eski mısır resmi

    mısır resmi, genellikle kabartma şeklinde yapılmıştır. saray, tapınak ve mezar duvarları, daha çok kabartma tarzı resimlerle süslenmiştir. daha çok alçak kabartma tekniğinin kullanıldığı bu tasvirlerde, dini inançların işlendiği sahneler sıklıkla göze çarpar. firavun resimleri, kazanılan zaferlerin anlatıldığı savaş sahneleri ya da gündelik hayatı betimleyen resimlerin dışında, tanrıları ve ölüler ülkesini, anlatan resimlerle mitoloji doğrudan resmin konusu olmuştur. mısır resminde gerçeklik duygusu, gelenek haline gelmiş stilizasyonlarla örtülmüştür. İnsan figürlerinde bacaklar, kollar ve yüzün profilden, vücudun üst kısmı ve gözlerin cepheden bir duruşla betimlenmesi, bu stilizasyonun özelliğidir. perspektifin yokluğu da mısır resminin bir diğer özelliğidir. alışık olduğumuz resimde perspektif yardımıyla bir mekan içine yerleştirilen figürler, mısır resminde belli bir bakış açısıdan faydalanılarak yerleştirilme yerine aynı uzaklıktaymış izlenimi verir. mısır resminde kullanılan bu perspektif yokluğu ve stilizasyonlar, bakan göz karşısında hemen kendini belli eder ve kişiliğini ortaya koyar.
    (23.10.2007 22:58)

iştar

    babil'de aşk ve zafer tanrıçasıdır. babilliler, aslan simgeli tanrıça İştar'ın onlara şan ve zafer vereceğine inanırlardı . tanrıça İştar, babillilerin aşk, savaş, bereket ve doğurganlık tanrıçası olduğu gibi aynı zamanda cennetin sahibesi ve ordunun da koruyucusuydu. venüs gezegeniyle özdeş tutuluyordu. babil'deki İştar tören yolu kabartmaları, bu tanrıçanın simgesi olan aslanlarla süslüydü.
    (23.10.2007 22:54)

jupiter

    jupiter, roma inancına göre baş tanrıydı. kökeni olarak yunan tanrısı zeus gösterilebilir. efsaneye göre saturnus ile rhea’nın oğludur. yağmur, şimşek ve yıldırımları içeren gökyüzünü kontrol ederdi. jupiter’e bir çok şekilde ibadet edilirdi ve çeşitli sıfatları vardı.bunlar; jupiter optimus maximus (kusursuz büyük jupiter), jupiter latiaris, jupiter stator (düşmanları durduran jupiter), jupiter tonans (gürleyen jupiter), jupiter feretius, jupiter fulgur (Şimşek, yıldırım jupiter) ve jupiter pistor (fırıncıların koruyucusu olan jupiter)’dur. jupiter inancı, roma kültürünün egemen olduğu tüm akdeniz çevresinde kendisine yer bulmuştur.
    (23.10.2007 22:49)

duccio

    tam adı duccio di buoninsegna olan ve gotik sanata ait eserler vermiş İtalyan sanatçıdır. Özellikle siena katedrali için yaptığı, İsa ve meryem'in hayatını anlatan la maesta adlı paneller bütünüyle ünlenmiştir. duccio, siena katedrali resimlerinde, vermeye başladığı hacim duygusuyla kendinden öncekilerden ayrılmıştır. resimlerinde, vücut öğelerindeki ve elbise kıvrımlarındaki boyut kazanımı, döneminde başlangıç niteliğindeydi. ayrıca yüzdeki ifadeler de kendinden önceki dönemlere oranla oldukça başarılı bir biçimde yaşanılan duyguları aktarmıştır. gotik dönemin yüzeyi temel alan, hacimden özellikle kaçınan resmi, duccio ile birlikte yeni bir döneme girmiştir.
    (23.10.2007 22:29)

