kurum

    oturakli sirket.

    *******

    bacalarin tikanikligi giderilmek icin temizlenirken iclerinden dokulen komur kalintilari veya dokuntulerine denir.
    (08.11.2006 06:23)

kahtalı mıçı

    lakabi, adi, yuz ifadesi, surati, saci *, biyigi, kiyafetleri, gufteleri ile izleyiciye oldukca sempatik gelen bir halk muzigi sanatcimizdir. evet bildiniz kahta`lidir.
    (08.11.2006 06:15)

kahta

    nemrut dagina gidecek olanlarin guzergahi uzerinde konumlanmis adiyaman`in bir ilcesidir. lakabindan da gayet net bir sekilde anlasilacagi uzere meshur halk ozanlarimizdan kahtali mici`nin memleketidir.
    (08.11.2006 06:10)

besni

    uzumu ile meshur adiyaman`in bir ilcesi.
    (08.11.2006 06:06)

gerger kalesi

    adiyamanin gerger ilcesinde bulunan tarihi kale.

    alinti ( http://www.kenthaber.com/ilcedetay.aspx?id=1119 ) :

    gerger Ä°lçesinin oymaklı köyündeki kale roma döneminde inşa edilmiş, selçuklu ve osmanlı dönemlerinde surlar, kale kapıları ve tonozlu yapı grupları eklenerek kullanılmıştır. kalıntılarının büyük bölümü ayakta olan kaleye çıkışın güç olması nedeni ile turizm amaçlı kullanılamamaktadır.

    fırat nehri batı yakasında yer alan gerger kalesi, İÖ 2.yüzyılda kommagenelilerin atası olan arsemes tarafından kurulmuştur. kale, kommagene kralığının doğu sınırını oluşturmakta olup fırat nehri üzerindeki geçişlerin kontrol noktası durumundadır. sarp kayalar üzerine, aşağı kale ve yukarı kale olmak üzere iki bölümde inşa edilen gerger kalesi, kommagenelilerin ilk idare merkezi durumunda olup, ayni zamanda kutsal bir tapınak görevini de üstlenmiştir.

    Ãœç girişi bulunan yukarı kaleÂ'nin 1. kapısı yakınında kayalardan oyulmuş merdivenler, koridorlar ve mezarlar bulunur. 3. kapı çevresinde kral samos ve torunu i.antiochus tarafından yazdırılan 6 kitabe bulunmaktadır. kalenin üst kısımlarında yapı temelleri, burçlar, alt kısımlarında su sarnıçları ve evlere ait kalıntılar bulunmaktadır. aşağı kalede orta çağÂ'a ait Ä°slam yapı temelleri olduğu bilinmekle birlikte, kalıntıları iyi durumda değildir. yine kayalardan oyulmuş merdiven ve koridorlar, su sarnıçlarına ait kalıntılar bu bölümde de bulunmaktadır. aşağı kaleÂ'nin bati surlarına dışarıdan bakıldığında kayalara oyulmuş kral samosÂ'a ait bir rölyefi görülmektedir. 4 m. yüksekliğindeki rölyefte kral samos tören giysileri üzerinde silahlarla kuşanmış ve sağ elini ileri doğru uzatmış olarak ayakta tasvir edilmiştir.
    (08.11.2006 05:58)

gerger

    tarihi kalesi ile bilinen bir adiyaman ilcesidir.

    alinti ( http://www.kenthaber.com/IlceDetay.aspx?ID=19 ) :

    AdıyamanÂ'ın kuzey-doğusunda yer alan Gerger, kuzeyde Malatya-Pötürge, doğuda DiyarbakırÂ'ın çüngüş ve çermik Ä°lçeleri ve şanlıurfa'nın Siverek Ä°lçesi, güneyde Kahta, batında Sincik ve Pötürge Ä°lçeleri ile sınırlıdır. Ä°lçenin doğu ve güney sınırını Fırat Nehri üzerinde yapılan Atatürk Baraj gölü çizmektedir. Deniz seviyesinden yüksekliği 770 m olan Gerger tümüyle dağlık bir bölgede kurulmuş olup, Kürdek, Hacı bazı ve Kımıl önemli dağlarıdır.
    Gerger Ä°lçesinde bulunan yaylalar; çet, Kürdek, Ovacık, Kımıl Dağı ve Beyaz çeşme yaylalarıdır. Ä°lçe sınırlarında bulunan göller ise; Güngörmüş ve Gürgenli köylerin arasındaki kara göldür. Ä°lçenin 5 km. uzaklığında Eskikent köyünün kuzeyinde Murfan mağaraları da bulunmaktadır.

