bilardo

  1. aslında herkesin oynaması gereken kafa dağıtmak ve keyifli zaman geçirmek için ideal spor. bağımlılık yapar hele de bu konuda biraz yeteğiniz varsa. beceremeyenler* pek sevemez bu sporu. kıskanırlar iyi oynayanları. belki birazda karizmatik erkeğin sporu olarak ünlenmesinden ötürüdür bu kıskanmalarının sebebi. bilardo sporunda belki bir çok oynayanın haberdar olmadığı ama önemli olan bazı kavramlar vardır. biraz bahsetmek gerekirse:

    ıstaka: esas ismi isteka olmasına rağmen genelde ıstaka olarak telaffuz edilir. bilardoda vuruş topunuza düzgün olarak vurmanızı sağlayan ahşaptan yapılmış sopadır. amerikan bilardoda ve 3 top bilardoda ayrı ayrı kullanılmak üzere farklı çeşitleri vardır.

    vuruş topu: ıstakayla vuracağımız topun ismidir. cepli bilardo oyunlarında her oyuncu için aynı olmakla birlikte 3 top ve 3 bant oyunlarında beyaz renkli top bir oyuncunun sarı renkli olanı ise diğer oyuncunundur.

    çuha: bilardo masasında mermer zeminin üstüne kaplanan kumaş kaplamadır. pahalıdır. pike çekip delmemek gerektir*.

    bant: bilardo masasının genelde kauçuktan imal edilmiş kenar kısımlarına verilen addır. oyun bantlar içinde oynanır. ama bazı maharetli arkadaşlar topları uçurarak oyun alanını genişletmek isterler.

    tebeşir: esas ismi somakidir. bir çeşit mermerden yapılır. topun çıtlamasını engellemek için ıstakanın ucuna sürülür. ayrıca falsolu vuruşlar öncesi illaki kullanmak elzemdir. farkında olmazsanız yüzünüzü gözünüzü de tebeşirlersiniz.

    çıtlama: bilardoda düzgün yapılamayan vuruşlarda olur genellikle. vuruş topuna ıstakayla vurulurken gerekenden fazla ıstakayı savurma yada yetersiz tebeşir kullanılması sonucu olur genellikle.

    sote: bir diğer adı sotadır. bilardoda kek sayılar için kullanılır. toplar öyle bir dizilir ki o tür sayıları olağan bir durumda herkes alabilirse öyle durumlara sote denir. güzeldir. usta bir oyuncu ardı ardına sayıları alabilir özellikle de bazı tür sote durumlarında.

    karot: sotenin aksine zor sayılar için kullanılır. duvar karotu, boy karotu gibi durumları vardır. en zor olan karot durumları genellikle topların birbirine en uzak olduğu durumdur*.

    brikol: vuruş topunu direk hedef topa yollamak yerine bantları kullanarak oynandığı durumdur. 3 bant bilardo da kullanılması elzemdir.

    tek ıstaka: bilardoda oyuncunun kendisine sıra geldikten sonra rakip oyuncuya sırayı verene kadar ardı ardına aldığı başarılı sayıların ismidir. ''tek ıstakada 10 sayı çekmek'' gibi tabirlerle kullanılabilir. iyi oyuncular 3 top oyununda çok yapar tek ıstakayı.

    aç-kapa: bilardoda açılışı yapan oyuncunun rakibine fırsat vermeden seti bitirmesi halidir.

    safe: boş atış olarak da bilinir. rakibe sote durumlar bırakmamak için yapılır genellikle. bu hamleyi kullanan oyuncular genellikle karşılaşmayı kaybederler.

    bant atışı: ''aso atış'' olarak da bilinir. bilardoda açılış yapacak oyuncuyu belirlemek için yapılır. bant atışını kazanan oyuncu maça kimin başlayacağını belirler.

    mase: ıstakanın arkası kaldırılıp vuruş açısının arttırılarak topun sağ tarafına yada sol tarafına doğru yapılan vuruşlardır. top bu sayede gideceği noktaya kavisli olarak ilerler.

    pike: ıstakanın mase vuruşlarından daha dik olarak vuruş topuna vurulması halidir. top bu sayede daha fazla kavis alır ve daha fazla yön değiştirir. pike çekmek zor olduğu için artistik vuruş olarak kabul edilir. pike vuruşları beceriksiz ellerde çuhanın delinmesine sebep olabilir. bu yüzden pike çekmek tehlikeli ve pahalı bir zevktir.

    falsolu vuruş: topun dikey ekseninin sağına yada soluna yapılan vuruşlardır. topun dönerek ilerlemesini sağlar.

    jump atışı: topun alt kısmına sert bir şekilde vurularak oyununuza engel olan topların üstünden atlatılması halidir. zordur. genellikle bu vuruştan sonra top masanın üzerinde durmaz. uçarak masadan uzaklaşır.

    uzatma: orijinal ismi sticktir. masanın ulaşılması zor kısımlarında elimiz yerine kullanılan alettir. genellikle kısa boylu bilardocular tercih eder. zordur uzatmayı kullanmasını becerip sayı alması.

    kleps: vuruş topunun yatay ekseninin alt taraflarına yapılan vuruşlara denir. topun hedef topa çarptıktan sonra geri gelmesini sağlar. özellikle topa verilen falsodan sonra topun dönüşte gideceği yeri de iyi hesap etmek gerekir. o kadar zahmetiniz boşa gidebilir sonucunda. gayet zordur kleps vuruşu yapmak. hele de uzun mesafeli klepsler uzman eller gerektirir.

    sırt: vuruş topunun yatay ekseninin üst taraflarına yapılan vuruşlara denir. topun hedef topa çarptıktan sonra yoluna devam etmesini sağlar.
    (#214686) judas|19.09.2008 18:42|