bozcaada

  1. ege'de bulunan iki adamızdan ufak olanıdır. çanakkale'nin geyikli kasabasının tam karşısında yer almaktadır. limanı'nın yerinden olsa gerek gökçeada'ya giderken duyduğunuz o ilk hayal kırıklığı burada yerini keşfetme duygusuna bırakmaktadır. ada'ya ilk adımınızı attığınızdan itibaren farkedeceğiniz şey kırmızı yanaklı ada yerlileridir. bozcaada'nın tarihi dokusu ilginçtir korunabilmiştir. etrafınıza şöyle bir bakınınca, sanki farklı bir yerde dolaşıyormuş izlenimine kapılırsınız. dar sokakları, sokak aralarında şarap imalathaneleri ve dükkanlarıyla bizim memleketten bir diyar gibi değildir. pansiyonlarının fiyatları büyük kardeşi gökçeada'dan pahalı da olsa bana göre bu farka değer bir yerdir. hele bir de bağbozumu festivali'ne denk gelmişseniz tattığınız onca şarap yanınıza kar kalabilir. sahilindeki güzel balık lokantalarıyla rakı-balık severlere de değişik alternatifler sunulmaktadır. ada aynı zamanda profesyonel mutsuzların da bir nevi kaçış yeri ve gizli kalmış cennetidir *. deniz suyu sıcaklığı oldukça düşüktür, zira hem akıntıya açık bir konumda olması hem de oldukça rüzar alması nedeniyle su ağustos'ta bile yeterince ısınamamaktadır. sürekli rüzgara açık olmasından dolayı, son zamanlarda alternatif enerji kaynağı olarak görülen iki rüzgar santralimizden biri de bozcaada'da konuşlandırılmıştır. * yanınızda arabanız da varsa özellikle adanın arka tarafındaki koyları, üzüm bağlarını ve rüzgar santralini dolaşmanızı tavsiye ederim. şarap imalathanelerini gezmek, o üzüm kokusunu ciğerlerinize çekmek, dar sokaklarında dolanırken yaşadığınız hayatı bir daha sorgulamak, belki de aradığınız bir kaç cevabı size bu minyatür cennette verecektir. *
    (messerschmidt 08.08.2006 15:07)
  2. ayazma ve sulubahçe köyleri mutlaka gezilmesi görülmesi gereken yerleridir.

    ayrıca ada'nın meşhur bir halil yakar amca'sı vardır. kaptan yakar olarak bilinir. adada gemiler çalışmazdan önce ada halkının ada dışındaki bir kara parçasına adım atmasını sağlayacak tek teknenin sahibi ve kaptanı. ada halkı tarafından senelerce verdiği hizmetlerinden ötürü heykeli dikilmek istenmiş ancak kendisi buna razı gelmemiştir. pek bir tonton dedemizdir artık. az çocuk doğmamıştır elinde...
    (sciencecyster 23.10.2006 05:06)
  3. egedeki iki adamızdan biridir, kesinlikle gidip görülesi bi yerdir. balıkçıları, şarap mahzenleri, kedileri, asma bahçeleri, kargaları, nefis deniz ürünleri ve sıcak ege insanıyla akıllarda yer eder. bir de gökçeada vs bozcaada meselesi vardır ki, hiç girmeyelim, pek bir fikrim yok bu konuda..
    (sokak kedisi 22.06.2007 01:42 ~ 05.07.2007 01:52)
  4. çanakkale iline bağlı bir ilçe olan bozcaada'ya geyikli'den feribotla geçilir. anakaraya olan 6 km'lik mesafeyi yavaş yavaş aşıp adaya yaklaştığınızda, ilk önce hafif bir hayal kırıklığı yaşarsınız, çünkü gördüğünüz manzara hiç de hayallerinizde canlandırdığınız manzaraya benzemez; çıplak, yeşilliğin nadiren görüldüğü bir bozkır manzarası. ismindeki 'boz'un nereden geldiğini de böylece anlamış olursunuz. adaya ayak bastığınızda ise bu ilk izlenim yerini meraka bırakır, sakin, dar sokaklarında dolaşıp, bembeyaz badanalı, çiçeklerle süslü evlerini, çok sayıda şarap imalathanesinin birinci elden satış yaptığı dükkanlarını, bilumum deniz canlısını mideye indirebileceğiniz lokantalarını görünce ise keyfiniz yerine gelir.

