erkin koray

  1. türk müziğine büyük katkıları olan baba ünvanını sonuna kadar hak eden sağlam duruşlu anarşik kişilik. söylemeden geçmemek lazım fazlasıyla zappa etkisi altında kalmıştır bir dönem.bilen bilir.
    (waldorf 27.03.2006 12:47)
  2. 2005 yılında yaptığı bir söyleşide kullandığı 'şimdi milliyetçi bir tavır sergilememiz gerekiyor. parti önemli değil. ana muhalefet mhp olsa, onlarla da olurdu' sözleri, mhp tarafından "sanatçı duyarlılığı" olarak yorumlanmış müzisyen.

    mümkünse her ay bir konser vermesini ve sadece müzik hakkında konuşmasını istediğim kişi.
    (senhepguneskal 30.08.2006 15:50)
  3. mezarlık gülleri isimli kitabıyla yeniden gündeme gelen türk rock müzik tarihinin babalarından erkin koray, ayrıca elektro bağlamanın da mucididir. arabeskle rock müziği bir araya getirebilen ilk müzisyenlerden olduğu da aşikardır.
    "civ civ çıkacak kuş çıkacak" ritimleriyle "arapsaçı" gibi şarkıları imza atan erkin koray için "alaturka müzik" yapıyor demek de yanlış olmayacak kanaatindeyim.
    "akrebin gözleri" ise gençlerce en sevilen şarkısıdır, ha bir de unutmadan "krallar" isimli şarıksını da hatırlatmak isterim.
    esasen bu iki şarkıyı hangi ruh haliyle yazdığı benim için oldukça merak konusu olmuştur.
    (de jure 31.08.2006 15:22)
  4. çırılçıplak poz veren, 70lerde uzun saçıyla ortalıkta dolaşıp laf atanlara korkmadan göğüs gerebilen, kızını -eğitim sistemine karşı olduğu için- okula göndermeyen hafif eserekli, baba insan...
    (minotauros 13.09.2006 00:20)
  5. türk rock müziğinin efsane seslerindendir. 'sevince, yalnızlar rıhtımı, öyle bir geçer ki, şaşkın, çöpçüler, esterabim, fessupanallah... gibi muhteşem eserlere imza atmıştır.

    kendisi kitap da yazmıştır son duyumlara göre, bu link sizi ilgili habere götürür.

    http://www.realhaber.com/news_detail.php?id=10699
    (odalarda 13.09.2006 00:30)
  6. arap halk şarkılarına söz yazmıştır.**o şarkılar döneminde hit olmuş ve halada söylenmekte yeniden yorumlanmaktadır. burun kıvırdığımız arap şarkılarını bir rockçu söylediğinde, yani etiketi değiştiğinde yapanı baba sanatçı yapmıştır. 70'lerde güney'de karşı kıyılardan gelen müziği dinleyip kaydettiği söylenir.*
    (farruca 26.09.2006 07:55)
  7. akrebin gözleri, fesuphanallah, öyle bir geçer zamanki, şaşkın, kızları da alın askere, arap saçı ve dahasına sesi ile can vermiş bir amcadır. kimileri tarafından sevilmese de, başarılıdır ki, ben bugün bu tanımı adına yapıyorum, benden önce de bir çokları onu hatırladı.
    (tulkas 23.10.2006 00:28)
  8. bir dev.
    bir gelişim adamı.
    bir müzik adamı.
    bir baba namı diğer erkin baba.
    anma arkadaş adlı muhteşem şarkının yaratıcısı...
    (gungadin 07.12.2006 21:42)
  9. "bizim kuşak bana ihtiyar gelir " diyen delikanlı rock babası*

