kompozisyon

  1. yeniden yerleştirme anlamına gelen sözcük. müzik, resim ve edebiyatta sıklıkla geçen kompozisyon kelimesi, mevzu bahis sanat dalının öğelerinin bu sanatla uğraşan kişi tarafından kurgulanmasıyla ortaya çıkan yapıtı tanımlamak için de kullanılır.
    (nanothing 27.03.2006 00:13)
  2. bütünlük içindeki düzendir. bir fotoğraf karesi, oda dizaynı veya bir edebi eser için kullanılabildiği gibi şimdiler de istikrarlı ilerleyen olaylara da komposizyon diyenler vardır.

    (spiritualheigth 31.03.2006 11:34)
  3. ayrı ayrı parçaları bir araya getirerek bir bütün oluşturma biçimi ve işidir. aynı zamanda, öğrencilere duygu ve tasarımlarını sıraya koyup, açık ve etkili bir biçimde anlatmalarını öğretmek amacını güden dersin adı veya bu dersle ilgili yazılı çalışma, tahrir, kitabet anlamlarına da gelmektedir.
    (olurooleseylerbazen 31.03.2006 12:08)
  4. giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan yazıya verilen isimdir. giriş bölümünde konuya giriş yapılır genellikle bir paragraftan oluşur, ardından gelişme gelir burada konu açılır ve örneklerle çeşitlendirilir birden fazla paragraf olması makbuldur. en son bölüm sonuçtur, burada konu toparlanır, giriş bölümüyle bağlantı sağlanır, genellikle sonuç bölümüde bir paragraf yazılır. başlık son ana bırakılmalıdır, sonuç bölümünün son cümlesi iyi düşünülürse güzel bir başlık çıkarılacaktır.
    (bukle 31.03.2006 12:31)
  5. okul hayatımız boyunca, çoğu zaman olur olmadık atasözleri ve konular verilerek giriş-gelişme-sonuç kalıbı içinde yazmaya zorlandığımız için bir çok arkadaşımızın soğuduğu yazı türü.. aslında bakarsanız konu güzel olduğu zaman kağıda düşünceleri yazmak çok güzeldir..fakat önünüzdeki yazılı kağıdına 30 puan için sakla samanı gelir zamanı atasözünü kompozisyon halinde yazmanız gerekiyorsa işte o zaman durum sıkıcı hale gelir...

    öğrencimiz başlar...

    giriş
    sakla samanı gelir zamanı bizim tutumlu olmamız için söylenmiş bir atasözüdür...bikbikbik..
    gelişme
    bizim bir arkadaş tutumlu olmamıştı da başına bikbikbik gelmişti..*
    sonuç
    hepimiz tutumlu olmalıyız..*

    dilbilgisinden 5 puan gitse, 5 puan da hoca kırsa al sana mis gibi 20 puan... ee tamam aldık 20 puanı ama ne kazandık?.. sevgili hocam daha iyi bir kompozisyon konusu versenize...
    (bir kedim bile yok 31.03.2006 12:36)
  6. türk dili ve edebiyatı, türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, türkçe öğretmenliği bölümlerinde sözlü ve yazılı olmak üzere iki ayrı koldan işlenen zorunlu bir ders
    (desem de inanma 09.07.2006 17:49)
  7. yazımı ile ilgili yapılan ve sırf kompozisyona ayrılmış sınav için kompozisyon sınavı başlığına bir göz atmak isteyebilirsiniz.

    (queen tinorfithiel 23.05.2007 19:12)
  8. her ne kadar turkce'yi konusuyo olsakta aslında sınavlarda goruruz ki iki kelimeyi bir araya getirip adamakıllı bir seyleri ortaya koyamıyoruz. ya da koydugumuzu zannediyoruz. durum zannetmekten ote gecmiyor olacakki hocalarla bizim guzel anlayısımız uyusmuyor. zaten oturup iki dirhem bir sey okumaktan aciz bir topluma yazma eylemini be kadar asılayabiliriz? orası ayrı bir tartısma konusu olur.
    (blackcode 20.08.2008 19:52)
  9. gençlerin yaratıcılığı gelişsin,belki aralarında yeteneği olan varsa ortaya çıkarsın diye koyulan ama aksine yetenek varsa çürüten,farklı düşünceyi saçma bulan bir ders olarak da görülür.türkçe dersi içerisinde hocanın haftanın 1 günü inatla koyduğu ama sonradan o derste konu işlemeye devam ettiği bir derstir de.
    müzik dersleri kulağı ne kadar geliştiriyorsa bu derste yazım gücünü o kadar geliştirmektedir.-(bkz:blok flüt )
    (agoncy 09.12.2008 02:58)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.