perde takmak

  1. teoride perdeyi, üstündeki düğmeler aracılığıyla kornişe tutturma işlemi. pratikte ise, bundan çok daha fazlasıdır.

    1. perde ne zaman takılır?
    perde, yeni taşınılan evde, eğer halihazırda perde yoksa takılır. hafiften kirlenip evdeki anne kişisini işkillendirmeye başladığında yıkanmak suretiyle temizlendikten sonra ıslak ıslak* takılır. bir de miladı dolup değiştirildiğinde yepyeni, gıcır perdeler alındığında takılır.

    2. kimler perde takar?
    bunun en basit cevabı, evdeki en uzun boylu kişidir. çeşitliliğe göre gençler, erkekler, zayıflar tercih edilir.

    3. perde nasıl takılır?
    perde, üç aşamada takılır. birincisi, hazırlık safhasıdır. bu safhada yerden azami yükseklik sağlanır. koltuk, sandalye gibi cisimler kullanılması uygundur. eğer bunlar aracılığıyla kornişe ulaşılamıyorsa, masa, dolap gibi daha yüksek cisimler, veya sandalye + puf, koltuk + sehpa gibi akrobasik yetenek gerektiren diğerine oranla daha tehlikeli combolar yapılabilir. merdiven varsa -ki bu iş için en uygunudur- hiç bu tip atraksyonlara girmeden kafanız tavana çarpana dek yükselebilirsiniz.

    ikinci aşama, düğmeleri teker teker kornişe geçirme suretiyle perdeyi yerden yükseltme işlemidir. burada ilk olarak dikkat edilmesi gereken husus, perdenin önünün arkasının karışmamasıdır. yoksa tüm perdeyi çıkartıp yeniden takmanız gibi acı bir sonla karşılaşabilirsiniz. perdenin önünün oda kısmısına dönük olduğundan emin olduktan sonra, pozisyona göre sağ veya sol elle ilk düğme kornişe geçirilir. burada da önemli bir husus vardır ki, kornişte bir tek yuva yoktur. yuva sayısı, ikiden sekize kadar değişkenlik gösterebilir. dikkat edilmesi gereken, güneşliğin arkasına gelecek bir yuvaya takmak olacaktır. perdenin güneşliğin önünde durması gerektiği görüşü de mevcuttur. evin yetkili kişisinden ayrıntılı bilgi alınabilir.

    bir elinizle ilk düğmeyi takarken, boşta kalan elle de perdeyi havada tutmak gerekmektedir. zira perdenin ağırlığının -hele ki yeni yıkanmış nemli perdenin- bir düğmeye binmesi, elbette ki o düğmenin kopmasına sebep olacaktır. toplam düğme adedine göre ilk 5-10 düğme için bu uygulama geçerlidir. daha sonra perdeyi kendi haline bırakarak sağdan soldan tutunarak dengenizi sağlamaya yardımcı olabilirsiniz. böylece son düğme de yuvaya oturana kadar devam edersiniz. tabi arada toplanan perdeyi ileri doğru itmeniz gerekmektedir. bu işlem için bir yardımcı, perdeyi iticem diye düşmenize engel olabilir. durumunuz müsaitse arada el değiştirmekte fayda vardır zira kolunuzu uzun süre kalp hizasında yukarıda tutmanız önce beyazlamasına, sonra uyuşmasına sebep olur. çok nadir de olsa kangren vakalarına da rastlanmıştır. budan sonra perdenin kolayca kornişten çıkmaması için derekli teçhizat takılır.

    üçüncü aşama, henüz düşmediyseniz - zira kafayı uzun süre yukarı bakar şekilde tutmak baş dönmesine sebebiyet verebilmektedir- bulunduğunuz yükseklikten inme aşamasıdır. eğer altınızda merdiven, inmeniz de gayet kolay olacaktır. sandalye ve koltukta da inmek büyük problemlere yol açmamaktadır. masa ve dolap inişleri, birkaç deneyimden sonra sorunsuz gerçekleşebilmektedir. fakat combolu yüksekliklerde, en uygunu arkanıza bakmadan kendinizi yere atmanız olacaktır. zira cisimlerden tek tek inmeye çalışırsanız düşmeniz kaçınılmazdır.

    tüm bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra, dönüp eserinize gururla bakar, ve bir sonraki perdeyi takmak için yola çıkarsınız.

    notlar:
    1. bu tanım, yerinden çıkartılıp otura otura keyifle perde takılabilen hareketli kornişler hesaba katılmadan yazılmıştır.
    2. bu tanım, çift cam arasında tek düğmeyle kapatılıp açılabilen sahte perdeler de hesaba katılmadan yazılmıştır.
    3. bu tanım, gerçek perdeler için yazılmıştır. her düğmesinde emek olan, takılırken alınteri dökülmüş perdeler..

    kaynakça: kişisel deneyimler
    (#145290) halukumben|06.09.2007 12:39|