paganizm

  1. doğa olaylarına ve doğaya tapma esaslı dinlere genel olarak verilen isim. dünya üzerindeki en eski inanışlardan biri olmakla beraber günümüzde de pek çok inananı mevcuttur. dinlerin kökeninde yer alan bilinmeyen korkusu sebebiyle, en yalın şekilde ''bilmiyoruz, o halde tapalım'' biçiminde ortaya çıkmış inançlar bütünü.*
    (maikule 16.05.2006 21:14)
  2. bir çok farklı ve kurumsallaşmamış inanç paganizm adı altında toplanır. dışardan bakan bir gözlemcinin sınıflandırması söz konusudur bu durumda. birbirinden farklı olan animizm, şamanizm, ve çok tanrıcılık bu kavramın içindedir. bu saydığım üç dal da kendi içlerinde farklılıklar gösterir. genelleme yapılmadan önce dikkatli davranılması gerekir. doğaya tapma, yani mesela bir ırmağı tanrı veya üstün bir varlık olarak görme çok ilkel kabileler dışındaki kültürlerde inancın aslını oluşturmaz. mesela hinduizm doğaya tapma sıfatından çok daha sofistike bir felsefe içerir.
    (sceptical dreamer 16.05.2006 22:55)
  3. (bkz: wiccan)
    (bukle 16.06.2006 09:26)
  4. insanoğlunun en eski dini.

    semavi dinler*, ilk peygamberin aynı zamanda ilk insan olan hz adem olduğunu kabul ederler ya da kutsallık verirler. dolayısıyla, aslında onlara göre ilk din, ilk insanla yeryüzüne inmiştir.*

    paganizm ise bunlara itibar etmeyen bir tarzda, semavi dinlerin kutsal saydığına inanmayan kişilerin oluşturduğu din olarak açıklanabilir.*

    3 semavi dinin de ortak olduğu az sayıdaki alanlardan biri de, paganların cehennemlik olduğu yönündeki kesin kurallarıdır, doktrinleridir.

    paganizm yolundan gidenler, yani paganlar, kelime anlamıyla latince paganus kökünden gelirler. paganus, basitçe " kırsalda yaşayan halk " demektir ama anlamı çok daha geniş ve semavi güdümde olmayan hayat tarzını benimsemiş kitleler olarak anlaşılabilir.

    eski türklerin şamanist inançları, avrupadaki ( hatta anadoluya kadar gelmişlerdir )* eski halklar, hatta güney amerika ve kadim mısır halkları, kısacası tüm eski dünyanın inandığı ve kutsal saydığı tüm değerler toplamı aslında paganizm olarak adlandırılır.

    bilinen tüm eski ve kadim imparatorluklar, impatorlar ve tebaları hep bu dine ( aslında din yerine felsefe, inançlar yelpazesi demek daha doğru) inanırdı. putlaştırdıkları ( yani bedenleştirdikleri veya cisimleştirerek sembolize ettikleri ) tanrı(lar)a taparlardı.*

    semavi dinler organize olduktan sonra, ilk yaptıkları iş pagan avına çıkmak ve paganları silah yoluyla dine katmaktı. buna kimileri cihat, kimileri haçlı seferi dedi.* ama istisnasız arada kalan hep paganlar ve paganizm oldu çünkü bir pagan savaşmaktansa yaşamayı kutsal sayar ve pasif direnişi yeğlerdi. doğa ana ile uyum içinde olmak, paganizmin olmazsa olmazıdır. büyük ana gaia ( dünya ), herkesin anasıdır. doğurur, büyütür, besler ve sonra bağrına geri alır ve yeniden doğurur.

    paganlık, müslümalık baskısı altında görünüş değiştirerek çeşitli dergah ve tekkelerde bir şekilde yaşamına devam ederken; hristiyanlıkta da bunu başarabilmiş ve aslına bakılırsa hristiyanlığı kendine benzetmiştir. günümüz hristiyanlığı ile paganizm arasında inanılmaz paralellikler, özdeşlikler vardır. yahudi paganlığı ise kabbala gibi formlara girmiş ve koyu yahudilerin ( hassidik ) baş ağrısı olmaya devam etmiştir.

    avrupada ortaçağda hükümsüren cadı avları, aslında pagan inancına yapılan bir saldırıdır. bundan en az etkilenenler de keltler olmuştur.

    günümüzde oraya çıkan "yeni çağcılık " ( new age ) da bir paganizm türevidir.*
    (kont dracula 07.09.2006 17:02)
  5. paganizim kendi içinde sınıflara ayrılır;

    paleo-paganizm: yunan ve roma dinleri,hinduizm..vb

    neo-paganizm:neo-druidler,wiccanlar(wicce)

    mezo-paganizm:avustralya aborijinleri,amerikan yerlileri gibi.
    (purplewiccan13 22.04.2007 20:39)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.