fotoelektrik olay

  1. bremsstrahlung deneyi nin bir üst versiyonudur. aynı düzeneği kuracak olursak ve de katotuma herhangi bir ışık yollar isek bu sefer potansiyelimin kopardıklarının yanısıra ışığımda metal yüzeyden elektron koparacak bunlarda elektrik alanda ilerleyip önceki akımdan yüksek bir değer okumamızı sağlayacak. ha burada dikkat edilmesi gereken nokta eğer kullandığım metalimin son yörüngesindeki atomu koparmak için gereken enerji, ışınımın h.f=E kuantum enerjisinden fazla ise ışık şiddeti ne olursa olsun elektron koparılamamakta. ha düşük ise koparılır ve bu koparılan ekeltronlara fotoelektron denir.
    deney ve sonuçlarını izah etmesi einstein a 1921 nobel ödülünü kaznadırır. zira sonuçlar arasında kesilme frekansı, kesilme dalgaboyu gibi pek çok olayı açıklamıştır.


    şimdi einstein K=e.&V * olan klasik kuramın cozurdamalarından K=hf-fi (h planck sabiti, f: ışınım frekansı) * yi formülize eder. yani buradaki fi ye iş fonksiyonu yani elektron koparmak için gerekli min enerji der isek, ve her madde için bu değişken olması ile; ışınımın K kinetik enerjisinin fi den ufak olduğu durumlarda elekrton koparamayacağını ispatlar. ki h planck sabit değerim olduğundan ötürü f frekansımdaki ışık elektrounu koparmak için gereken min frekans ise buna kesilme frekansı denir(yada eşik frekansı). ki lamda=kesilme frekansı/ışık hızı ndan kesilme dalgaboyuna ulaşılır. ki eşik dalga boyu da denir.

    (bkz: franck-hertz deneyi)
    (merlin 04.04.2009 16:12 ~ 04.04.2009 18:05)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.