sosyal hareket

    klasik sosyolojiye göre, yapısal gerginliğe, ekonomik krize ve modernleşmeye tepki olarak çıkan olgulardır. (eski sosyal harektler, işçi hareketi gibi)

    yeni sosyal hareketlerse, küreselleşen dünyada yeni kimlik arayışlarını ifade eden hareketlerdir.(feminist hareket, barış hareketi gibi).


    (17.05.2007 17:22)

irk

    insanların biyolojik/ fiziksel farklılıkları "ırk" kelimesine gönderme de bulunur. ve çoğu insan insanların biyolojik açıdan birbirinden ayrılabileceğine hatta birbirinden üstün olabileceğine inanır. (bunda ırklara göre sınıflandırma yapmak için kendilerini yırtan araştırmacıların rolü yadsınamaz tabi)
    ırklar hakkında genelleştirme yapılmamasını sağlayacak pek çok örnek vardır. siyah ırk koyu renkli deri ve kıvırcık, koyu renk saçla belirginleştirir. ancak, aborjinler de koyu renkli deriye sahip olmalarına rağmen saç renkleri kimi zaman sarı ve dalgalı olabilmektedir.

    dolayısıyla ırk yoktur. insanlar arasında sadece fiziksel bakımdan farklılıklar vardır. bu farklılıklar da farklı insan gruplarının karışmasından ortaya çıkmıştır.
    bazı fiziksel özellikler kalıtım yoluyla elde edilirse de bu ön yargı ve ayrımcılığı körüklemekten başka bir işe yaramayan, önemsiz küçük bir ayrıntıdır.
    (17.05.2007 17:07)

sosyolog

    toplum yapısı, kurumları, toplumsal kurumların işlevleri, birbirlerine olan bağları ve toplumun etnik özellikleri, içinde toplum ve/veya grup geçen her şeye burnunu sokma, bunları çeşitli yöntemlerle araştırmak suretiyle sorunlarına çözüm yolları bulma ya da önerilerde bulunma yetisinin verildiği kişidir.

    Üniversitelerin sosyoloji bölümünden mezun olmak suretiyle sosyolog olabilirsiniz.
    lakin, insanlar ne okuduklarını bilmediği için ortalık zebil gibi sosyolog dolmuştur, bi kısım sosyoloji öğrencileri de bundan çok rahatsızlık duymakta *, ve gözünü bile kırpmadan sadece puanı yettiği için bu bölümü okuyan öğrencileri vurma eğilimi göstermektedirler (bkz: zıvanadan çıkmak).

    ayrıca sosyologların karşılaşabileceği potansiyel sorular* vardır, sosyolog kişinin sinirleri bunlara karşı dirençli olmalıdır.
    (17.05.2007 16:49)

felsefe

    zamanında pek çok işe yaramış, tüm bilim dallarını kendi içerisinden çıkarmış, insanlara her türlü düşünme faaliyetini öğretmiş ,felsefe tarihi, günümüzde ise sadece entellektüel bir uğraş olan ya da değişmez geyik malzemesi olan nadide uğraş.
    (17.05.2007 16:25)

aktüel

    bir ara 1ytl' ye satılmak suretiyle tavan yapmış, halen tam olarak tavrını bir yere oturtamadığım, kaypak duruşlu dergi..
    (17.05.2007 16:19)

mango

    o kıyafetleri hangi ucube giyecek ?

    ya da, pardon bu nasıl giyilir?

    ve ya, affersiniz nedir bu ?

    sorularının en fazla sorulduğu, bedenlerinin hangi gezegen ölçütlerine göre yapıldığı bende fevkaledenin fevkinde merak unsuru olan mağza.
    (17.05.2007 16:17)

demokrasi

    zaman zaman insanların kafalarından aşşağıya doğru mermiler şeklinde yağar, zaman zaman bireysel özgürlük sıfatı altında rejim karşıtı olanların diline pelesenk ettiği asla kesin sınırları olmayan ve oldukça kaypak olan akla zarar siyasal kavramdır.

    insanların her türlü haltı yedikten sonra "e.. ama demokrasi var kardeşim bu ülkede!" demek suretiyle durumun içinden sıyrılıp çıkmalarına yarar.

    bazı aydın kesiminin (bkz: pabucumun aydınları )aslına umrunda olmayan, insanlar ezilirken elleri kalem tutupta 3 imza toplayamayan, tepki koyaman ve halkı uyandırmayan, lakin iş marjinaliteye dayanınca (bkz: muhtıra ), harikulade bir şekilde savundukları tek kavram olma özelliğini de taşır ayrıca..
    (17.05.2007 16:13)

aşık olmak

    karşılık alınmadığında eksik şarkılar ve deli kederleri barındıran şiirlerle kafa balyozlayan, karşılık alındığında da kilolarca çikolata hissi yemişsin hissiyatı uyandıran insan bünyesinde hiç olmadık anlarda ortaya çıkmak üzre sotelenen keskin duygu.

    iki kutbunda ortak özelliği vardır : geçicidir.
    (17.05.2007 16:05)

nüfus cüzdanında din hanesi

    insanların dinsel tercihlerini devletin merak etmesi, buna burnunu sokmasına olanak veren bölümdür. hatta ve hatta insanların dinsel tercihlerini baskı altına alan onlara seçme şansı vermeyen bölümdür. ne alakası vardır bunca yıldır anlayamamışımdır..
    (17.05.2007 16:00)

paranoya

    temel olarak olmayan bişeyi oluyormuş gibi düşünmek. bu düşündüğünüz şey olumsuzsa paranoyak olursunuz, olumluysa pollyanna. demekki neymiş.. pollyanna aslında olumlu paranoyakmış.
    (28.10.2006 21:19)

akdeniz

    antalya'da bölgenin adını alan akdeniz üniversitesi bulunmaktadır. ve efsanesi üniversite kampusunun içinde kumsal olduğu yönündedir. ama yok böyle bişii..
    (28.10.2006 21:16)

votka

    rus hükümetinin tüketimi azaltmak adına üretime kota koyması, fiyatları arttırması ve halkın sarap ve biraya yönlendirilmesi suretiyle rusya'da kaos cikmasına sebep olan bi ickidir. zira ülkede kaçak içki üretimi artmış ve kırsal alanlarda halk içinde ispirto olan her şeyi içmeye başlamıştır.
    (28.10.2006 21:13)

klişe

    ayrılık arifesinde ki klise "sorun sen degilsin,benim" halbuki 5 yasindaki cocuk bile biliyor ki sorun sensin ama klise iste.
    (28.10.2006 21:08)

sosyoloji

    sonuçları kısa dönemde gözlenemedigi ve hiç bi zaman bir kesinlik belirtmediği genel olarak da rakamlarla formuluze edilemediği için doğa bilimcilerin burun kıvırdığı nadide bilim dalı.

    ayrıca,dünyanın en çok ihtiyacı olan bilim dalı olmasının yanı sıra, çoğu insanın halen daha neden okuduğunu ve bitirince ne olacağını anlayamadığı bilim dalı olma özelliğini taşımaktadır.

    terim, a. comte tarafından ortaya atılmıştır. comte, sosyolojiyi kendi yaptığı sınıflandırmada bilimlerin en karışığı olarak ifade etmiştir.


    (28.10.2006 21:00)

sayfa: 1...-40-41-42

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.