hata yapmak

  1. yapılan hata anlaşıldığı ve düzeltildiği takdirde doğruya bir adım daha yaklaşmayı sağlayan durumdur. herkesin başına gelebilir, çok normaldir. zira bu durumlar için söylene gelen "hatasız kul olmaz", "yanlış yapa yapa doğrusunu öğreneceksin" gibi cümleler vardır. hatalar da insanlar içindir.
    (culurien 24.05.2006 00:31)
  2. istemeyerek yapılan yanlı$.
    (suicide veil 24.05.2006 03:48)
  3. (bkz: insanlık hali)


    bazı hatalar çeşitli yollarla telafi edilebilmektedir, ancak bazıları edilemez. işte asıl kötü olan telafi edilemeyenlerdir.
    özürler, dünyanın tüm çiçekleri vs vs. gibi telafi yolları geri dönüş yolunu bulduramaz size. kötüdür.
    (deified 24.05.2006 15:49)
  4. insana mahsus insan eylemidir. gözümüzde büyüttüğümüz kahramanların bile küçük de olsa hataları olmuştur kuşkusuz. insan, her an mükemmel, düşünceli, her şeyin farkında olamaz. mutlaka bir an ayağı kayıp düşer.

    önemli olan, ayağa nasıl kalkacağını, karşındakinden nasıl özür dileyeceğini, sebep olduğun hasarı nasıl telafi edebileceğini bilmek ve bunu yapabilmektir. aksi halde yapılan şey hata değil, kasıtlı bir saldırı olur. hiçkimse insan olduğu için ve bu yüzden hata yaptığı için yılmamalıdır.

    önemli olan, hata ile kazanılan deneyimdir. deneyim, gelecekteki hatalara karşı alınacak en iyi önlemdir. yine de her hatanın bir bedeli, bir karşılığı vardır. bu bazen karşındakinden içtenlikle özür dilemek olurken, bazen 36 yıl hapis yatmak şeklinde olabilecektir. fakat, her zman hatalardan kurtulmanın, maddi veya vicdani ve etik bir yolu bulunmaktadır.
    (olurooleseylerbazen 13.07.2006 17:52)
  5. aynı hata tekrarladığında aptallık olacak olaylar bütünü.
    (exi 14.09.2006 22:45)
  6. kul olanın mecbur olduğu ancak farklı derecelere sahip olgu
    büyük hatalar
    orta hatalar
    küçük hatalar
    hata sayılamayacak hatalar
    (anarsi nerede anarsist orada 14.09.2006 23:01)
  7. bir kere yapıldığında insanı mükemmelleştirebilen, sıklaştığı takdirde ahmaklığa götüren bir davranış.
    bu nedenle, bazı durumlarda, "hata yapmak ayıp değil, hatada da ısrar etmek ayıptır." desturu ile ilk hata da evladımızı, dostumuzu, arkadaşımızı, komşumuzu, gencimizi ve de nicelerini silip atmamak lazımdır zahar..

    yaşadığımız toplum koşullarında "hata dolayısıyla ayıplanan" onca insan, dönüşü olan güzel yollara girememiş, toplumlar bu nedenle hatasından dönene imkan tanımadığı için bazı zamanlar daha büyük sıkıntılara düşmüştür.

    hata ve af arkadaştır, dosttur. eğer ikisinin ahbaplığından bi haber kimselere karşı hata yaparsanız eğer, asla affedilemeyeceksinizdir.
    en iyisi mi hata yapacak kimseye bile dikkat etmek.
    belki dikkat etmeye çalışırken hatadan uzak durur ve yapmışsak bile tekrarından korunmuş oluruz.

    bu davranışın, isteyerek ve istemeyerek diye ikiye ayrıldığını, hayatta hepimizin başına geldiğini ve hatalara imza attığımızı düşünmekte, sanki her birey için faydalar var.
    hem hata da kime göre değil mi?

    ayrıca yüce Allah, "Allah affedicir, affedenleri sever" derken, sanki hataları affetmemizi ve bu af silsilesi ile herkesin affedileceğini söylemektedir.
    (kucuk ruzgar 14.09.2006 23:04)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.