borovets

    balkan yarımadasında, rila dağlarının kuzey eteklerinde yer alan bulgaristan'ın ünlü kayak merkezidir. istanbul'dan hareketle, 550 km'lik yolu 11 saatte almak mümkündür. borovets kayak merkezi olduğu kadar da bulgaristan'ın en önemli eğlence merkezlerinden biridir. yıl boyunca avrupa birliği ülkelerinin tur operatörleri tarafından düzenlenen turlar ile avrupa'nın birçok şehrinden gelen turistler farklı bir ambians yaratmaktadırlar. seçkin gece kulüpleri, barlar, karaoke barlar ile her çeşit sınırsız eğlencenin mümkün olduğu, her yaşa ve her kitleye hitap eden farklı müzik ve aktiviteleriyle sabaha kadar süren eğlenceli şovlar sergilenmektedir.
    (29.05.2006 15:54)

baobab

    afrika'nın tropikal bölgelerinde yetişen çok geniş gövdeli ve yüksek bir ağaç. baobap ağacı, küçük prens içerisinde de sık sık geçer. küçük prensin yaşadığı asteroidi tehdit eden bir tür ağaçtır ve sürekli imhaya maruz kalır bu yüzden. dünyanın en uzun ömürlü ağaçları arasında yer almaktadır.
    (17.05.2006 14:25)

anoreksiya nervoza

    temelde psikolojik bir bozukluk olan yeme alışkanlığı bozukluğu. genellikle 16-30 yaş aralığındaki kadınlarda görülür. hasta ne kadar zayıflamış olursa olsun kendini zayıf olarak kabul edemez ve sürekli rejim yapmaya devam eder. yaptığı rejimler normal olarak nitelendirilebilecek türden değildir. genellikle kalorisi çok az ve temel besin kaynağı olamayacak şeylerle beslenir. bunun sonucunda hormonal dengesi bozulur, saçları dökülmeye başlar ama hasta bu tür olumsuzlukları inatla yeme bozukluğuna bağlamak istemez. günümüz moda trendleri ve sıska mankenlerin revaçta olması bu hastalığın yaygınlaşmasına sebep olmuştur. aslında hastanın bilinç altında büyümeye karşı koyduğu tepkiyi kendi vücuduna yönlendirmesinden başka bir şey değildir. bu hastalığa 'yediklerini kusma' olarak tanımlanabilecek bulimia nervosa eşlik edebilir. tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabilecek bir hastalıktır. hastalar genellikle çok sağlıklı ve normal olduklarını iddia ederek tedaviye karşı direnç gösterebilirler. psikolojik algılamaları bozulan hastalar aynaya baktıklarında kendilerini 'çok şişman' olarak görürler. psiko terapi ile tedavi edilebilir bir hastalıktır. vücudun kendini toplaması hayli zaman alır doğal olarak.
    (11.05.2006 13:48)

acıbadem

    zaman geçtikçe daha çok sevmeye başladığım, yaklaşık 13 senedir ikamet etmekte olduğum semt. 1995 yılından itibaren çehresi değişmeye başladı. 1996 yılında çamlıca'ya daha yakın olan kanadında açılan burger king ise bu değişimin öncüsü olmuştur. 1998 yılına gelindiğinde acıbadem iki tane burger king, bir tane mc donald's ve çok sayıda cafe-restauranta ev sahipliği yapmaktaydı. acıbadem gençliği daha eskiden fikirtepe, ünalan ve göztepe'de ikamet eden kişilerden oluşmaktaydı. bu kişilerde genellikle mahalle kabadayısı kimliği ve çoğunlukla uyuşturucu madde kullanma eğilimi görülmektedir. 1995 sonrası gençlik ise daha ziyade tikkylerden oluşmaktadır. adım başı kuaföre rastlayabileceğiniz bir semt olan acıbadem'de bilinen en eski mekan hadi usta dondurmacısı ve tuğbiş mantı evidir. tavsiye edilebilecek mekanlar arasında sahra dürüm, acıbadem köprüsü başında yer alan seyyardan küçük bir dükkana geçen kokoreççi sayılabilir. gerçekten seviyorum ben acıbadem'i, kendimi ait hissettiğim bir yer çünkü.
    (11.05.2006 10:37)

