diyafram nefesi

  1. nefes, sesin doğru bir şekilde kullanılmasını sağlayan en önemli unsurlardan biridir. 3 çeşit nefes vardır :

    - ciğer nefesi, -omuz ve göğüs nefesi( köprücük kemiği nefesi bi değişik biçimidir.), - diyafram nefesi.
    diyafram nefesi pek bilinmemesine rağmen sesle ilgili meslekleri yapan herkesin kullandığı önemli bir nefes türüdür. tiyatrocusundan, şancısına, üflemeli müzik aletlerini çalanlara kadar. nedendir peki? şundandır:

    omuz ve göğüs nefesinde, hava daha çok ciğerlerin üst tarafında toplanır. bu nefes genelde bedensel egzersizler için kullanılır. bu tür nefes kalbe fazla yük bindirdirir, ve göğüs boşluğunda ki salınımı etkiler dolayısıyla ses gücünü ve doğru kullanımını balyozlar, üstelik hiç birimiz bunu fark etmesekte oldukça yorucu bir nefes biçimidir..

    diyafram nefesi, yatmakta olan bir insanın doğal nefes alış biçimidir ancak ayağa kalkınca beceremeyiz, dolayısıyla bir tekniğe sahip olmak gereklidir. nefes alırken karnımızı dışarı doğru iteriz, nefes verirken de, karnımızı hafıfçe içeri doğru çekerek, diyaframımızı kullanmış oluruz..

    ne işime yarar?

    eğer tiyatroyla ve şarkı söylemekle ilgileniyorsanız ya da bi şeyleri üflüyorsanız, nefesinize istediğiniz şekilde yön verebilmenize yarar. bu nefes türü diğer nefesle oranla kalbe fazla yüklenmez, göğüs boşluğunda ki salınımı etkilemediği için nefesiniz üzerinde kontrol sahibi olursunuz, düzenli ve istediğiniz basınçta nefesi boşaltabilirsiniz.
    diyafram nefesinde alınan havanın hacmi diğer nefes türlerine daha fazladır. ne kadar fazla hava, o kadar fazla ses ve ses üzerinde kontrol demektir. uzun hava çekerken ve ya 1 sayfalık tirat okurken oldukça fazla işinizi görür, sesiniz çatallaşmaz, yüzünüz nefes yettirmek için kıpkırmızı kesilmez.

    yok mudur yan etkisi?

    valla egzersizleri sırasında acayip kafa yapar..
    (#113969) dawn|06.06.2007 17:08|