ian curtis

    joy division'un mükemmel bir sese sahip merhum solisti. yaşadığı epilepsi nöbetlerinin eşliğindeki yaşamı kısa sürmüş fakat o, bunu da lehine çevirmeyi bilmiş, birbirinden güzel şarkılar ortaya çıkarmıştır. söylediği şarkıların sözlerinde yaşadıklarının ve depresif ruh halinin damgası vardır adeta. genç yaşta hayatına son vermesine rağmen muhteşem eserleri vardır.
    (23.10.2007 18:59)

joy division

    ian curtis'in mükemmel sesi ve yazdığı sözlerle efsaneleşmiş müzik grubudur. cutis'in intiharı sonucunda ismi değişmiş, new order'a dönüşmüştür. en bilinen ve sevilen parçalarına örnek olarak transmission, the eternal, love will tears us apart, she's lost control verilebilir.
    (22.10.2007 22:40)

ramayana

    bhagavadgita ile birlikte en çok bilinen hint destanıdır. yedi bölümden oluşur. bu bölümler; bala kanda, ayodhya kanda, aranya kanda, kishkindha kanda, sundara kanda, yuddha kanda ve uttara kanda'dır. destan rama'nın doğumunun ve öncesinin olağaüstülükleri ile başlar. daha sonra eşi sita ile evlendirilişi, ormana sürgüne gidişi, eşini destanın kötü karakteri ravana'nın elinden kurtarışı gibi dönemleri işler. hint mitolojisine ait bir çok tipik motifi bünyesinde barındırır. defalarca okunmaya değer bir eserdir.
    (22.10.2007 22:29)

helenistik dönem

    helenistik dönemde sanatta da büyük gelişmeler olmuştur.klasik grek üslubunun yerinde aşırı süslü ve gösterişli bir sanat doğmuştur. klasik güzellik anlayışının yerine kişisel ifadeler önem kazanmaya başlamıştır. helenistik heykelde gençlik, güzellik ve sağlıktan doğan kusursuzluk önemli değildir. bunun yerine insanın çeşitli dönemlerindeki durumları ve ruhsal ifadeleri değer kazanır. yaşlı, genç, güzel, çirkin ya da acı çeken insan ifadeleri sıklıkla işlenmiştir. İdeal birimler yerine karakterleri belirten özellikler yer almıştır. bunun ana nedeni, krallara ait betimlemelerin tanrısal özellik taşımamasıdır. tanrısal ifadelerdeki idealizm bu nedenle yerini kişisel özelliklere bırakmıştır. Önce krallar, sonra da sıradan insanlar bu farklılıklarla betimlenmiştir. helenistik dönemin karakteristiği olan stoa görüşüne göre insanın bağımsızlığına önem verilir. doğaya uygun yaşama ve doğal olma esastır. bu nedenle kişisel farklılıklar sıkça işlenmiştir. ayrıca bu dönemde epikuros un felsefesi de döneme damgasını vurmuştur. bu felsefeye göre kişinin mutluluğuna önem verildiği görülmüştür. kişiyi mutluluğa götüren unsurlar incelenmiş ve sanat da bu yönde şeklini bulmuştur. gelişen bireyci felsefeler ışığında, insanın tanrı ve kral karşısında değeri artmıştır, insani özellikler sanat eserinin önemli bir konusu olmuştur.
    (22.10.2007 22:11)

epilepsi

    sanatçı ve kralların hsatalığı olarak da bilinir. gerçekten de bir çok ünlü sanatçı veya yönetici bu hastalığı ya da nöbetlerinden birini yaşamıştır. beynin geçirdiği düzensiz elektrik aktivitesiyle dehanın açığa çıktığı da düşünülebilir. Üzerinde hastalık mı yaradılış mı tartışması yapıladursun, bu hastalık çoğunlukla nedensizdir. tedavi ise ayrı bir süreçtir. doktorların dediği gibi epilepsinin türüne bağlıdır bu tedavi. yine de her şart altında tedavisi zor ve masraflıdır. aslında tek sorun bu da değildir. yurtdışından getirilen birçok ilacın pahalı olması, sözkonusu ilaçların bünyeye verdiği tahribatın yanında genelde devede kulak gibi kalır. bu ilaçlar çoğunlukla uyutan ve depresif yapan ilaçlardır.
    (22.10.2007 21:18)

