curling

  1. bu spor olimpiyatlara ilk olarak 1924 yılında erkekler kategorisinde eklenmiş iskoçya kökenli bir oyundur. 16. yüzyılda, donmuş göller ve nehir yatakları üzerinde oynanmaktaydı. bilinen ilk curling taşları 16. yüzyılın ilk çeyreğinden ve iskoçya' nın stirling ve perth bölgesinden gelmektedir. ilk zamanlarda taşlar, nehir diplerinden çıkartılıyordu, böylece uzun süre suda kalmış, sürtünmesi azalmış, kaygan taşlar elde ediliyordu. 1600' lerden sonra tutacakları olan taşlar yapılmaya başlandı ve bu şekilde günümüze kadar gelindi.
    oyunun olimpiyatlara alınışı ise, belli standartlarının konması ve salon sporuna dönüştürülmesi ile gerçekleşti. günümüzde bu spor kapalı alanlardaki buz pistlerinde yapılmaktadır. olimpiyatlardaki şekliyle bu spor 4 kişilik 2 takımın mücadelesi şeklindedir. amaç, yaklaşık 20 kilolu taş kütlesine en başta bir hareket, itme vererk buz üstünde belirli bir mesafe uzaklıktaki içiçe çizilmiş halkalardan merkeze en yakın yerde durdurmaktır.
    her oyuncunun 2 yani toplamda her takımın 8' er taş hakkı vardır ve 10 elden oluşur. oyuncular, oyundan önce hangi sıra ile atışları yapacaklarını bildirmelidirler. bundan sonrası ise kişilerin konsantrasyonuna, mükemmel dikkat ve hissiyatlarına kalmıştır. atıcılar konumlarnın belirleyip taşa itmeyi verdikten sonra diğer oyuncular ellerindeki fırçalarla gerek buzun üstünü iyice temizleyerek kayganlık arttırırlar gerekse ilerleyen taşa yön verirler. daireler içinde merkeze en yakın ve en fazla taş bırakmak esas olduğu düşünülürse, ve sizden sonra atacak biri varsa, isterseniz o anda merkezde durmuş olsun taşınız, diğer takımın oyuncusu kendisininkini sizinkine çarptırarak hem merkezde konuşlanmış hem de sizin taşınızı belki dairelerin ötesine çıkarmış olur ki çarpma sonucunda dairelerin dışına çıkan taşlar elenmiş olur. bu şekilde toplam 16 (her iki takımın 8' er atışı) sonucunda sahada kalmış olan taşların konumları puanlandırılır.
    inanılmaz bir dikkat, oran ve hesap oyunudur. hareket yokmuş gibi gelse de insanların, oyuncuların özeni, dikkati insanı cezbedip seyrettirebilir hatta zevk de verir.
    (#17484) soulburn|19.06.2006 22:56|