islam da kadın kavramı

  1. insanlık tarihi, adem ve havva ile veya diğer bir deyişler kadın ve erkekle başlayan bir tarihtir. içinde bulundukları yaşam mücedalesinde kadına nazaran daha etkin bir konuma geçen erkekler şayet adil olup, meseleyi adaletle değerlendirselerdi, insanlık tarihinde hem erkekler ve hemde kadınlar hakettikleri önemli ve saygın yeri alabileceklerdi.

    ancak böyle olmamıştır: fiziki boyuttaki mücadeleleri ile vücut yapıları daha da gelişen, kaba kuvvetleri daha da kabalaşan erkekler, aynı kabalıktaki bencillikleri ile kadınlara yaklaşıp , kadınları haketmedikleri bir konuma itmişlerdir. kadınlar; 3. ve4. sınıf canlılardır erkeklere nazaran. kadınlar ise bu durum karşısında çaresizlerdir.

    kaba kuvveti elinde bulunduran erkeklere karşı herhangi bir yaptırımları söz konusu değildir. güzel ve akıllı olan veya sıradan olmayan bazı yeteneklere sahip kadınlar ise; bu erkek zorbalığı karşısında kendilerini kurtarmak için, kendilerine özel ve rahat bir statü kazandırmak için uğraşmışlardır.

    netice olarak erkek zorbalığını dizginleyen, kadınlara hak ettikleri yeri veren yegane unsur; semavi dinler, bu dinlerin ilahi mesajları olmuştur. insanlık tarihinde kadınların kendilerine gelebildikleri, rahat bir nefes alabildikleri dönemler, ilahi mesajın gerçek aslı ile kabul ve tastik edildiği böyle dönemlerdir.

    tabiki bunlar da uzun ömürlü olmamış, tevil ve tahrif edilen semavi dinler, kadınlar ve kadın hakları konusunda da tahrif edilmişlerdir. bu tahrifatların en olumsuz yönü ise kadınlara din adına zulmedilmesi olmuştur. haksızlık ve zulümler allah'a isnat edilir olmuş ve özellikler tarafından tahrif edilen semavi kitaplarda, erkeklerin zulmünü destekleyen ifadeler yer almıştır. helaller ve haramlar konusunda kadın- erkek ayrımı yapılmış ve bütün bu safsatalar dine, yani allah'a nisbet edilmiştir.

    "bir de dediler ki: "bu hayvanların karınlarında olan, yalnızca bizim erkeklerimize aittir, eşlerimize ise haramdır. eğer o,ölü doğarsa onlar da bunda ortaktırlar. "allah, (bu) düzmelerinin cezasını verecektir. şüphesiz o, hüküm ve hikmet sahibi olan, bilendir." (en'am/139)

    batı dünyasın da ise yakın tarihe kadar kadın konusunda önemli bir değişiklik olmamıştır. yakın tarihe kadar kadınlara 2 inci, 3 üncü sınıf bir canlı, bir mal gözüyle bakan batı dünyası, amerika'nın keşfinden çok uzun yıllar sonra kadının da insan olduğunu keşfedebilmiştir. nitekim günümüzdeki modern kadın anlayışı, yakın tarihte insan olduğu anlaşılan lakin yanlış tanımlanan batı kadınının, aleyhinde restoreye uğramış son şeklidir.

    kadının toplumsal statüsü, 19. yy'daki sanayi devrimi ile değişmeye başlamıştır. bu zamana kadar sokak ve meydanlara davet edilmeyen kadınlar, sanayi devriminin yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde evlerinden çıkmaya seslerini duyurmaya başlamışlardır.

