kahraman

  1. diğer anlamları için (bkz: yiğit) (bkz: alp)
    (anlam 12.09.2006 10:11)
  2. film olanı için; (bkz: hero)
    (hepbanahepben 12.09.2006 10:34)
  3. inandığı değeri kendinden önemli gören, inandıkları için kendini öne sürebilen insandır. az bulunur, çabuk harcanız bizim ülkemizde...
    (deli kadir uleyn 08.11.2006 15:06)
  4. kahraman kelimesi, i.ö. 9. yy. da kullanılan sankstritçe diline göre mahavira anlamına gelmektedir.
    (saturniapyrii 31.03.2007 15:29)
  5. insanın elinde olarak veya olmadan hayran olduğu kişileri yükselttiği mertebe. "kahramanım!" çığlıklarının göğü yardığı zor koşullarla boğuşma anında birdenbire ortaya çıkan, ortaya çıktığı anda bütün ışıkları kendisinde toplayan, çaresizlere çare olan, güçsüzlerin fakirin zavallının dostu bir halk kahramanı biçiminde görülen kişileri anlatır. üstün insan gibi bir şey denilebilir belki.

    gözünüzde iyice yücelttiğiniz insanın hatalarını görmediğinizde, dahası gözünüze sokmak istercesine bahsi geçen kişinin sürekli iyi işlerine denk geldiğinizde o kişi daha da kahramanlaşır sizin için. hani çocukken çocukluk kahramanlarımız olur ya, robin hood'undan tutun da d'artagnan'a, william wallace'tan obi-wan kenobi'ye, anton fasülçuvalı'ndan simokinli şövalye'ye*, red kit'ten darkwing duck'a onlarca çocukluk kahramanınız olur.

    bu tip bir kahramana ihtiyaç duyulmasının sebebi "kendini güvende hissetme ihtiyacı"dır. insan kendini savunmasız ve ufak hissettiğinde hep yanında olacak, onu koruyacak aşırı güçlü ve büyük, ama aynı zamanda insani özellikler taşıdığından gerçekçi görünen kahramanlarla ihtiyaç duyar. etrafındaki birilerini kahramanlaştıran çocuk, ki bu kahraman baba, dayı, enişte, abi gibi insanlar olabilir, gerçek hayattaki kahramanlarından uzak kaldığında veya o kişiler gözünde küçüldüğünde yeni kahraman arayışına girer ve hayali kahramanlar, yani kitap ve film karakterlerinden yapılma kahramanlar elde eder.

    hayali kahramanları yüceltmek daha kolaydır. yakınınızda değildir ve onu istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. onunla ilgili kafanızda senaryolar yazarsınız, ve o kayıtsız şartsız uyar bu senaryolarınıza, çünkü o "sizin" kahramanınızdır. feci bir sahiplenme görülebilir bu sözde, çizgifilm karakterlerini paylaşamayan ufacık çocuklar görülmemiş şey değildir tabi.

    ama çocuklar büyüyüp de hayallerindeki kahramana en yakın kişileri, etraftaki insanlardan seçtikleri özel kişileri kahramanlaştırınca bir zaman sonra sıkıcı olur. evet hala hayal kurulabilmektedir, ama kahramanınıza bakarsınız ve onun "seçilmiş kişi" olmadığını düşünmeye başlarsınız. yakınınızda oldğundan hatalarını görmeye başlarsınız, idolünüz, modeliniz, pencereden atlasa peşinden gideceğiniz kahramanınız kendisiyle ve sizin hayallerinizle çelişen bir şey yapar. o an bir şeyler biter işte.

    bu ani darbeyle birlikte kahramanınızın zırhını tutan bağlar kopar, doğaüstü güçleri elinden alınır ve iri cüssesi ufalıverir birden hayalinizde. sanki bir dağ birden çöküvermiş gibi. savaşın sonuna kadar dayanıp da son düşman tarafından öldürülen savaşçı nasıl yere yığılıyorsa öyle düşer kahramanınız, bazen öyle düşer ki, çamurlarda debelenirken görürsünüz onu.


