staphylococcus aureus

  1. Hemen tıbbi yönden de inceleyelim**

    Öncelikle staf* gram + koktur ve mikroskop altında üzüm salkımı şeklinde görülür. İnsanda çeşitli hastalıklarda rol oynayabilir.

    Deri ve mukozada rastlanan abse gibi bir çok lezyonda en sık görülen bakterilerdendir. Yenidoğanlarda görülen haşlanmış deri sendromu, toksik şok sendromundan da sorumludur.

    Ama neden olduğu en önemli sorunlar arasında sepsis ve endokardit gelmektedir. Bunların bu kadar önemli olmasının nedeni kısa sürede ölüme götürebilmeleridir.

    Besin zehirlenmesi yönünden incelersek, çok kısa sürede semptomlar görülmeye başlar. Vücuda alınmasını takiben 0-6 saat içinde kusmayla başlayan belirtiler ortaya çıkar. Bu bakterinin enterotoksini ısıya dirençlidir ve %10 NaCl kadar yoğun tuzlu gıdalarda bile üreyebilir. Sıklıkla mayonez, krema gibi besinlerde görülür.

    Ayrıca staflarda antibiyotik direnci çağımızda çok önemli bir sorun haline gelmiştir. Özellikle metisiline dirençli olanlarda tedavi edici antibiyotik türleri bir noktadan sonra gittikçe azalmakta ve alternatif azlığı hastayı ölüme götürebilmektedir.

    Bu bakteriye taşıyıcı olma halinde deri kıvrımları ve burunda rastlanabilir. Taşıyıcılık genelde diabet, allerji hastaları, diyaliz hastaları, HIV (+) olgularda sıktır.

    Özellikle metisiline dirençli staf ın hastane enfeksiyonları ve salgınlara neden olmasından ötürü, sağlık çalışanlarında burun taşıyıcılığı araştırılması, son dönemlerde gündeme gelmekte..*
    (#227535) feeling the blanks|09.01.2009 06:21|