midyeci

    genellikle seyyar olarak midye dolma satıcılığı yapmayı kendine meslek edinmiş kişilere verilen isim. ayrıca ahmet ve mehmet kardeşler tarafından açılmış ve beyoğlu balık pazarı, dudu odaları sokak'ta hizmet vermekte olan midye dolma, midye tava, kokoreç, mezgit, hamsi, ahtapot salatası yiyip; bira içebileceğiniz güzel ve temiz bir mekandır. şiddetle tavsiye edilir.
    (09.05.2006 16:54)

ziya

    bir olayı veya yaşadığı bir tecrübesini anlatırken fazla abartı kullanan kişiye verilen isim olmasının sebebi adile naşit, münir özkul, oya aydoğan gibi sanatçıların rol aldığı neşeli günler adlı filmde şener şen'in canlandırdığı ve kendisiyle ilgili abartılı hikayeler anlatan kişiye ait olmasından ve abisi rolündeki münir özkul tarafından yüksek sesle sürekli 'ziyaaaa' şeklinde uyarılmasından kaynaklanmaktadır.
    (09.05.2006 14:02)

kokain

    kokain güney amerika'daki and dağlarında yetişen koka bitkisinin yapraklarından elde edilir. bölgedeki birçok yerli kabile halen hafif, uyarıcı bir etki amacıyla koka yaprakları çiğnemektedir. son derece şiddetli bir uyarıcı olup, doğrudan beyin kabuğunu etkiler. uyarıcı etkisi beyinde madde depolarını adeta bir anda boşaltmasına bağlıdır. sinirleri etkisiz hale getirir ve uygulandığı bölgede uyuşturma yapar. düşük dozlarla kana geçtiğinde bir zindelik ve zevk hissi verir. kokain bir hücre öldürücü olup, bir bölgede, uzun bir süre kalırsa veya yüksek dozda alınırsa hücreleri öldürür.

    (08.05.2006 17:29)

angelmergewithdevil

    tüm insanların içerisinde bulunan iyilik ve kötülüğe, hem melek hem de şeytan olmamıza, iki kutbun da birbirinden ayrılamayacak kadar birbirine karışmış olmasına ithafen, insanın bir başka anlatımı.
    (03.05.2006 10:21)

brest litovsk anlaşması

    birinci dünya savaşı sonunda brest şehrinde ittifak devletleri almanya, türkiye, avusturya, macaristan, bulgaristan ile sovyet rusya arasında 3 mart 1918'de imzalandı. antlaşmaya göre sovyetler, polonya, ukrayna ve finlandiya ile baltık topraklarından çıkmayı kabul etti. ardahan, kars ve batum'u türkiye'ye bıraktı. brest litovsk antlaşması, 11 kasım 1918'de almanya'nın müttefiklerle imzaladığı ateşkes antlaşmasıyla birlikte yürürlükten kalktı.




    (03.05.2006 10:10)

efes extra

    % 8'lik alkol oranıyla, içeriğinde normaline göre iki kat daha fazla alkol barındıran bira. iki tane efes extra, ciddi anlamda sarhoşluğa sebep olabilir, etkisini çok kısa bir zaman içerisinde gösterebilir. Alkol oranı daha uzun süre mayalanarak arttırlımıştır.
    (02.05.2006 16:30)

ipek yolu

    avrupanın doğunun kaliteli ipek ve baharatıyla tanışması sonucu bu ürünlere doğan büyük taleple birlikte, ipek yolu olarak adlandırılan tarihi ticaret yolları yapılmıştır. çin'den başlayarak orta asya ve anadolu'dan geçen ipek yolu, istanbul'da birleşir ve avrupa'nın içlerine kadar uzanır. anadolu ipek yolu'nun avrupa'ya açılan kapısı olmuştur. ortaçağ'da ipek yolu antakya'dan başlayıp, gaziantep'ten geçerek iran ve afganistan'ın kuzeyinde pamir ovası'na kadar uzanmaktaydı. Bir ticaret yolu olmasının yanında değişik kültürlerin birbirleriyle buluşmasına da aracılık eden ipek yolu Anadolu'da Güneydoğu Bölgesi'nde bulunan Gaziantep ve Malatya'yı geçip, Trakya üzerinden ve Ege kıyılarında izmir, Karadeniz'de Trabzon ve Sinop, Akdeniz'de ise Alanya ve Antalya gibi önemli limanlar üzerinden Avrupa'ya ulaşırdı.
    (02.05.2006 11:55)

