frp

    frp bir çok insanca kurallara taban alınarak oynanmış bir oyundur ayrıca, ancak oyunun yapımcılarıda oyunu kavramış oyuncularında söylediği gibi; frp aslında hayal gücünüze bağlı bir oyundur siz ne kadar hayal ederseniz dünya okadar gelişmiş, o kadar geri, o kadar güçlü yada zayıf olacaktır vede aslında bütün kurallar size göre değiştirilebilir. denildiği gibi "her kuralın bir bozulma sınırı vardır, bu sınıra gelmeden her kural esnetilebilir." yapılan bir çok araştırma frp'nin oynayan kişinin bünyesinde aşırı dereceden hayal gücü yüklemesi sebebi ile beyin'in düşüncelerinin dağılmasına, hatta kişinin geçici olarak kendini başka biri yada birileri sanmasına sebep olduğu gözlenmiştir.aynı şekilde frp'nin hayal gücünde vede yaratıcılık gelişmesinde çok büyük bir atlama yaptığı gözlenmiştir.yapılan araştırmaların sonucuna varılarak. oyun bittikten sonra "çıkarın orkları önüme" denmedikten sonra frp eğlenceli vede yararlı bir oyundur,ayrıca kişinin kendisini ifade etmesini kolaylaştırır vede kişinin oyunculuk yeteniğinide arttırdığı billinir.
    (06.04.2006 18:03)

alüminyum kalıp ve döküm teknikleri

    Kaynak: http://www.azom.com/details.asp?ArticleID=1392
    Türkçeye çeviren: BaDWoNdeR

    yapım
    aluminium işleme teknikleri 2'ye ayrılırlar, külçe veya kalıp olarak kullanılır. ilk işleme tekniği olarak, birincil ve ikincil aliminyum yuvarlak bir külçenin içine dökülür (kalın dilimler halinde), külçe ihraci(cubuk şeklinde) ve tel çubuk külçeleri ki sonradan yarım ve tam olarak üretilmeye başlamışlardır.
    ikinci işleme tekniği ise döküm ve kalıpçılıkta kullanılır. Bu en basit ve en eski yöntemdir(teoride ama pratikte değil) şekilli parçaların yapımında kullanılan yöntemdir.
    Kalıp işlemeciliği iki ana gurupta incelenir :
    · sand casting (kum işlemeli)
    · die casting (basinç işlemeli)
    bilinen diğer tekniklerden "lost foam(köpükle işleme)" or "wax pattern(parafin direği)" yöntemleride ayrıca uygulanır ancak ekonomik yükseklikleri bu yöntemleri düşündürecek şekilde az miktarda tutmaktadır listelenmiş iki tekniğe göre.

    sand casting(kum işlemesi)
    kum işlemesi surasında, tekrar kullanılabilir, istikrarlı malzemeler kullanılır kum kalıpları için. Kum kalıplarının hazırlanması ve bağlanması en önemli adımı ve çok sıklıkla paha - kontrölü adımıdır bu yöntemin. Kum kalıplarını bağlamanın iki ana yöntemi bulunur:
    · the "green sand"(yaş kum) kum, toprak ve rutubet'in karışımından oluşur.
    · the "dry sand"(kuru kum) kum ve sentetik birleştiricilerin ısı veya kimya ile bir araya getirilmesinden oluşur.
    kum parçacıkları, içleri boş parçaların iç şekillerini vermek için kullanılırlar, bu tür parçaları yapmak için kullanılan parçalar ise kurukum parçalarıdır.
    bu işleme tekniği genellikle "yüksek hacimli" üretimlerde kullanılır.
    normalde, bu tür kalıplar erimiş metal dökülmesiyle doldurularak doldurma sisteminden geçerler. Kalıp dizaynı özel, karmaşık ustalık yüksek basınç işlemesi ile aynı yapıya sahiptir.
    "alçak basınç" kum işlemesi tekniğinde, erimiş metal basınç farkı ile kalıbın içine girmeye zorlanır. Bu çok karmaşık işlem yapımın ince bir duvar kalınlığına inmesini sağlar.
    die casting(basınç işlemesi)
    bu teknikte, kalıp genellikle yok edlimez ve metal olarak demir ve çelik işlemesinde sürekli olarak kullanılır. Basınç işlemesi tekniğinde birkaç farklı teknik vardır.
    yüksek basınçlı işleme genellikle kullanılanıdır, neredeyse %50 varan bir kullanım alanı vardır. Alçak basınçlı işleme tekniğini kullananlar ise ortalama %20 civarındadır ancak artış söz konusudur. Yer çekimi işlemesi ise kalanları doldurmaktadır, küçük ama büyüyen bağışların sayesinde zamanla tanıtılan vakum tekniğiyle işlemek ve okşayarak düzenleme tekniği gelişmeye başlamıştır.

