vampircik türk mimarisi tematiği

  1. Türk mimarisi ile Osmanlı mimarisini ayırmak gerekir. Neticede bu mirası devralan bizler olduğumuz için, bizim mimarimiz de diyebiliriz. Akademik olarak nasıl bir ayrım vardır bilmiyorum tabi. Osmanlı mimarisi, kökeni genelde Türk olmayıp müslüman olan çoğunluğun yaptığı ve temelini İslami öğelerden alan mimaridir. Türkler yörük olmaları dolayısıyla yerleşik hayata geçmekte geciktikleri için ancak Selçuklu ve Osmanlı'nın yükselme döneminde eserler vermeye başlamışlardır.

    Türkiye'de değil şu anda balkanlarda (yunanistan ve on iki ada dahil) bir çok tahrip edilmiş esere rağmen ciddi bir zenginlik vardır. Zaten Osmanlı hükümdarları bile tahta çıkışlarının belirli periyotlarında şehirlere saat kuleleri yapmışlardır. Bugün bile birçok şehirde veya ilçede gördüğümüz saat kuleleri padişahların yaptırdığı saat kuleleridir. Neticede Atlas dergisinin sadece İstanbul'da bulunan mimar sinan eserleri için hazırladığı gezi planında 3-4 gün sürecek bir güzergah ve plan bulunur. DÜşünün bir de bunun Osmanlı eserleri için olanını. Bosna, Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Suriye, Kırım, Mısır, Filistin ve daha onlarca ülkede bu eserler malesef tarih şuuru sıfırın altında gençlerimiz tarafından değersiz addediliyor. Bugün bile Mescid-i Nebevi'de ve Mescid-i Haram'da Osmanlı döneminden kalma revaklar pırıl pırıl parlıyor.Bizler Kemerde ki heykelin derdine düşeduralım, yurdum gençleri bu eserlerin varlığını bilmek bir kenara, bu eserlerin varlığından dahi rahatsız oluyor.
    Üsküdarda ki eserlerden bazılarını yazmış olayım şimdilik:

    (bkz: Nurbanu Sultan Valide-i Atik Camii)
    (bkz: Beylerbeyi Sarayı)
    (bkz: Adile Sultan Kasrı)
    (bkz: Abdülaziz Av Köşkü)
    (bkz: III. Ahmet Çeşmesi)
    (bkz: Çamlıca Kasrı)
    (bkz: Ahmediye Külliyesi)
    (bkz: Mihrimah Sultan Camii)
    (bkz: Şemsi Paşa Camii)
    (bkz: Ayazma Camii)
    (bkz: Valide Sultan Camii)
    (bkz: Çinili Camii)
    (bkz: Aziz Mahmudu Hüdayi Camii)

    ek olarak:

    (bkz: Mostar köprüsü)
    (bkz: cisr-i hamidi)


    Edit: İslami öğelerle dertleri olan insanlar için söylemek lazım.. Kimse Osmanlılar mimarlık sanatını kendileri keşfetti demiyor burada. Elbette hristiyan veya pagan veya fars veya arap gibi farklı kültürlerin etkisi olacak ve oldu bunu kimse inkar etmiyor. Fakat mantık olarak Türk ve Osmanlı mimarisi farklı olmalıdır. Çünkü Osmanlı devletindeki mimarların içerisinde çok farklı etnik kimliğe sahip insanlar mevcuttu ve Osmanlı Devletinin ana hedefi İslami bir birlik sağlamaktı. Dolayısıyla yapılan eserler ve oluşturulan mimari tarz İslami oluyor. Yapılan köprülere de çeşmelere de baktığınızda Avrupa değil Doğu mimarisi ve İslami tarz yapıları anlıyorsunuz. Evde sadece Osmanlı minber süsleme sanatı üzerine kitap var, şimdi hayatında minber görmemiş adam tabii ki ama o şöyleydi böyleydi diyebiliyor. Neyse. . Avrupa'da ki kiliselere köprülere, tarihi yapılara bakın sonra Osmanlı yapılarına bakın, aradaki on farkı bulun..
    (#241092) agacsakal|28.04.2009 00:46|