kitaro

    aslı adı masanori takahashi olan japon müzisyen. 4 şubat 1953'te japonya'da dünyaya gelen kitaro, müzikal ilgi ve becerisini kendi çabalarıyla geliştirmiş, meditasyon müzikleri yapan fumio miyashita ile tanışması müziğe bakış açısını değiştirmiştir. fumio miyashita ile çıktıkları dünya turunun almanya durağında tanıştığı klaus schulze vasıtasıyla synthesizer ile tanışmıştır. Müzikal çalışmaları 1980'li yılların başında şekillenmeye ve ruhsallık anlayışını yansıtmaya başladığı görülmektedir. Nota bilgisi olmadığından dolayı kendi tarzını kendisi yaratmıştır. TRT'de 80'li yıllarda gösterilen unutulmaz belgesel ipek Yolu 'nun hafızalarda yer etmiş melodisi yine kitaro'ya aittir.
    (02.05.2006 11:40)

harc muafiyet belgesi

    yurt dışına çıkışlarda harç ödememek için ibraz edilen belgeye verilen addır. belgeyi firma adına temin edebilmek için gerekenler nüfus cüzdanı fotokopisi, şirket imza sirküleri, kişisel bilgileri içerir dilekçe ve ssk işe giriş bildirgesidir. yenibosna'dan bir iş günü içerisinde alınabilmektedir.
    (28.04.2006 15:49)

ziya şengül

    enteresan yorumlarıyla gönlümüzde taht kuran asabi futbol yorumcusu ve fenerbahçeli eski futbolcu. futbol yorumu haricinde adnan aybaba ve ahmet çakar'la yaptığı düellolar unutulmaz niteliktedir. canlı yayında olmasına aldırmadan karşısındakilere bağırır, kalem ve bardak fırlatır, 'uykum geldi, çok geç oldu, program ne zaman bitecek?' gibi sorular yöneltir, tehdit eder. bazen fena halde güldürüyor sağolsun.
    (28.04.2006 10:41)

lilith

    musevilik ve hıristiyanlık inançlarında adem'in ilk karısıdır.tevrat ın ilk bölümü olan 'yaratılış' bölümünün birinci babında adem ile beraber bir dişi yaradıldığı, ikinci bölümde ise adem in kaburga kemiğinden bir dişi yaratıldığı yazılır. tevrat ta açıkça yer almamamsına rağmen, bir çok musevi dini kaynağı ikinci bölümde sözü geçen dişinin adem in ikinici karısı olduğuna, birinci bölümdekinin de ilk karısı lilith olduğuna inanırlar.inanışa göre lilith, adem ile aynı anda ve aynı şartlarda yaratıldığı için adem ile eşit olduğu görüşündedir.(tarihin ilk feministi) bu sebeple de adem e tabi olmayı şiddetle red eder. tanrı'ya asi olur ve cennetten uzaklaştırılır. bundan sonra tanrı adem in kaburga kemiğinden havva yı yaratır. havva erkeğinin bir parçası olarak yaratıldığından dolayı ona tabi olur. adem ile havva ilk günahı işletyip cennetten kovulduktan sonra lilith bunu kıskanır ve bundan sonra adem oğullarından doğacak her bebeği öldürmeye yemin eder. inanışa göre bir ifrit haline gelen lilith gece hava karardıktan sonra yeni doğum yapmış insanların evine girerek lohusa kadınların bebeklerini boğmaktadır. bu sebeple günümüzde bazı museviler arasında bir adet olarak lohusa kadın akşamları evde yalnız bırakılmaz ve akşamları çamaşır ipinde çocuk bezi bırakılmaz, çünkü bunu gören lilith in o evde çocuk olduğunu anlamasından endişe edilir.

    (28.04.2006 10:07)

sayfa: 1-2-3-4-5

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.