erdek

    erdek'in merkezinden çok, kapıdağ yarımadası'nın kuzeyine giden yoldaki koylar güzeldir. ocaklar, narlı, İlhanköy ve özellikle büyükova bunlardan bazılarıdır. sahilden giderken insana cenneteymiş gibi bir izlenim uyandıran deniz, işte buralarda girilmeye değerdir. yazın en sıcak günlerinde buraları serinliği ve güzelliğiyle cankurtaran gibidir adeta.
    (22.10.2007 21:10)

william blake

    romantizm akımının peygamberi olarak da nitelendirilen, gerçekten de şiir ve gravürlerine aktardığı dünya görüşü ile bu sıfatı hakkıyla taşıyabilecek bir sanatçıdır. yaptığı gravürler ile romantizm'in diğer sanatçılarından farklı özellikler gösterir. İngiliz romantikleri arasında işlediği konular baz alındığında en çok henry fuseli (heinrich füssli) ile benzerlik gösterir.
    (22.10.2007 20:54)

caravaggio

    tam adı ile michelangelo merisi da caravaggio'dur. barok ışıklarını en güzel kullanan ressamlardandır. gerçekçi yaklaşımı ile resimde ve döneminin siyasi koşulları arasında kendi adıyla anılan bir ekol oluşturmayı başarmıştır. klasik barok resminin ışığı baz alarak renkleri ona göre ayarlamaya yakın olması ve bunun sonucu gölgelerin oluşumu caravaggio'nun resminin temel özelliklerindendir. caravaggio, özellikle kiliseler için yaptığı resimlerde, azizleri ve kutsal kişileri adeta sokağa indirmiştir. bu yorumları ile çok tepki gören ressam,genç yaşta ölmüş olmasına rağmen barok dönem ait en güzel örnekleri vermiştir.
    (22.10.2007 20:43)

kova burcu

    İnsanüstü bir insan sevgisine sahip, bu hümanizmin gerektirdiği bütün savaşlara girmeye hazır burçtur kova. adalet kavramı bu düşüncesiyle paralel yürür. İnsan kayırmaz, kayıranı da sevmez zaten. Özgürdür, bazen sadece görüntüden ibaret olsa da kendine güvenir. düşünce çabuk kalkar, yara alınca incinir fakat toparlanmayı bilir. romantiklikten gerçekten uzaktır ama bu onu duygusuz yapmaz. soğuk görüntünün ardında nasıl bir dünyanın bulunduğunu tahmin edemeyenler içindir bu kovaya has soğuk duruş. yeteneklerinin çokluğuyla insanlığın içinde olmazsa olmaz bir kişiliktir kova. sayılamayacak kadar güzel özelliklerinin arasında özgür iradeye saygı duyması kanımca en iyi olanıdır.
    (22.10.2007 20:34)

kedi

    dünyanın en zarif, göz zevkine hitap eden, fizik harikası ve özgür hayvanıdır. sanatçıların en beğendiği modellerdendir. başına buyruk yaradılışlarıyla insana beraber yaşama sanatını öğretir bu canlılar. sevimlidir. onunla konuşursunuz, gözlerinizin içine bakar ve hafifçe kısar onları. anlarsınız onun da sizi anladığını. ne var ki cevap veremez, yine de konuştu konuşacaktır sanki.
    (22.10.2007 20:25)

rivotril

    Çoğu zaman yanında alındığı ilaçla birlikte bunyeye verecegi tepki degisebilen, yine de her sekilde kullananlara ilk zamanlarda feci bir uyku hali veren epilepsi ilacı. yeşil receteyle satılır.
    (22.10.2007 20:19)

sayfa: 1...-15-16-17

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.