guatr

  1. tiroid bezinin büyümesi sonucu ortaya çıkan ve boynun ortasında, yutkundukça aşağı yukarı hareket eden şişlikle kendini belli eden bu hastalığa "guşa" veya "cedre" de denir. tıp dilindeki adı ise strumadır.
    (fleur de lis 17.06.2006 20:08)
  2. tiroid bezinin iyot eksikliği veya iyot fazlalığından büyümesine, şişmesine neden olan bir hastalıktır. bazen sadece şekil açısından olumsuzluklar (tiroid bezi normal çalışıyorsa bir sorun teşkil etmez) doğurmakla beraber, çoğu zaman değişik olumsuzlar oluşturabilir insan bünyesine.

    ürkütücü bir görüntü için;




    en belirgin belirtileri boğazdaki şişlikler, kişinin ara sıra boğaz kısmından sıkıldığını hissetmesi, yutkunurken zorlanmak gibi şeyleri söyleyebilirim.
    vücuttaki iyot dengesini sağlamak için bol miktarda balık tüketilmesi, iyotlu tuz kullanılması, dut, havuç yenilmesi önerilir. *
    tabi aşırı tüketilmemesi gereken besinler de var, iyot dengesini ters etkileyen, mesela; lahana, turp ve mısır. bunları yerken de abartmamak lazım. guatr hastasi iseniz de hiç yemeyin, boşverin bence.

    yalnız şöyle bir durum da söz konusu, bu iyot dengesini korumak, asıl guatr oluşmazdan önce çok önemlidir, çünkü guatr oluştuktan sonra iyot tüketimini dengelemenin tiroid bezine katkısı çok yüzeyselmiş. o aşamadan sonra genellikle tiroid hormonu barındıran ilaçlar verilir ve tedavi o şekilde devam ettirilir.
    bu yüzden erken teşhis önemli, ilaç kullanmaktansa, bu şekilde iyot dengesini erkenden sağlamak, hastalığın ilerlemesine ve bünyeyi ters düz etmesine olanak sağlamamış oluruz.

    basit guatr, en yaygın olan guatr hastalığı çeşididir, bünyeye zararı yoktur sadece şekil bozukluğu olarak akseder.

    nodüler guatr, nedir ben bilmiyorum, araştırdım ve bunun kanser riski taşıyan bir çeşit olduğunu öğrendim, genel guatr hastaları arasında ise oranı %5-10 arasında. şişlik içerisinde ayrıca nodüler bir kitle oluşur.

    zehirli guatr olarak adlandırılan guatr çeşidi ise bu hastalıkta en olumsuz etkilere sahip türdür. bu tür guatrda tiroid bezi gereğinden fazla çalışır, turbo modunda olduğu için de ister istemez vücuda farklı bir ritm hız verir. belirtilerine gelirsek efenim; aşırı sinirli olma durumu, ellerin titremesi, gözlerin hafiften dışarı cıkmış faldır faldır etrafa bakması, zeka geriliği, düşük, gelişim bozuklukları, çok yemek yeme isteği ama kilo alamama durumlarıdır. vücut aktifliğinin herhangi bir nedenle artması da zaten bu tür sonuçlar doğuruyor bilindiği üzere.

    bunun yanında tiroid bezinin yavaş çalışması da olumsuz etkiler yaratır. ellerde ve saçlarda kuruma, saç dökülmesi, hareketlerin, duyguların ve reflekslerin yavaşlamasını söyleyebilirim.

    halk dilinde bir de dişi guatr tanımı vardır. hani dişi, doğurgandır ya, işte bu mantıktan yola çıkarak, guatr hastalığı tedavi edildikten sonra tekrar bu hastalığın nüksetmesi, o guatr çeşidinin dişi olduğu anlamına gelir.

    bazen de iyi huylu kötü huylu gibi yakıştırmalar da vardır bu çeşitlere.

    tedavi süreci genellikle ilaçlarla olmaktadır, bazen de doktorlar, şunu yeyin, şunu yemeyin, şunlara dikkat edin gibi tavsiyelerde bulunur.
    ameliyat genellikle hastalık çok ilerlediğinde, ya da ilaçların tiroid bezini eski haline yönlendiremediği zamanlarda, yahut şekil bozukluğu açısından çok direten kişilerin baskısıyla oluyor.

    bu arada şunu da öğrendim, türkiye'de en çok rastlanılan hastalık guatr imiş, %30 gibi bir oran söz konusuymuş ve genetik etkisi de %80 civarındaymış, dolasıyıyla, karadeniz'de bu kadar sık görülmesi de açıklanmış oluyor, anne-babadan oğula sirayet eden bir hastalık. kara lahananın etkisi ise çok düşük oranlarda.

    (satanist avlayan mucahit kedi 24.03.2008 17:45 ~ 24.03.2008 17:55)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.