    gravity casting(çekim işlemesi)
    çekim işlemesi, toplu ve tam mekanizmalı üretimler için son derece uygundur.
    .
    high pressure die casting(yüksek basınç kalıp işlemesi)
    bu işlemede, sıvı metal yüksek hız ve basınçla metal kalıbın içine enjekte edilir.

    bu donanım iki adet karşılıklı baskı yapan levha ve bu levhaların her yanlarında yastıklama yapan sistemlerden oluşmuştur. Levhalardan biri sabit diğeri hareketlidir bu sayede kalıp açılınıp kapatılabilir. Belli bir ölçek metal kol mekanizması içine dökülür ve ardından parçanın oyuk bölümüne bir hidrolik-idare pistonuyla yerleştirilir. Metal soğuduktan sonra, kalıp açılır ve yapım silinir.
    Bu işlemde, özel bir ihtiyat gösterilmelidir, işlemin ardından gerçekleşen ısı işlemesinde kızarak parçaların birbirine geçmemesi için çok fazla gaz çıkışını engellemek gerekir.
    Hem makina vede kalıplar son derece pahalıdır, bu nedenledir ki yüksek basınçlı kalıp işlemesi ekonomik olarak sadece yüksek - hacim işlerinde kullanılır.

    low pressure die casting(alçak basınç kalıp işlemesi)
    Kalıp belli bir tazzik altında metal eritme kabında doldurulur, ve basıncı genellikle 0.7 barda tutulur. Alçak basınç kalıp işlemesi özellikle parçaları simetrik ve belli boyutlarda olan işler için uygundur. Hafif otomativ cantları normalde bu teknikle üretilir.

    vacuum die casting( vakum ile kalıp işlemesi)
    Temelde alçak basınç kalıp işlemesiyle aynıdır. Kalıbın içindeki basınç bir vakum pompası tarafından düşürülerek basınç farkı sayesinde sıvı metalin kalıbın içine girmesi sağlanır. Bu geçiş diğer kalıp yöntemlerine göre daha az çalkantılıdır bu sayede zararlı gaz çıkışı son derece azamidir. Bunun sonucunda, bu yeni teknik özellikle son olarak yapılan "ısı işleminden geçme"yi hedef alır.
    squeeze casting or squeeze forming (sıkıştırarak kalıp çıkarmak yada ezerek şekil vermek)
    bu işlemde, sıvı metal açık olan kalıbın içine dökülür, bu bir kapalı kalıp demir ocağı işlemesidir, ancak kalıplar ancak demir ocağındayken kapatılır. Kapama işleminin sonlarına doğru, sıvı kalıbın bütün parçalarının yerini alr. Sıvı için muhteşem bir akıcılık gerekli değildir, yerini almalar kücük olduğu zaman. Genellikle az akışkanlık sahibi bu işlenmiş alaşmılar normalde işlemi imknasız hale gitirirler, ancak bu işleme tekniği sayesinde işlenebilirler.
    Bu teknik özellikle fiber kalıplarından destekli fiber yapmak için kullanılır. Sıkıştırarak kalıp çıkarmak sıvı aluminyumu süzülerek işlenmeye hazır şeklini almaya zorlar. Destekli olmayan aliminyum alaşımlarına kıyasla, bu teknikte alaminyum alaşım dayanakları bileşik üretilir dayanaklılık gücü ikiye katlanır, dayanıklılığını kaybetmesi 300°c ye kadar çıkar. Bu sebeple bu tür destekler dizel motorların kenarlarında ki gibi tahriğin genellikle bol olduğu yerlerde kullanılır.