    (bkz: çöpçüler)

    aynı zaman da kitabı için (bkz: mezarlık gülleri)
    (donpierre 18.12.2006 20:37)
  10. türk müziğinin önde gelen isimlerinden biri olmuştur erkin koray. gerek müzik tarzıyla, gerek kişiliği ile türk müziğine büyük katkıda bulunmuş ve kendisi için söylenen bunca güzel sözü hakedecek davranışlarda bulunmuştur. aşkımız bitecek, şaşkın, fesuphanallah gibi güzel müzikleri bize kazandırdığı için kendisine teşekkür etmek bir borçtur.
    (fleur de lis 01.02.2007 10:13)
  11. izmir bornova'da oturmaktadır kendisi... * ayrıca bu bilgiyi vermezsem çatlarım: kedi severdir kendisi, hatta betsy adlı bembeyaz bir kedisi de var...
    (bir kedim bile yok 01.02.2007 12:41)
  12. bir daha yapılması mümkün olmayan nice şarkılara imza atmış, türk rock müziğinin erkin baba'sı...

    anatolianrock.com'dan alıntıdır.

    --- alıntı ---
    elektro bağlamanın yaratıcısı, İlginç sentez adamı, türk rock müziğinin babası erkin koray, 24 haziran 1941'de İstanbul'da dünyaya gelir. enver beyle vehice hanımın ilk oğludur. annesi vecihe koray, belediye konservatuarında piyano öğretmeni olarak çalışıyordu ve müzisyen bir anneye sahip olmak, kendisinin ve kardeşi korkut koray'ın ufak yaşlarda müzikle tanışmalarında önemli rol oynadı. bir başka deyişle türk rock'ının üç devinden biri olan erkin'de müziğe annesinin karnında başlamıştır. klasik müzik evde tüm yaşamı biçimlendirir. 5 yaşında piyano dersi almaya başlar. daha sonra gitara ilgi duyar. gitarın daha canlı ve hareketli olması o'nun bu seçiminde önemli rol oynamış olabilir. kardeşi korkut'la beraber sıkı bir müzik eğitiminden geçerler. annesinden almaya başladığı piyano dersleri ile müzikle ilgilenmeye başlayan erkin koray'ın rock'n'roll'a karşı olan yakın ilgisi, ortaöğrenimini gerçekleştirdiği alman lisesi sıralarındayken başlamıştır . dönemim ünlü rock'n roll parçalarını arkadaşlarıyla birlikte çalmaya başlar. bu dönem içinde türkiye'de bu tarz müzik yapan ilk ve tek grup deniz harp okulu orkestrasıdır.

    erkin koray ve arkadaşları çalışmalarını amatörce sürdürürken karşılarına büyük bir fırsat çıkar. 1957 yılında galatasaray lisesinde bir konser verirler. seyirciler arasında o zaman orta ikiye gitmekte olan barış manço da vardır.

    erkin koray ve arkadaşlarından çok etkilenen manço, bir gün kendisinin de böyle konserler vereceğini hayal ederek müzik çalışmalarını sürdürür. bu konser erkin koray'ın müzik hayatına start verir. liseyi bitirince atom mühendisi olma gibi düşünceleri olan koray'ın bir yandan da rock'n'roll tutkusu peşini bırakmıyordu. sonunda müzik daha ağır bastı ve okulu bitirir bitirmez evi terkedip hayatını müzikten kazanmak üzere yola koyuldu.

    bu dönemlerde türkiye'de müzisyenlerin elinde gitar bulunması, hele bir de elektrogitar bulunabilmesi zor ve nadir rastlanan bir olaydı ve erkin koray bir şekilde eline geçen ilk gitarlarla kendi kendine çalışmaya başladı.

