nordic d" />

cennet

  1. pagan ya da ilahi tüm dinlerin ortak noktalarından biri. din ve/veya din sahibince "vaad edilen topraklar ". ölüm sonrası o dinin mensuplarınca toplanılacak ve o dinin yolundan gidenlerin mükafatlarını alacaklarına inanılan mekan.

    nordic dinlerde ( kuzey avrupa ) valhala, ibrahimi dinlerde " cennet / eden / aden" , pagan dinlerinde ise "öte alem" olarak adlandırılan ve din mensuplarına dünyadaki davranışlarına göre sunulması vaad edilen yer.

    alternatifi olarak "cehennem" mekanı bulunmaktadır. ancak teologistler ( ilahıyatcılar yerine din bilimciler olarak algılanması daha doğru olur ) bu iki kavramın zıt olup olmadığı yönünde birlik içinde değillerdir. o yüzden zıt yerine "karşıtı" cehennemdir demek daha doğru olur.

    musevilikte üstünde hemen hiçgörüş bildirilmezken isevilikte ve müslümanlıkta ayrıntılı denilecek şekilde tasvir edilmiştir. pagan inançlarından biri olan nordic dinlerde sadece savaşta ölenlerin gidecekleri bir tür " demirhane / at harası " şeklinde anlatılmışken islamda sulak,iklimi mükemmel, bol yiyecekli bir mekan olan olarak tasvir edilmiştir.

    antik mısır kayıtlarında aden, fiziki bir mekan ismi olarak karşımıza çıkmaktadır. şu an kuveyt'in güney doğusunda yer alan ve sulak,iklimi mükemmel, kıtlık çekilmeyen bir adaya aden ismi yaklaşık 6000 yıl önce verilmiştir. musa'nın belki de vaad ettiği topraklar için 40 yıl çölde dolaşması bu cenneti bulmak içindir diye düşünülmektedir.

    islam inancında tüm inananların eninde sonunda cennete kavuşacakları müjdelenmiştir. isevilerde ise cennete sadece isa'ya biat edenler kabul edilecektir.

    cennet bir çok esere konu olmuş ve insanlığın zihnini yaradılıştan beri meşgul etmektedir. yukarıdaki tanımlar içinde yer alan yunus'un dörtlüğü belki de cennet üstüne yazılmış en güzel tanımlardan biridir.


    (#31857) kont dracula|25.08.2006 08:25|