    Gerger'in eski tarihi ile ilgili kesin bilgiler bulunmamaktadır. Ä°lçe sınırları içerisinde Aşağı Arsemeia, Borsauma, Juriopolis gibi antik yerleşim yerlerinin olduğundan söz edilmektedir. Tarih boyunca dağlık bir alanda yer alması ve ulaşım zorlukları nedeniyle istilalardan uzak kalmıştır. M.Ö. VI. yüzyılın ilk yarısında yaşayan Seleukos Kralı Arsemes, Fırat üzerinde aşağı Arsameia adlı bir kent kurmuştur. Bu kent Gerger Kalesi olarak halen bulunmaktadır. Aşağı Arsameia krallık zamanında kışlık kent olarak kullanılırdı.

    Osmanlı Devleti döneminde, Türkiye Cumhuriyeti DevletiÂ'nin kuruluşuna kadar Gerger, Harput Sancağına ( şimdiki Elazığ ili ) bağlıydı. Cumhuriyet dönemine Malatya - Pötürge Ä°lçesine bağlı bir köy olarak giren Gerger 1954 yılında il olan AdıyamanÂ'a bağlanmıştır.

    Ä°lçe ekonomisinde en ağırlıklı sektör tarımdır. Ä°lçenin doğal yapısı dağlık ormanlık ve engebeli olduğundan tarımda kullanılan arazi azdır. Tarımda kullanılacak arazilerin büyük bir kısmı hububat tarımına ayrılmıştır. Dere ve çay kenarındaki düz ve az engebeli arazilerde sebze ve meyve ziraatı yapılmaktadır. Ä°lçede tarımsal sanayii ürünü olarak tütün ve pamuk ekimi azda olsa yapılmaktadır.

    Tarihi eser olarak günümüze en iyi şekilde gerger kalesi gelmiştir.



    (08.11.2006 05:56)

terkib-i bend

    ziya pasa`nin divan siiri klasiklarinden olan bir eseridir. digeri icin (bkz: terci i bend)

    http://www.antoloji.com/w/siir/siir.asp?siir_id=0&sair=2569&sira=3&adet=3
    (08.11.2006 05:43)

terci i bend

    ziya pasa`nin yazdigi bir siirin adi.
    (08.11.2006 05:40)

müşahhas

    müşahhas seklinde yazilani: somut demektir. tersi icin (bkz: mucerret).
    (08.11.2006 05:38)

çin seddi

    ing. great wall of china cok musahhas bir resmi icin:

    http://www.photo.net/philip-greenspun/photos/2000pcd1672/great-wall-7.tcl
    (08.11.2006 05:35)

fuat buruk

    galatasarayli okan`in agbisidir. istanbulsporun birinci ligde oldugu zamanlarda forma giymistir. kardesi ile ayni kaderi paylasarak 2000 yilinda istanbulsporun kocaeli ile yaptigi macta ayagi kirilmistir *
    (08.11.2006 05:28)

okan buruk

    galatasaray altyapisindan yetismis futbolcu. a takima gectiginde orta sahadaki olumcul presi ile dikkat cekerdi. galatasarayin yurt ici ve yurt disi basarilarinda rolu buyuktur. en verimli zamaninda ayagi cok fena kirilmis buna ragmen futbola donebilmis hatta ayak kirilmasi sonrasi donemlerinde italyada bile bir donem top oynamistir. gecen sezon besiktas`in basarisi icin ter doken emektar futbolcu yuvaya geri donup donmemesi konusunda cikan ufak capli bir yonetim krizi sonrasinda galatasaraya geri donmustur. artik yasi kemale ermistir. agbisi de kendisi gibi futbolcu idi *
    (08.11.2006 05:22)

buruk

    ham meyvalarin acimsi ve eksi tadina verilen sifat. ayrica (bkz: kekre)

    ***********

    galatasarayli emektar futbolcu okan`in soyadi. (bkz: okan buruk)
    (08.11.2006 05:02)

şepit

    koy yerlerinin ince yufka ekmegi. bazi yorelerde "şipit" de denir.
    (08.11.2006 04:53)

bezdirme

    bir nevi yoresel pide, yufka tarzi kirsal kesimde ekmek niyetine yenen unlu mamul.
    (08.11.2006 04:51)

sayfa: 1-2-3-4...-52

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.