    1960'ların ilk dönemlerinde erkin koray, aralarında davulda kardeşi korkut koray'ın da bulunduğu erkin koray ve ritmcileri isimli grubuyla, kendisinin gitar çalıp söylediği ve rock'n'roll çaldığı bar ve klüp programları yapıyordu. daha sonra kendisine gelen 45'lik doldurma teklifini kabul eden koray, ilk 45'liği 'bir eylül akşamı/it's so long'u kaydeder. bu plağın özellikle b yüzünde bulunan it's so long'un, İngiltere'de beatles'ın öncülük ettiği beat müziği özelliklerini taşıması ve beatles'ın ilk plağı 'love me do' ile hemen hemen aynı tarihte piyasaya sürülmüş olması, yani koray'ın bu tarzı beatles'tan hiç bir şekilde etkilenmeden kendi içinden geldiği gibi ortaya çıkarmış olması bir hayli ilginçtir.

    sıra askerliğe gelmiştir. bu 45'likten sonra askere giden erkin koray vatani görevini eskişehir hava kuvvetleri caz orkestrasında yerine getirir. bu dönemde türkülerimizi tanır ve bunları batı müziği tınılarıyla yorumlamaya başlar. askerden döndükten sonra bir süre daha İngilizce çalışmalarına ve klüp programlarına devam eder. bu programların birine seyirci olarak gelmiş olan İstanbul plak yetkililerince fark edilen koray, 1967 yılında ülke çapında üne kavuşmasında büyük rol oynayan 'kızları da alın askere' isimli 45'liğini yayımlar.

    bu plakta çalan grup erkin koray dörtlüsü grubuydu. erkin koray bu grupla başka çalışmalarda da bulunur; hatta 1968 yılında altın mikrofon yarışmasına girip dördüncülük alır.

    bu dönemler ilerlerken koray, uzun süreden beri saçına makas vurdurmadığı için türkiye'ye göre o dönemler gayet marjinal gelen bu davranıştan ötürü oldukça tepki alıyordu. sene 1970'e geldiğinde, çok daha ciddi anlamda rock ve özellikle türkiye'ye göre son derece 'underground' olarak adlandırılan bir müzik yaptıkları grup olan yeraltı dörtlüsü'nü kurar. aslında erkin koray'ın bu grupla beraber çaldığı şarkılar dönemin popüler şarkı ve türkülerinin aranjmanlarından başka birşey değildi ama ne aranjman!

    koray dönemin türkü, türk sanat müziği gibi eserlerini underground tarzda yorumluyordu. bunu yaparken grubuyla kiraladığı komün evlerinde batı rock müziği ve doğu müziği hakkında ciddi araştırmalar yapıyorlardı bu araştırmalar sonucu ortaya çıkan çalışmalarda bu iki kültürün müziğini sentezliyorlardı. bunlara örnek olarak 1970 yılında aranjmanını yaptığı dönemin popüler neşet ertaş türküsü 'kendim ettim kendim buldum' (bu parçanın aranjmanını aynı sene içerisinde cem karaca da yapmıştı), türk sanat müziği olarak 'nihansın dideden','kıskanırım', 'İstemem', anadolu rock olarak 'köprüden geçti gelin' verilebilir. bu aranjmanların yanısıra, grubun tamamen kendilerine ait olan ve batının psychedelic rock grupları ile yarışacak nitelikte olan 'meçhul', 'gel bak ne söyliycem', 'gün doğmuyor', 'İlahi morluk' gibi çalışmaları da mevcuttur. bu dönem erkin için parlak bir dönemdir. yapmacıksız , kendi yorumuna yeni motifler katarak yapar müziğini. yaşam tarzına hippy felsefesini uygular.