    meseleyi kendi dönemine ve dönemin gelişen şartlarına göre değerlendirdiğimiz zaman bu uyanışın kadınlardan değil, kadınları kullanmak isteyen dış çevrelerden kaynaklandığını görmemiz zor değildir. kadınları, kadın hakları adına sokaklara ve fabrikalara davet eden bu çevreler, hiç şüphesiz ki kadınlara bir değer verdikleri kadınları kadın olarak önemsedikleri için yapmamışlardır. bu çevreler için çok önemli olan sanayi ve teknolojinin yücelmesi, üretimin artması ve kapitalist kasaların dolmasıdır.

    evlerde oturan, ev ve aile işleriyle uğraşan, nafaka için kocasının eline bakan kadınlar, kapitalistler için bir hazır yiyicidir. kapitalistlerin üretimine hiçbir katkıları bulunmamasına rağmen, kapitalistlerin verdiği nafakayı yiyorlardır.

    böylelikle artık kadınlar artık yavaş yavaş evlerinden çıkıp fabrikalarada yer almaya başladılar. kadınların fabrikalarda ve değişik üretim sahalarında yer almaları, kapitalistler için iki önemli menfaat sağlamıştır. bunlardan birisi iş gücünün fazlalaşması, diğeri ise erkeğe rakip olarak çıkan ve daha ucuza çalışmaya talip olan kadının, erkeğin iş gücünün değerini düşürmesiydi.

    aslında bu nokta kadını özgürlük masallarıyla baltalayan kapitalist düzenin asıl amacı, tabiki sadece sanayi ve teknoloji için gerekli olan insan gücü bulmaktan ibaret değildi.onların bu özgür, kendi ayakları üzerinde duran kadın profilinin arkasında ailenin temelini oluşturan "kadın" profilini dejenere etmek dahada ilerde yok etmektir. * kaldıki günümüze bakıldığında geçmiş 1 yy da bu köhne zihniyetin nirvanaya ulaştığı görülecektir.

    kapitalistler tarafından bakıldığında kadın profili budur, itilen, kakılan, her türlü kullanılan, sömürülen insan.

    peki doğrunun, iyinin, adaletin dini islam insan olan kadını nereye oturtur? onu kategorize eder mi? değer verir mi? bunu anlayabilmek için 1400 yıl öncesine bir uzanıp kadının o durumunu tekrar bir gözden geçirmek gerekir. islam öncesi o cahiliye dönemine ( ki şu zamnla pek farkı yoktur) baktığımızda; kadinlar kabileler için bir utanç ve elem kaynaği kurtulunmasi gereken bir meta: diri diri toprağa gömülen insan; kadin: henüz olgunlaşmasına; kimi zaman dünyaya bir kez bakmasına fırsat verilmeyeden diri diri toprağa gömülen utanç(!):

    " oysa onlardan biri, o rahman olan allah için verdiği örnek ile (kız çocuğunun doğumuyla) müjdelendiği zaman, yüzü simsiyah kesilmiş olarak kahrından yutkundukça yutkunuyordu." (zuhruf/17)

    işte insanlığın yerlerde süründüğü cahilliğin zirveye tırmandığı bir ortam ve bu ortama lutfedilen hak din islam: bir gün önce utanç timsali olan kadının bir gün sonra evrensel bir hitaba ve sorumluluğa muhattap olarak değerlerin en güzeline ulaşması:

    verilen sorumluluk erkek ve kadın olarak iki cinse verilmiş ve kadınların sorumluluğu bu tebliğ buyruğunun temelini oluşturmaktadır...

    çünkü aileyi kadın ayakta tutar; çocuğu kadın eğitir; dolayısıyla toplumu ve yeni nesilleri de kadın yetiştirecektir:
    işte bir bireye * verilecek değerlerin en yücesidir bu, yeni bir nesli yetiştirme sorumluluğu. eğer toplumu bir binaya benzetirsek kadın o toplumun temelini teşkil eder islam anlayışına göre. temeli değersiz bir toplum daima çürümeye mahkumdur....

    velhasılkelam islam; kendisi için kadının önemini ona verdiği ilgi, alaka ve değerle göstermektedir.
    (#107868) ha1ime|19.05.2007 14:45|