    yunanca ismi tenedos'dur, ki bu isim herodot'un metinlerinde adı sıkça geçen tenes'ten gelir, tenedos'un anlamı da zaten tenes'in adasıdır. uzun süre bizans'lıların elinde kalmış, bir ara venedik hakimiyetine girmiş, ii. mehmet döneminde de osmanlı toprağı olmuştur. çanakkale savaşı'nda ingiliz ve fransız kuvvetleri terafından üs ve tedavi merkezi olarak kullanıldıktan sonra lozan antlaşması'yla da türkiye'ye bırakılmış.
    bugün adanın ekonomisi bağcılık, şarap üretimi ve turizm üzerine kurulu. özellikle turizm, 90'lı yıllardan sonra giderek gelişmiş, istanbul ve çevre illerden kısa süreli kaçış ve dinlenme merkezi haline gelmiş bozcaada. bunun sonucu da adada içinde oturulabilir her binanın pansiyon haline getirilmesi olmuş. yine de yatak sayısı çok fazla değil, bu yüzden gitmeye karar verirseniz önceden yer ayarlamanız uygun olur.
    gelelim denizine... en bilinen halka açık ayazma plajı. ince kumu, temiz görünümü ile sizi kendine kolayca çekiyor. bu arada kıyı da belirgin bir insan kalabalığı varken deniz de pek az kafa görmeniz size tuhaf gelebilir, bunun sebebini ayağınızı denize sokunca anlyorsunuz, su gerçekten buz gibi! azim yapıp denize atlarsanız 10 dakika sonra zangır zangır titreyerek kendinizi kıyıya atıyorsunuz. iddiaya göre her zaman bu kadar soğuk olmuyormuş, ama bilemiyorum. sahil şerdini dolaşıp denize uygun başka noktalar da bulabiirsiniz.
    adanın gelişte görülmeyen diğer tarafı ise bağlarla kaplı. tarihsel olarak adanın temel ekonomik faaliyeti olan şarapçılık bugün de devam etmekte. son yıllarda eski bağların söküldüğü, yerine yeni ve daha kaliteli üzümler yetiştirecek bağların kurulduğu söyleniyor. eski küçük imalathaneler ise yerini fabrika denebilecek daha büyük yapılara bırakmış. talay, corvus gibi markalar ürünlerini yurtdışında dahi adlarını duyurmuş. meraklıysanız eylül ayında bağbozumu şenliklerinde çok sayıda farklı şarabı tadabilirsiniz, haberiniz olsun.
    en dikkat çeken tarihi eser bozcaada kalesi, denize hakim bir tepe üzerine kurulmuş olan kala 1807'de ruslar tarafından yıkılmış, 1842'de ii. mahmut tarafından yeniden yaptırılmış. biraz bakımsız olmakla beraber gezilip görülmesi lazım. geniş bir amfora koleksiyonuna da sahip. ek olarak venedikliler'den kalma bir kilise, xvii.yy'da yapımış köprülü mehmet paşa camii de görülebilir.
    sonuç olarak amacınız kafanızı dinlemekse bozcaada size uyabilir. ama, hareket arıyorsanz hiç zahmet etmeyin, siz güney sahillerimiz daha uygun olur.

    (samjaza 25.08.2007 17:14 ~ 25.08.2007 20:32)
  5. sadece burada yetişen karalahna üzümleriyle ünlenmiş şarapları olan çok soğuk ve çok güzel bir denizi olan. yaşamsal olarak gökçeada dan çok daha yaşanılası güzel ve sakin ada.

    bozcaada ya gidildiğin ilk yapılması gerekn bütün adayı dolaşmak olmalıdır.

    rüzgar panelleri, ayazma plajı, şarap mahzenleri, üzüm bağları,... muhakkak gezilmesi gereken çok önemli yerler çünkü bozacadayı önemli ve değerli kılan özelliklerde bunlardır.
    (faaip de oiad 22.09.2007 20:05)
  6. arabanızda beşinci hatta dördüncü vites in bile kullanma imkanı olmayan sevimli yer. böyle yerlerde zaman kavramını yitirmeniz lazım. hangi gündeyiz, saat kaç filan kimsenin umurunda değil bozcaada da. balık restoranlarında rakı&balık dostluğu bozcaada şarapları hatırına bozulabilir.

    her şey güzel hoş da, ulaşım derdi yok mu, özellikle sezon dışında çekilmez oluyor yani. bir de, başka yerde ucuz olan burada pahalı, burada ucuz olan başka yerde pahalı, böyle de garip bir özelliği var ( tabi ki nakliyeden dolayı).
    (goodboyum 04.10.2009 00:28 ~ 04.10.2009 00:29)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.