    hayalle gerçeği karıştırmaya müsait çocuk ruhlu ve beyinli zavallıcıklar için gerçeklerle yüzleşmek nasıl da zordur... asla bir insanı mükemmel zannetmemek gerektiğini sonradan öğrenmek ne kadar acıdır... dünyanın hiçbir zaman şimdikincen daha iyi olmayacağını, çünkü bir süper kahramanın var olmadığını; robin hood'un yıllar önce öldüğünü, d'artagnan'ın yaşlanıp çöktüğünü, red kit gerçek olsa bile sizin yanınızda kalamayacak kadar yalnız biri olduğunu ve o kahramanlaştırdığınız kişinin alelade bir baba, abi, amca, sevgili olduğunu kabul etmeniz.... çok zordur.

    (queen tinorfithiel 12.06.2007 12:09)
  6. alah'ın el kahhar sıfatının tecellisidir kahraman. önce nefsine galip gelendir.
    nefsine galebe çalan, düşmanına da galebe çalar. nefsine galip gelmeyen sahte kahramanlar zaten kahramanlıktan bi haber bırakılmış insanımızın gözünde olması gereken kahramanmış gibi algılanıp. zafer yerine hayal kırıklıklarına sebep olurlar.
    (mantis 26.06.2007 10:29)
  7. gündüz vassaf, totaliter toplumların kahraman'a ihtiyaç duyduğunu söyler. -savaş kahramanlarını ayrı tutuyorum- yani toplumu idare etmek ancak kahramanlar üzerinden yapılır.

    insanları "hadi be koçum" diye gayretlendirmenin diğer adıdır. herkes kahraman olmaya özendirilir. kahramanları yani mükemmel model insanları olan toplum ona benzemeye çalışacak ve onun gibi hareket edecek. kötülerin karşısında iyilerin tarafında...

    süpermenler, betmenler oluşturan amerikan toplumu gibi bizim de kahramanlık hikayelerine ihtiyacımız olduğu öne sürülür. insanları hazır kalıplara sokmaktır aslında. insanın kendisi olmasını engelleyici, tek tipleştirici bir durumdur kahramanlık...

    (zorba 26.06.2007 10:36)
  8. sonunu düşünmeyen insan: (bkz: polat alemdar)
    (beni ben secmedim 26.06.2007 10:47)
  9. (bkz: gündüz vassaf )'a göre;
    "kahramanlar insanın görüşünü sınırlar. askeri üniforma gibidir kahramanlar. kahramanlar, insanın tüm özgürlüğünü elinden alırlar. nasıl yaşayacağımızı bize dayatırlar. tüm kahramanlar totaliterdir. sonsuz yaratıcılık potansiyelimizi hadım ederler. Özgür bir insanın kahramanları olamaz, çünkü kahraman statükoyu simgeler. kahraman yaratma özlemi, hepimizin içindeki totaliter eğilimi, güçlü bir kişiye gönüllü olarak boyun eğme ihtiyacını gösterir. kahramana duyduğumuz gereksinim, kendi içimizdeki güvensizlikten doğar." *
    (ikili tekrar 20.08.2007 12:47)
  10. ne zaman kahraman adını duysam aklıma canım kardeşim filmindeki, kan kanserinden hayatını kaybeden çocuk * *. gelir.
    (narkissos 20.08.2007 13:30 ~ 21.08.2007 09:16)
  11. Zayıf, yetersiz, silik toplumlarda bolca gözüken ekstrem hareketliliğe sahip insan tipi.
    (krgym 14.08.2008 13:08)
  12. (bkz: Battalgazi)
    (vladimir 26.03.2009 16:22)
  13. edebiyat türlerinden hikayenin merkezinde olan kişidir.
    (diyojenist 16.03.2012 00:56)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.