    yeraltı dörtlüsü ile psychedelic rock yaparken yararlandıkları en büyük avantaj, batıdaki pink floyd, grateful dead gibi psychedelic rock gruplarından daha doğuda bir ülkede yaşamalarıydı. dönemin avrupalı çoğu rock müzisyeninin doğu mistisizmine ve de özellikle hindistan'a merakı vardı ve bu merakı müziklerine de bol miktarda yansıtıyorladı. bunun en önemli örneklerinden birisi beatles'ın önce 'norwegian wood' adlı 45'liklerinde, daha sonra da 'sgt. pepper's lonely hearts club band' albümlerinin 'within you without you' parçasında 'sitar' kullanmasıydı. sitar kökeni doğudan gelen bir enstrümandı ve bu enstrümanı İngiltere'de beatles; türkiye'de ise o dönemlerde rock müziği ile oldukça ilgili bir müzisyen olan 'orhan gencebay' kullanıyordu. o dönemlerde erkin koray ve orhan gencebay birbirlerinin müziklerinden ve fikirlerinden son derece etkilenmiş oldukça iyi iki arkadaştı ve bol miktarda fikir alışverişleri yapıyorlardı. zaten erkin koray'ın 1974 ve sonrası doğu müziği etkilenimli çalışmaları da bu fikir alışverişlerinin meyvalarıydı.

    supergroup'un yaptığı çalışmalardan özellikle 'yağmur', o dönemlerde genelde orhan gencebay bestelerini yorumlayan mine koşan'ın da söylediği bir vedat yıldırımbora bestesiydi. erkin koray'ın ellerinde şahane bir psychedelic rock parçasına dönüşen bu aranjman, orhan gencebay tarzındaki besteler ile psychedelic rock'ın ne kadar uyumlu olduğunun en güzel örneklerinden birisidir. bu parça listelerde büyük başarı kazanır. fakat bu grupta uzun sürmez. erkin koray supergroup 1972 yazına kadar çalışmalarını devam ettirdikten sonra maddi sıkıntılardan dolayı yeraltı dörtlüsü macerasını 1971'e kadar sürdüren koray, 1971'de grubu dağıtıp john lennon'la olan efsanevi görüşmesini gerçekleştirmek ve orada bir süre macera yaşamak amacıyla fransa'ya gitti. fransa dönüşünde yeni bir grup arayışına giren koray, 70'lerdeki ikinci grubu 'erkin koray supergroup'u kurdu. bu grupla rock müzik piyasasına iki adet çok sağlam 45'lik kazandırdı.

    grubun dağılmasından çok kısa bir süre sonra koray, 'ter' adlı yeni bir grup kurdu. erkin koray bu grupla daha önce yapmadığı kadar underground çalışmalara yönelmek istiyordu. bunu da bu grupla çıkarttığı 'hor görme garibi' isimli 45'lik gayet iyi gösteriyordu. bu plağın a yüzünde erkin koray, orhan gencebay'ın parçasını heavy metal'e yakın bir sertlikte yorumlamıştı. fakat ne yazık ki yaşadığı ülkenin plak yapımcılarının underground müzik anlayışına pek de sıcak bakmamaları nedeniyle bu grupla başka plak yapamadı. ter grubu da dağıldıktan sonra 45'lik çıkarmadığı 'stop!' isimli bir grup kuran erkin koray, daha sonra tamamen kendi adına çalışmalara girişti. bunlardan ilki, enfes bir psychedelic rock şaheseri olan 'mesafeler' isimli parçadır.

    avrupa'da alice cooper ve david bowie renkli yüz makyajlarıyla sahneye çıkmaya başlamıştır. erkin de uygular bu modayı ve büyük ilgi görür. bu çalışmadan sonra erkin koray uzun süreliğine yurtdışına gider. erkin'nin müziği artık yeni bir boyut almaya başlamıştır. orhan gencebay'la olan beraberlik ve yıllardır ilgisini çeken doğu mistizmi meyvesini vermeye başlamıştır. ve erkin koray'ın icat ettiği 'elektro bağlama' nın nağmeleri sarar ortalığı. arabesk erkin koray'ın müziğinde yerini almaya başlamıştır. bu sırada da felsefe gezilerine ara vermez. yolculuk bu sefer doğu mistizminin ve hippy felsefesinin kaynağınadır. hindistan , nepal , İran , kuzey afrika uğradığı yerlerdir.

