sigmund freud

  1. freud' a göre kişilik katmanları şunlardır:

    id kişiliğin en ilkel ve en az ulaşılabilir bölümüdür. id' in güçlü etkileri arasında cinsellik ve saldırganlık içgüdüleri gelir.
    id ile dış dünya arasında ego dengeyi sağlar. ego, id' in denetimsiz ve ısrarlı tutumlarının tersine, mantığı temsil eder. ego' da gerçeklik ilkesi hakimdir. ego aslında id' i engellemek için değil, onu en uygun biçimde doyuma ulaştırmak için çalışır.
    kişiliğin üçüncü parçası süperego' dur. süperego ilk çocukluk yıllarında, davranış kurallarının, ödüllerin ve cezaların sindirildiği bir sistem yoluyla ebeveyn tarafından öğretilmesi ile gelişir. freud süperego için, üst ben terimini kullanmıştır. süperego, ahlaki öğeler ve mükemmelliğe doğru bir çabanın savunuculuğunu temsil eder. davranışımızın doğruluğunu onaylayan içimizdeki ses gibidir, yani vicdandır.

    freud' da kolektif insan egosuna yönelik 3 büyük şok ise:

    1. dünya evrenin merkezinde değildir, güneş etrafında dönen pek çok gezegen vardır. (copernic)

    2. insanlar yaratılışları itibariyle ayrıcalıklarla donatılmış, kendine özgü, ayrı bir tür değildir. sadece hayatın daha düşük seviyelerinden gelişen yüksek düzeyli bir hayvan formu gösterirler. (charles darwin)

    3. biz hayatımızın rasyonel idarecileri değiliz, aksine farkında olmadığımız, bilinçaltı güçler tarafından kontrol ediliriz. (sigmund freud)

    freud' a göre insan, ego tatmini azamide tutmak için "savunma mekanizma" ları geliştirmiştir. bunlar:

    yalanlama, yön değiştirme, yansıtma, mantığa bürüme, karşıt tepki geliştirme, gerileme, bastırma, yüceltme


    (#13911) anne rice|27.05.2006 17:46|