resmi bayram kutlamaları

  1. 23 nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
    19 mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
    30 ağustos Zafer Bayramı
    29 ekim Cumhuriyet Bayramı

    olmak üzere 4 resmi bayram vardır ülkemizde. gerçekten tarihimiz açısından çok önemli gün ve tarihlerde meydana gelmiş olayların yıl dönümü olmaları ve gençler gibi, çocuklar gibi, Atatürk gibi adandıkları kişilerle anlamları daha da artan kutlu günlerdir, her sene de kutlanmalıdır en içten şekilde. ama nasıl?

    sorun da burada işte. yeni yapılan düzenlemelerden anlaşılıyor ki kutlamalara köklü değişiklikler getiriliyor.

    bu ne anlama geliyor? Atatürk, Türkiye, cumhuriyet elden gidiyor mu?

    bir kısım panik insanlara bakılırsa evet. statta gençler komik taytlar içerisinde gezmediği için milli değerlerimizin de sarsılacağı inancını taşıyorlar. kendilerine de düşüncelerine de saygı duyuyorum endişelerini de anlıyorum fakat memleket elden gitti modunda verdikleri mesajları, ben size dememiş miydim tavırlarının pek de mantıklı olmadığını düşünüyorum, öğrencilik hayatında bayramlarla, hazırlık çalışmalarıyla, zahmet ve sonuçlarla defalarca karşılaşmış standart bir öğrenci olaraktan.

    öğrenciyken inşallah bu sene bizim sınıfı seçmezler törenlere diye düşünürdük, seçilenler üzülürken, seçilmeyenler sevinir dala geçerdi. güneşin yağmurun karın altında bir sürü provalar, gereksiz fırça yemeler, sonrasında herkesin ayrı telden çaldığı başarısız gösteriler. yorgunluğu, o kötü kıyafetlerle hele bayram sonrası şehir içinde dolaşarak eve gitme kısmı, güneş varsa kızarmış bir surat, yağmur varsa sırılsıklam olmuş bir halde... bir de talimatlar vardır, kimse eldiven ya da bere takmasın gibi. tamam takmayalım da hava buz. kaç 23 nisan da ertelendi zaten soğuktan ve yağışlardan dolayı. 19 mayıs ise aşırı güneş ve yorgunluk demek.

    yani çocuksun, atatürk sana armağan etmiş bayramı, sen statta perişanlık çekmekle meşgulsün. gençsin, senin günün olması gerekirken altında beyaz taytınla arkadaşlarının dalga konusu oluyorsun.

    bizim sınıf hep şanslı olandı. 23 nisan a da 19 mayısa da o kıyafetlerle hiç katılmadık. herkes bize özenirdi ama biz de yürüyüş kısmında yer aldık tabi ki.

    velhasıl sözün özü çocukların sıkıldığı yorulduğu, gençlerin eğlenemediği bir kutlama anlayışı, o kadar çabaya rağmen estetik bile olmayan gösteriler. stada da 1 kere gidip izledim sonra da gitmedim.

    23 nisan büyük adamların küçük robot çocukları izlediği bir gün olmamalı, keza 19 mayıs da aynı şekilde. tüller, borular sağa sola basit hareketler...

    mesela bir dünya kupası açılış törenleri gibi profesyonel ekiplerce kareografisi hazırlanmış müthiş bir gösteri yapılabilir bunun yerine. tarihi anlatan, kahramanımız Atatürk'ü anlatan bilmeyenlere öğreten, tanıtan, en azından merak ettiren, keyif aldıran, bayramda tüm vatandaşların yüzünün gülmesini sağlayan kutlamalar ve organizasyonlar. umarım bu tip bayram gününün anlamını tüm vatandaşlara hatırlatan organizasyonlarla değiştirilir saçma ve faydasız stadyum gösterileri.

    edit: gereksiz uzunlukta yazmam yetmezmiş gibi bir de ekleme yapma ihtiyacı hissettim. cumhuriyet elden gidiyor nidaları atanlara sormak lazım en son ne zaman resmi bir bayramda aktif olarak bir kutlamada yer aldınız. stadyumdan izlemek, gönüllü olarak orada bulunmak gibi. 12 milyonluk istanbul da bile maksimum 100.000 kişi bire bir bu organizasyonun içinde ya da kenarındadır. yüzde 1 bile değildir. demek istediklerimin en en en özeti: bu anlamlı günler kutlansın, ama çok daha anlamlı, mantıklı ve akılda kalıcı şekilde. saygılar.
    (#312216) baptista|15.01.2012 13:48|