    yurtdışından döndükten sonra doğu etkilenimli çalışmalarına yer vermeye başlar. bunlardan en önemlileri, hemen hemen bütün türkiye'nin çok iyi bildiği 'Şaşkın', 'arap saçı', 'fesuphanallah' gibi çalışmalardır. bu dönemde bu tarz çalışmalara ağırlık vermesinin yanında 'krallar', 'hadi hadi oradan' gibi rock çalışmaları, hatta başlı başına rock parçalarından oluşan 'elektronik türküler' adında bir tane de lp yapan koray, 1974-1977 yılları arasını böyle geçirdi. 1977 yılında,70'lerde türkiye'de kurduğu son rock grubu olan 'erkin koray tutkusu' isimli grubunu kurup, bu grupla aynı adı taşıyan bir rock lp'si çıkarttıktan sonra uzun süreler ortadan kayboldu erkin koray. uzun bir süre yurtdışında yaşamak üzere koray'ın türkiye'yi terk etmesinin birçok nedeni vardı. bunun en önemli nedeni, 70'lerin ikinci yarısında türkiye'de cereyan etmiş politik gerginlikler ve bu gerginliklerin ülkeyi müzik yapılamayacak hale getirmesiydi.

    12 eylül darbesinin haberini yurdışındayken alır. 1981 sonlarında yurda dönmeye karar verir. bu dönemdeki orhan gencebay - erkin koray arabesk-pop çalışmaları türkiye gerçeğini vurgular. bu çalkantılı dönemde politikaya soyunmaya karar verir. ama kıyısından döner. yurtdışından döndükten sonra uzun bir süre tamamen solo çalışmalar yapan erkin koray'ın bu dönemdeki en ünlü çalışması şüphesiz 'Çöpçüler'dir.

    90'larda zaman zaman çalışır, ama daha çok kızıyla ilgilenir. israrla okula yollamaz. sisteme tavrını birkezde burda koyar. uzun süre İstanbul'a uğramayan erkin bodrum'da estarabim adlı bir bar açar. hem işletir, hemde şarkı söyler. bu dönemde yayın hayatına başlayan binlerce özel radyo'da 'erkin koray klasikleri yayınlanmaktadır.

    yeni nesil yeni seçim' dönemidir. pop müziğinde patlamalar yaşanmaktadır. bu dönemde piyasada o kadar çok pop müziği albümü ve sanatçısı vardır ki sanırsınız pop sanatçısı üretim çiftlikleri kurulmuş da adlarını bile bugün anımsıyamadığımız bu kişiler buralarda üretilip yeni seçimlerde bulunacak olan yeni nesil'in kullanımına sunuluyor. bu patlamalar daha sonraki yıllarda 'halk müziği' rock ve nostalji olarak devam etmiştir. 1996 yılında tüm bu patlamaların ortasında uzun bir suskunluk dönemi sonrası 'gün ola harman ola' albümüyle erkin koray yeni şarkılarını yeni nesil için söyler. 59 sene kolay geçmemiştir erkin baba için. sokak kavgaları, konserler, turneler, seyehatler, hastalıklar... fakat bu güne kadar ilk günkü çizgisini sürdürmüştür. erkin koray için ' rock bir müzik türü değil, bir hayat tarzıdır.' devlerin nefesi isimli son albümünü haziran 1999'da çıkaran erkin koray, İzmir'de yaşadıktan sonra İstanbul'a yerleşmiştir.

    --- alıntı ---

    (ugandareisicumburu 17.11.2007 20:45)
  13. (bkz: gün ola harman ola)
    (diyojenist 01.02.2011 15:52)
  14. türkiye'de hak ettiği değeri görmemiş, görmeyen sanatçıdır.
    (balan kudursun freud 01.07.2011 00:29)
  15. Garanti Bankası'nın reklam yüzü.

    (bkz: şaşkın)
    (diyojenist 14.11.2012 22:14 ~ 14.11.2012 22:17)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.