    conclusions(sonuçlar)
    Aluminyum işlemesi çok güçlü ve çok yönlü bir tekniktir yarım veya tam sökülemez parçaların üretiminde kullanılır. Bu teknikler kullanıcıları tatmin etmek ve yeni sayış alanlarını etkilemek için sürekli olarak genişletilir ve geliştirilir
    yenilikler genellikle otomobil sektörü için yapılır sebebi ise bu sektörün en önemli pazar olmasıdır. Bu sürekli büyüme ve gelişme aluminyum işlemesinin kesinlikle bu alanda önemli bir rol oynamaya devam edeceğinin göstergesidir.
    (04.04.2006 20:23)

star wars

    bambaşka bir fantastik evrendir star wars.yaratıcısı george lucas'tır, birçok kişi tarafından dahi olarak nitelendirilir, star wars evreni ile ilk tanışma 1977 yılında olmuştur şekli ise film'dir.
    kronolojik olarak star wars filmleri;
    star wars: episode iv - a new hope(1977)
    star wars episode v - the empire strikes back(1980)
    star wars: episode vi - return of the jedi (1983)
    star wars episode i the phantom menace (1999)
    star wars episode ii attack of the clones (2002)
    star wars episode iii revenge of the sith (2005)'dir...
    bu evrenin diğer fantastik evrenlere nazaran yegane farkı, (yıldızlar arasında geçmesi ve galaksi savaşları dışında) evrenin her kitabi filmlerden sonra çıkmıştır. şu anda yıldız savaşları, extended universe adını almış ve diziler, kitaplar, oyunlar, ayrıca çizgiromanlarla star wars severlerinin sorularını ve meraklarını gidermek için çalışılmıştır, hatta çalışmalar hala devam etmektedir. yeni sezona gelmek üzere (tahmini 2006 sonu yada 2007 sonu kesin bir açıklama henüz yok) üçüncü ve dördüncü film arasındaki kayıp zamanı anlatacaktır, aynı şekilde oyun piyasalarında daha önce çıkmış olan "knights of the old republic" oyunun üçüncüsünün yapımına başlandığı dedikoduları dolaşmaktadır...
    hayranları için kendi kural kitabına sahip bir role playing oyunu çıkarmıştır, ancak belki çok duyulmadığından veya pek fazla oynayanı olmadığından pek tutunamamış bilinen diğer role playing oyunlarının yanına bile pek yaklaşamamıştır ancak halen yaratıcı star wars hayranları tarafından oynanmaktadır.

    şu sıralar yeni bir star wars yapımı beklenmemektedir, zira lucas yayıncılık azalmış olan kozlarını zekice kullanmaktadır...
    son olarak...
    may the force be with you...
    (31.03.2006 23:20)

kurşun kalem

    özellikle arka kısmındaki koyu renkli bölgenin yenmesi sonucu anneler tarafından" aa napiosun sen??" yada "çıkar çabuk okalemi ağzından" gibi cümlelerle karşılaşılan kalem türü, kalemi olup kalemtaşı olmayanların çocukluk yıllarında derste bağıra çağıra; "arkadaşlar kalemtrası olan varmıı??" diyerek ders öğretmenin geçici süre çıldırmasına, bu sayede çocukların o beş dakikalık süreyi kaynatmasına yaramış çok işli alet, edevat...
    (30.03.2006 23:36)

yalnızlık

    bazı insanların kesinlikle vazgeçemedikleri şey haline gelir belli bir süre sonra, zor gelir ilk başta yalnız kalmak, sonra zamanla alışılır, belli bir süre sonra nimet olur yalnızlık insana, aramaz kimseyi aradıkları gelmeyip daha sonra 'sürpriz' diyerek geldiğinde yada yalnızlığı bölündüğünde sinirlenmeye başlar. Soğur diğer insanlardan zamanla, kendi isteği ile terk ettiğinde yalnızlığı çok konuşkan olur, susmak bilmez tabiri caiz ise, çünkü sessizliği yakıştıramaz çoğunluğa sessizlik yalnızlığı anımsatır ona, çoğunluk yada topluluk sesizleştiğinde daha çok konuşur istemez topluluğun suskunlaşmasını, basittir sebebi suskunluk yalnızlığı anımsatır ona ve yalnızlık tek başına iken yaşanabilen birşeydir, vazgeçemez belli bir süre sonra bu insan yalnızlıktan sokakta bile yalnız kalmak ister, takii gerçekten yalnız olduğunu anlayana kadar, şansı yaver gitmiş ise hala bir kaç yalnızlık kırıcı arkadaşı vardır etrafında, ancak daha az şansı varsa yalnızlığa okadar alışmıştır ki artık sorun değildir yalnız kalmak onun için, ancak çok şanssızsa geç fark etmiş demektir kendi için yalnızlığın anlamını, derin bir depresyona sürükler kişiyi yeni arkadaş edinme çabalarına girer, sonrasında durulur arkadaşları olduğu içinde olabilir yalnızlığı özlediği içinde... Böyle bir şeydir işte yalnızlık...
    (30.03.2006 23:29)

