beyin kanaması

  1. Bazen travmalar sonucunda bazen de yüksek tansiyon, güneş çarpması, kanama bozuklukları ya da beyin damarlarındaki anormallikler gibi başka nedenlerle oluşurlar. oluştukları yere göre de farklı isim alırlar.

    Kafatası kemiklerinine yapışan, beyne ve beyin omurilik sıvısına sınır oluşturan DURAMATER denen bir zar vardır. Bu zarın üstünde bulunan damarlar travma sonucunda kırılan veya çatlayan kafatası kemiklerinin zedelemesi ile kanama yapabilirler. Oluşan kanama duramater ile kafatası kemikleri arasında birikir ve beyinin sıkışmasına neden olur. Bu kanamalara EPİDURAL HEMATOM adı verilir. en acil mudahale edilmesi gereken kanamalar bunlardır.

    Şiddetli travmalarda beynin üzerindeki damarlar da yaralanırlar, bu damarlardan sızan kan duramater (Beyin zarı) altında birikerek yine beyinin sıkışmasına neden olur.Bu kanamalara SUBDURAL HEMATOM adı verilir.

    Bir de beynin üzerini örten çok ince bir zar olan araknoid zarın altına doğru da kanama olabilir. Bu tür kanamalara da SUBARAKNOİD KANAMA adı verildir ki bunlar daha çok travma dışı sebeplerle oluşur.

    herbiri çok yakın takip gerektirir, gerekirse cerrahi uygulanır, çoğu zaman da ilaç tedavisi yapılır.
    ne yazık ki bunlar başınıza geldiğinde, geride kalanın ne olduğunu görmek bazen aylar, bazen yılları alabilir.
    tüm bunlar olmadan da yaşama bakıp, içinde olmamızın ne büyük bir şans olduğunu düşünerek mutlu olmakla başlayabiliriz güne, belki de o zaman gereksiz polemiklerin keyifli anları zehirlemesine izin vermeyiz. ha tabii bazen bu polemikler beyin fırtınası yaratır, eğlencelidir, zihni açar o ayrı...:)
    denge derim, başka da birşey demem...

    PS: mesaj kaygılı değildi baştan, beni şartlar bu hale getirdi :)


    (#209037) bluevelvet|15.08.2008 20:38|