gdo

  1. genetiği değiştirilmiş organizmalar kısaltmasıdır. ingilizce terim olan genetically modified organisms kısaltması gmo da kullanılmaktadır.
    (breegadoon 04.11.2008 02:07 ~ 08.02.2009 02:11)
  2. Genetiği değiştirilmiş organizmalar, günümüz işlenmiş gıda sanayinin başlıca hammaddelerini oluşturmakta ve sofralarımızda yerini almaktadır. Transgenik gıdaların faydaları ve zararları tartışıladursun; tüketicilere seçim imkanı sunmayan, doğal türleri ve doğal üretimi savunan üreticilerin ekonomik varlığını tehdit eden tekelci firmaların elindeki bir teknolojinin tümüyle tehlikesiz olduğunu düşünmek bir hatadır. Ayrıca ABD'nin en büyük biyoteknolojik zirai üretim şirketi olan Monsanto'nun Amerikan hükümeti tarafından desteklendiği, tüm tüketici tepkilerine ve etiketleme taleplerine karşın halen varlığını sürdürdüğü, hiçbir bürokratik soruna takılmadan büyümeye devam ettiği apaçık ortadadır. Bunun yanında, belirlediği standartlar dünya genelinde kabul görmüş gıda ve ilaç otoritesi FDA dahi, Monsanto'ya karşı koyamamıştır. Öte yandan dünya genelinde GDO ile ilgili ortaya atılan iddialara bakıldığında neredeyse hiçbirinin bilimsel dayanağı olmadığını ve iddia sahiplerinin konuyla ilgisiz kişiler olduğunu görmekteyiz. Her nedense gazetecilerin, köşe yazarlarının ve sabah programı sunucularının gıda gibi kritik bir konuya ilişkin insanları bilgilendirme görevlerini kendilerinde bulmaları, tüketicilerin hiç şüphesini çekmemekte; televizyonlarda dile getirilen "gerçek"ler, bilimsel çalışmaları gölgede bırakmaktadır. Ayrıca GD tohum sektörüne benzer şekilde organik gıda üretiminin de büyük firmaların tekellerine çekilmeye başladığını görmekteyiz. Örneğin CRIIGEN (Comittee for Research and Independent Information on Genetic Engineering) adlı sivil toplum kuruluşu, GDO'ların uzun vadeli toksisitesinin araştırıldığı, dünya genelinde büyük ses getiren tek klinik çalışma olan Seralini ve arkadaşlarının sıçanlar üzerindeki deneyine 3,2 milyon € destek sağladığını gizlemiyor. Biraz daha derine indiğimizde CRIIGEN'in Fransa'nın Carrefour'dan sonraki en büyük süper market zinciri olan Auchan tarafından teşvik edildiğini görüyoruz. Şirket yetkilileri bu konudaki maddi yardımın son derece "normal" olduğunu iddia etseler de CRIIGEN'in Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı'nın Seralini oluşu, olayın gerçek boyutları hakkında ipuçları veriyor. Bu arada Carrefour cephesinde GDO'suz ürün etiketlemesine geçildiğine dair bir reklam kampanyası başlatılıyor. Aynı ay içinde de Seralini Tüm İnsanlar Kobay adlı kitabının ve filminin lansmanını yapıyor ve ne ilginçtir ki Carrefour'un reklam kampanyasını yürüten şirket, aynı zamanda Seralini'nin kitabını basan yayınevi ile de çalışıyor. Bütün bu çapraşık ilişkiler içerisinde GDO karşıtı organik gıda savunucusu gibi görünen şirketlerin de aslında biyoteknolojinin ekmeğini yeme çabasında oldukları aşikar.
    Tüm bunlar gösteriyor ki; daha çok para kazanma peşindeki birkaç büyük şirketin elinde tuttuğu gıda sektörü, tüketiciler açısından her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Bu gidişat GDO'ların sorgulanmadan, sağlığa, çevreye, ekonomiye olan etkileri araştırılmadan piyasaya sürülmesi sonucunu doğurdu ve eğer bu şekilde devam ederse hayatlarımız; yeni teknolojilerin, politikaların, şirketlerin, akımların götürdükleri yönde şekillenecek ve gelecekte nelerle karşılaşacağımızı asla öngöremeyeceğiz.
    (punapaa 26.05.2014 21:29)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.