biri

    Aslında en bilinmez kişidir biri, kimdir kim için kullanılır vede aslında ne için vardır bilinmez biri, biri bizi gözetler, biri bizi izler, birinden kaçarız, birinden korkarız, biri bizden korkar... Aslında daima en büyük bilinmezlerin kişisidir biri, bir gölgedir kimileri için, kimileri için efsane, bizim için ise bazen korkulu bir rüya, bazen basit bir zamir. Ancak bir gerçek vardır ki, o biri daima oradadır ve daima olacaktır, ihtiyacımız vardır o birine, korkmalıyızdır birinden sığınmalıyızdır, yada birinin bizden korktuğunu bilerek azda olsa iyi hissederiz kendimizi... Aslında daima en büyük bilinmezliklerin kişisidir biri...
    (30.03.2006 00:40)

elveda

    kullananın içinde bir burukluk bırakan, duyanın ise içinde bir acı haresinin oturmasına sebep olan kısacık sözcük, bir an için kişinin yada kişilerin gözlerine bakarak ardından hafif bir gülümseme ile çıkar ağızdan, azbiraz fantastik edebiyat okunmuşsa o an akıla Bilbo Baggins gelir ve "hepinize yürekten bir elveda" denir. Gözler kapanır ve yol ile başbaşa kalınır, çünkü yol gidilmek için vardır...
    (30.03.2006 00:36)

hilkat garibesi

    söylendiği kişinin duygularının olup olmadığı düşünmeden söylenen deyim, genellikle önyargılı yaklaşılır bu kişilere...
    (29.03.2006 22:59)

azerbaycan şarkıları

    sıcak insanların sıcacık şarkılarıdır, dolaması olmayan hissettiğini söyleyen basit ve yormayan şarkılardır, büyük çoğunlukla balık etli bayanlar tarafından söylenen bu şarkılar dinleyene hoş bir mutluluk verir kanımca, sadece dinlerken (şayet klip ise izlerken) bile insan gülümseme sendromuna yol açan şarkılardır bunlar.
    (29.03.2006 20:31)

öğrenci

    hayatını 'eğitim kurumu' olarak adlandırılan yerlerde geçiren bir kısmı erken yaşta çürümeye terk edilmiş gençlik, hatta kendini genç hissedenler (zira yaşı ilerlemiş olanlar için çok tehlikelidir) olarak adlandırılabilecek, kişilik kaymasına sebep, ölümcül hata, ancak maaleseftir ki gereklidirde bazen, tabii bir yere kadar. ölümün sınırında gidip gidip gelen bu gençlik ve kendini genç hissedenler esefle birer 'eğitim hammalına' dönüştürülürler ve bu sayede kendilerini başka bir eziyet merkezi olan üniversite 'eğitim kurumuna' girmek için yaratığa dönüştürülmesine çalışılır, bu intizamlı çalışmanın başında 'öğrenci zapti, öğrenci katili' olarak bilinen öss gelir.
    (29.03.2006 14:28)

kalabalık içerisindeki yalnızlık

    kişinin aslında kendisini fark etme durumudur, şayet insan sosyal bir hayvansa ve her insanın içinde yalnızlık bulunmakta ise, buna bağlı olarak her insan ne kadar kalabalık bir toplum yada ortamda olursa olsun yalnızdır, çünkü insanı yalnızca kendisi en iyi şekilde anlar. Toplumda bulunan herkesin kendince bir sorunu vede kendince cevapları olduğu için her insan kalabalıkta yalnızdır.
    (29.03.2006 12:04)

sayfa: 1...-20-21-22

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.