bollywood

  1. bollywood günümüzün en büyük sinema endüstrisidir. mumbai ;eski adıyla bombay bollywoodun başkentidir.genellikle yapımlar aşk , aile ilişkileri , siyasi mevzuular , dini sorunlar ya da bunlara yakın şeylerle ilişkilidir.normal bir bollywood filmi asgari ikibuçuk saat azami üç buçuk saat sürer. bazen bu artabilir de ! belki bu size tuhaf gelebilir fakat bollywood için normaldir , çünkü filmde kahramanın çocukluğunu , gençliğe geçişini , gençliğini , yetişkinliğini ve yaşlılığını göreceksiniz. bu esnada sevilen kişinin de aynı zamanda büyüdüğünü ve birbirine benzer şeyler yaşadıklarını da. hindistan kültürel açıdan büyük bir zenginliğe sahip ve bu tüm filmlerde görülür. bollywood; kültürel ve mitolojik zenginliklerini bu filmlerde kullanır. danslar , dini ayinler ve pek çok ayrıntı bu zengin kaynaktan beslenirler.

    aile unsuru bollwood için vazgeçilmez bir noktadır . aileler geleneklere çok bağlıdırlar. kimi yapımlarda kahramanlar aşkla aile arasında kalır ve aileyi seçmek zorunda bırakılırlar , aradaki bağ öylesine kuvvetli işlenir. filmlerin ilerleyişi esnasında duygular genellikle danslarla ve şiirlerle anlatılır. dans ve müzik bollywodda çok önemlidir. bütün dans figürleri bizlere hoş bir şekilde aşkı , nefreti ya da bazen acıyı bazen üzüntüyü ya da şefkati anlatır.




    eğer bollywood hakkındaki sayısal gerçeklere bakacak olursak en ucuz bütçeli filmler için ayrılan miktarın -özellikle son dönemde - 10 milyon dolar olduğunu görürüz. bu miktar ülkemizde en pahalı filmler için kullanılan miktardır örneğin : gora. eğer bu filmlerin sadece hindistanda izlendiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz . bollywood yapımları hindistan'ın komşu ülkelerinde de izleniyor ; pakistan , filipinler , malezya , bangladeş , endonezya, singapur ve Çin'in büyük bir kesiminde. yalnızca hindistanı düşüdüğümüzde ise sadece bir sene içerisinde 2 milyar bilet satıldığını görüyoruz. inanılmaz bir rakam! her ne kadar kalabalık bir ülke olsa da bunu sadece nüfusla açıklayamayız pek tabii. Şu söylenenler bize hintlilerin sinema aşkını biraz anlatabilir, "hindistanlılar yemeden yaşayabilirler , ama sinemasız yaşamazlar."

    artık günümüzde bollywood dünya çapında 4 milyar insan gibi önemli bir kitleye hitap eden büyük bir sektör. geçmişte herhangi bir sokakta , sokaktan herhangi birileriyle filmlerin çekildiği dönemlerse artık geride kaldı. artık oyuncularının hollywood filmlerinde de rol aldığı bu dev sektör dünya sineması anlamında başarılı işlere imza atmaya başladı. Şüphesiz bunda hindistan halkının geleneklerine bağlılığı ve filmlerde bu hassasiyetlerin göz ardı edilmeyişinin de payı büyüktür. bir araştırma sonucunda da dediği gibi : "önümüzdeki elli yıl boyunca hindistan sinemalarına hollywood'un gelme olasılığı zor ."

    yeniden filmlere dönecek olursak en temel konunun aşk olmasının yanı sıra pakistan'la olan sorunlar , keşmir bölgesinin problemleri , din farklılıklarından doğan ayrılıklar , bir hindu ve müslüman'ın beraber olması ve bunun ekseninde dönen tartışmalar , siyasi sorunlar hint filmlerinin vazgeçilmez konularındandır. İyilerin kazandığı yeşilçam'dan alışık olduğumuz sonların yanı sıra sizi gözyaşlarına boğacak kadar da acımasız olabilir senaristler. doksanlar sonrası yapımlarda salt aşk konusu favori olmaktan çıktı ve konular genişletildi. bu bağlamda yapımlardaki danslar daha nitelikli oldu ve sayıları azaldı. doksan öncesi yapımlarda en sıradan bir olay için bile herhangi bir ritmle dans edilirken artık ünlü şarkıcıların filmler için yapmış oldukları özel bestelerin üzerine kaliteli koreografi ve özenli kıyafetlerle bollywood filmleri zenginleştirildi.





    tabii ki bollywood'un da yazılı olmayan kuralları var. Öncelikli olarak Hindistan halkının hassasiyetlerini göz önünde tutan senaristler ve yönetmenler bazı noktalarda hollywooda benzese de halen daha bunları koruyorlar. bunlardan en önemlisi cinselliğin gösterimi. bollywood filmlerinde cinselliğin öne çıkarılması halk tarafından hoş karşılanmadığı için bu tarz sahneler için danslar ya da imalar kullanılıyor. bu sahneler şiirsel bir anlatımla izleyiciye aktarılıyor. her ne kadar 2005 sonrası bu kural esnese de bir hint filminde açıktan işlenmiş bir cinsel sahne yok denilebilir.

    bir diğer kuralsa esas kişiler kavuşamasa dahi kötü adamın ortadan kalkması ya da film sonunda iyi birine dönüşmesi kuralı. bu kimi zaman filmin tamamının sonunda tatlıya bağlanması ya da kavuşamayan kahramanların seyirci üzerindeki üzerindeki olumsuz etkisi hafiflesin diye yapılan bir olaydır.

    elindekini kaybetme ve bu kayıp esnasında onun ne kadar değerli olduğunu fark etme de bollywoodun neredeyse her filminde karşımıza çıkan bir diğer olgusudur.

    bugün bollywood gittikçe genişleyen izleyici kitlesi, yükselen kalitesi , niceliğin değil niteliğin önem kazandığı yapımları ile dünya sinemasının en önemli yapı taşı haline geliyor. hollywood'un dünyaya yıllardır pompaladığı efektli , bol sevişmeli , şiddet dolu filmlerin yanında rengarenk keşfedilmeyi bekleyen bir dünya olarak parıldamakta !


    (#133262) mistaneek|02.08.2007 17:41|