlilik

    ataerkil düzenin zorla cahil býraktýðý, kutsallýk yükleyip yücelttiði "annelik" yaftalý ama esasen kadýnýn doðurganlýðýndan baþka hiçbir þeyiyle ilgilenmeyen bir mertebeye mahkum ettiði, sosyoekonomik gücü ele geçirememiþ olmaktan mütevellit ezilmiþ, hor görülmüþ; isyan etmeye, karþý çýkmaya kalkarsa dayakla, evden atýlmakla, çocuklarýndan ayrý býrakýlmakla tehdit edileceðini bilen ve sofrada adý öküzden sonra anýlan acýnacak kesimimizi geçtim; modern zamanlarýn en bakýmlý, güzel, kariyer sahibi, dört dörtlük, zengin, entelektüel, zeki olan ama aptal taklidi yapan; kýsacasý bir erkeðin kendisinden beklediði þeylerin neler olduðunu iyi bilen ve bu uðurda her þeyi yapabilecek olan; dýþta güçlü içte ise bir yýkýntýdan farksýz kadýnlarýnýn (tekrarlýyorum, kadýnlara olmaktadýr bu durum sadece; saçma sapan "women's trendy city life dergileri"nde anlatýldýðý ve özendirildiði üzre erkeklerÄ°n de maruz kaldiÄži bir durum deðildir) baþýna gelen en aþaðýlayýcý, yaralayýcý, onur kýrýcý olmasýna raðmen sonsuz bir yüzsüzlükle (gerekçeler, iddialar, "yaptým ama bir sor bakalým neden yaptým?" demek ki sen bana yetmedin vs vs, hatta daha neler neler) uygulanagelmiþ doyumsuzluðun adýdýr.

    son zamanlarda popüler magazinvari aktüel dergileri, forward mailleri takip edenler bilirler; evrimsel süreç içinde
    homo sapiens'in gidiþatýna en uygun olanýn poligami olduðu yazýlýp çiziliyor, bu fikir dýþta çaðdaþ içte ise gayet de "maço" tabir edilen yapmacýk fransýz nezaketli, güçlü erkeklerimize benimsetilmeye çalýþýlýyor, baþarýlý da olunmuyor deðil hani. ortalýkta bir sürü þýk, kabarýk koltuklu "playboy aslan" boy göstermeye baþlayalý çok oluyor malum; zaten empati yoksunu bir eðilim içinde olan halkýmýz erkeðini hiç ýrgalayan bir þey yok ortalýkta. ellerinin kirini icra etmek o denli kolay onlara yani.

    tüm bu yazdýklarýmdan sonra inandýrýcý gelmeyeceðini bile bile eklemek istediðim bir iki nokta ve oradan varacaðým bir sonuç var: hiç baþýma gelmemiþ olmakla beraber aldatmanýn bir adým altýndaki basamaðýn "poligamiye inanmak"tan geldiðini ve aldatmanýn birden fazla kiþiyi sevmek olmadýðýný biliyorum. sevmek; yozlaþmýþ, gönül eðlendirme boyutuna indirgenmiþ çarpýk iliþkilerin dillerinde pelesenk olup, adýný zikredip kirletmek kadar kolay bir eylem olmadý hiç. olmamalý da. yani eðer ki siz de "poligamiye inanan erkekler"denseniz; bilin ki ego tatmininiz, adrenalin ihtiyacýnýz hep had safhada karþýlanacak, hep "aslan" olacaksýnýz, elinizin kiri hep gani olacak; ancak çok çok çok yanlýþ bir yoldasýnýz.
    (02.10.2006 20:03)

melih gökçek

    kýzýlay tunalý civarýnda 12,5 metrede bir üst geçit yaptýran, dikimevi yokuþunu her sene baþtan söktürüp taktýran; buna karþýn son olarak 1-2 gün önce gördüðümüz akay civarý manzaradan sonra ankara'nýn altyapýsý konusunda fikirlerinin deðiþip deðiþmediði merak edilen, 80'lerin sonlarýndan sonra doðan hemen herkesin kendilerini bildiler bileli baþkan olarak gördükleri; önce kendi partisini kurmuþ, ardýndan tutmayýnca seçimlerde anketlerde önde gördüðü partiyi desteklemeye kalkýþmýþ, miadýný doldurmuþ belediye baþkaný.
    (02.10.2006 12:25)

sayfa: 1-2-3-4...-34

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla baðlantýlý olmayan birkaç kiþi tarafýndan düþünülmüþ baðýmsýz bir platformdur. sözlük içerisindeki yazýlarýn tüm sorumluluðu yazarlarýna aiittir. sözlük bu yazýlarýn doðru olduðu hakkýnda bir teminat vermez. yazýlan yazýlarýn telifi bize ait deðildir, çalýnýz çýrpýnýz ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliþtirilmiþtir.