brave new world

  1. aldous huxleynin kaleme aldığı, yapay-seri bir üretimle dünyaya gelen insanların oluşturduğu modern ve sistematik bir uygarlıktan ve bu uygarlığın dışladığı belirli bir bölgede yaşamlarını süren kızılderililerden bahseden, günümüz bilimine siyasete ve toplumsal normlara bolca göndermelerde bulunan, tanrı kavramının olmadığı, bizdeki "allah aşkına" gibi söylemlerin yerini henry ford dan esinlenerek "ford aşkına"nın aldığı, mutluluğun ve dinginliğin uyuşturucu vari "bir gramı bin musibet savuşturan" bir sentetik ürün olan somada saklı olduğunu bildiren, okunması gereken bir bilim kurgu romanı.
    öyle bir dünyadır ki bu dünya; evlilik, anne, baba, sadakat, doğum, ölüm acısı gibi kavramlar yoktur. ne vardır? sınıflandırma vardır: epsilonlar, gamalar, betalar, alfalar vardır. hipnopedya vardır, bolluk vardır.
    (vaveyla 26.07.2006 16:29)
  2. arka kapaktan:
    - alıntı -


    "cesur yeni dünya" bizi "ford'dan sonra 632 yılına" götürür. bu dünyanın cesur insanları kapısında "cemaat, özdeşlik, istikrar" yazan londra merkezi kuluçka ve şartlandırma merkezi'nde üretilirler. kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, 'annelik' ve 'babalık' pornografik birer kavram olarak görülür. toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya -uykuda eğitim- ile sağlanır. hipnopedya sayesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. "herkes herkes içindir."

    "cesur yeni dünya"nın önemi yalnızca ardılları için bir standart oluşturması ve karamsar bir gelecek tasarımının güçlü betimlemesiyle değil, aynı zamanda "birey yok edilse de süren macerasının" sağlam bir üslupla anlatılmasıyla da ilgili. huxley, yapıtını ütopya geleneğinin kuru anlatımının dışına çıkarıp 'iyi edebiyat' kategorisine yükseltiyor.


    - alıntı -
    (vaveyla 26.07.2006 16:39)
  3. genellikle distopya olarak tanımlanan, ancak yazarın (bkz: aldous huxley) ortaya koyduğu dünyaya karşı olup olmadığı belli olmayan (önsözünde bile bu belirsizliği sezdirir) uçuk bilimkurgu romanı.

    betalar, gamalardan daha üstün olduklarına ancak alfalar kadar çok çalışmadıklarından şanslı olduklarına şartlandırılırlar mesela *. yalandan da olsa herkes mutludur, toplum tıkır tıkır işler. birey ölmüştür, insanlık ölmüştür, ahlak ölmüştür (en azından tamamen zıt bir tanım kazanmıştır) ancak kimsenin (romandaki ismini hatırlayamadığım kaşınan* ve kendini vahşi doğaya veren kahramanımız hariç) insanlığı veya ahlakı sorgulamaya ihtiyacı da yoktur.

    (sen sor ben soyleyeyim 26.07.2006 20:39)
  4. iron maiden'ın 2000 çıkışlı albümü, bence en iyi albümleri, hatta bence metal tarihinin en iyi albümlerinden biri (düşünüyorum, yarışabilecek sırf painkiller geliyor şu an, daha gelir düşünsem belki). blaze'li albümlerinde sordurttuğu "bu iron maiden'a bişiler olcak ama ne olcak acaba" sorusunun mucizevi yanıtıdır, keşke her yanıt böyle olsa. eskisinden çok daha olgun ve çok daha duygulu bir maiden vardı karşımızda. hayvanlar gibi 3 gitar arasından bas gitarın ağırlığını yine hissettirebilmesi ise takdire şayandır. bir de canlı kaydedildiği söylenir, ancak "yuh artık" diyebilirim sadece buna. doğruysa da taparım adamlara.

    ha bir de bruce dickinson'ın gruba döndüğünde yaptığı ilk albümdür..

    parça listesi:
    01. the wicker man
    02. ghost of the navigator
    03. brave new world
    04. blood brothers
    05. the mercenary
    06. dream of mirrors
    07. the fallen angel
    08. the nomad
    09. out of the silent planet
    10. the thin line between love and hate

    işbu 10 parçanın hiçbiri boş değildir.

    ayrıca aynı isimli leziz parçanın sözleri:

    dying swans twisted wings
    beauty not needed here
    lost my love, lost my life
    in this garden of fear
    i have seen many things
    in a lifetime alone
    mother love is no more
    bring this savage back home

    wilderness house of pain
    makes no sense of it all
    close my mind dull this brain
    messiah before his fall
    what you see is not real
    those who know will not tell
    all is lost sold your soul
    in this brave new world

    a brave new world
    in a brave new world
    a brave new world
    in a brave new world

    dragon kings dying queens
    where is salvation now
    lost my life lost my dreams
    rip the bones from my flesh
    silent screams laughing here
    dying to tell you the truth
    you are planned you are damned
    in this brave new world

    a brave new world
    in a brave new world
    a brave new world
    in a brave new world
    (sen sor ben soyleyeyim 26.07.2006 20:57)
  5. aldous huxley'in kaleme aldığı yıllarda bugünün dünyasının afyonlu popüler kültürünü gördüğünü neredeyse ispat eden muazzam eseri. devlet kusursuz işleyebilmek adına devasa bir makinaya dönüşmüş ve "devlet halk içindir" ilkesini tam tersine çevirerek "insan sistem içindir" şekline getirmiştir. bu dünyada şiddete yer yoktur. makinelerde üretilen insanlar mutluluğa koşullandırılmış bir şekilde sistemin çarkları arasına sürülürler. bu dünyada devletin belirlediğinden başka bir farklılığa yer yoktur. her şey ve herkes standartlaştırılmıştır. bunun dışındakilerin hepsi uyuşturularak etkisiz hale getirilir ve sürülürler.

    devlet dev bir devridaim makinesi, insanlar da bu makinenin dişli çarklarıdır. insanlar üretilir, kullanılır ve yakılarak fosfora çevrilir. daha sonra yeni insanlar üretilir ve yeniden sisteme arz edilir.
    (tyler durden 10.06.2009 23:58 ~ 03.03.2010 10:09)
  6. İnsanın "insan" kimliğinden kurtulmakta başarısız olduğu ütopik bir sistemde, bir diğer tutunamayanın hikayesi: Brave New World.

    Distopya yapısının ötesinde benim için çok değerli bir sorgulamayı içinde barındıran kitap.

    --! spoiler !--

    --! spoiler !--

    Gittikçe değişen ve garip(?)leşen değer yargılarının içinde kendimizi sadece birkaç yıllığına dondursak ve sonra tekrar çözülsek, "karmaşık yeni dünya" hakkındaki düşüncelerimiz ve bizim dünyamıza ait görüşlerimizin ikileminden başka bir şey değil "Bay Vahşi"nin beyninden geçenler. İnsanlığın robotlaşma ve hissizleşme sürecinden bir isyan fırlatıyor onu dışarı: Tutunamadığı yeni dünyasına baş kaldırıyor o, ikilemlere sahip birinin kafa karışıklığıyla. Tepkisizleşmiş toplumda tabii ki anlaşılmıyor, beğenilmemek bir yana garipseniyor bile. Ama sahip olduğu yargılarını -bir başına kalmak beklenen sonucuna karşı- bırakmıyor yine de.
    Ütopik bir sistemde bile kişinin sahip olabileceği ikilemleri başarıyla yansıtan bu kitabın en kilit cümlelerinden biri de tam da bu konu üzerine şudur kanımca: "Hangisi daha onurludur usumuzca:acımasız kaderin sapan taşları ve oklarına katlanmak mı, yoksa silah kuşanıp karşı çıkarak son vermek mi dert yağmuruna?"

    --! spoiler !--

    --! spoiler !--

    (mavipostaguvercini 11.06.2009 11:48)
  7. kendisi bizi ford'tan sonra 632 yılına götürür. bu yıl tanıdık geliyor mu ne?
    (wrathbringer 11.06.2009 17:01)
  8. (bkz: alpha male)
    (klovis 23.02.2010 13:20)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.