jaguar

  1. kedigiller familyasının panthera cinsinin dört büyük kedisinden biridir.diğer üç büyük kedi ise kaplan,aslan ve leopardır.
    batı yarım küre'nin en güçlü kedisidir.
    meksika'da,paraguay'ın güneyinde,orta amerika'da görülebilir.
    benekli kedi, fiziksel olarak daha çok leopara benzese de daha güçlü yapısı, davranışsal ve habitat özellikleri ile kaplana daha yakındır.
    ormanlık araziden açık araziye kadar çeşitli alanlarda yaşar.genelde su kenarlarında bulunur ve kaplanla birlikte yüzmekten hoşlanan kediler olarak bilinirler.
    genel olarak yalnız dolaşan, avını izleyip pusuya düşüren bir avcıdır ve avını seçerken fırsatçı davranır.
    ekosistemi dengelemek ve av türlerinin nüfuslarını kontrol altında tutmak konusunda önemli rol oynayan süper bir avcıdır.

    jaguar güçlü kaslara sahip bir hayvandır. vücut ölçüleri önemli değişiklikler gösterir. ağırlığı genellikle 56-96 kilogram arasında dolaşsa da 131-151 kilogram gelen daha iri jaguarlarla 36 kilogram gelen daha küçük jaguarlar da kaydedilmiştir. dişiler genelde erkeklerden daha küçüktür. kedinin boyu 162-183 cm arasında değişir ve bu boya kuyruk 75 santimetre daha ekler. omuz yükseklikleri 67-76 santimetre arasındadır.bölgeler ve habitatlar arasında boyut farklılıkları da ortaya çıkarılmıştır. kuzeyden güneye gidildikçe boyut büyür.

    kısa ve kalın bacak yapısı jaguarın iyi tırmanmasını, sürünerek ilerlemesini ve yüzmesini sağlar. kafa sağlamdır ve çene aşırı bir şekilde güçlüdür. jaguarların tüm kedigiller içinde en güçlü ve memeliler içinde de ikinci en güçlü çeneye sahip olduğu önerilmiştir. bu güçlülüğün nedeni jaguarların kaplumbağa kabuklarını bile delecek kadar güçlü olmak için adaptasyonudur.ve memeliler arasında sıradışı olan bir öldürme yöntemi kullanır. beyne ölümcül darbeyi indirmek için doğrudan avının kafatasını iki kulağının arasından ısırır.

    postu asıl sarımsı kahverengi renkteyse de kızıl-kahverengiden siyaha kadar çeşitlilik gösterir. kedinin kürkü cengel habitatında kamufle olabilmek için gül tarzı beneklerle kaplıdır.üstündeki benekler bir jaguardan diğerine farklılık gösterir, gül şeklindeki benekler farklı tipte bir ya da birkeç benek içerebilir. genellikle kafa ve boyundaki benekler dolu, boşluk olmayan beneklerdir. kuyruk bölgesinde de aynı şeklde olan benekler birleşerek bir kuşak haline gelir. göbek, boyunaltı ve ayakların dış yüzleri ile aşağı yanlar beyazdır.

    dişi jaguarlar cinsel olgunluğa yaklaşık iki yılda gelirken erkek jaguarlar üç ya da dört yıl sonra ulaşırlar. doğal ortamında kedinin yıl boyunca çiftleştiği sanılmaktadır ancak av arttığında doğumların sayısı da artış gösterir.esaret altındaki erkek jaguarlarda yapılan çalışma yıl boyunca çiftleşme varsayımını destekler.gözü kapalı doğan yavrular iki hafta sonra gözlerini açar. Üç ayda sütten kesilen yavrular anneleriyle birlikte ava çıkmadan önce altı aylık olana kadar inlerinen ayrılmaz.







    (#180774) red angel|19.03.2008 20:15|